Prati nas

Mozaik

Brzina munje

Izluđuje li i vas utrkivanje sa suludo brzim blagajnicama?

Volim kupovati u Lidlu, ali taj njihov sistem me užasno nervira! Mojim godinama niti jedan blagajnik sasvim sigurno nije prilagodio naplatu. Dapače, u petnaestak sekundi mi pokušavaju naplatiti, praktički, punu košaru, a posebno me ljuti kad mi po onoj traci bacaju artikle poput jogurta, vrhnja ili pudinga kojima se lako ošteti ambalaža.

Objavljeno

|

foto: stevepb/Pixabay

Biste li radije malo duže čekali na blagajni ili trpali stvari u vrećice pokušavajući sustići suludo brzu blagajnicu koja vam uz to baca stvari koje ste upravo kupili?

Sindikat trgovine tvrdi da Lidl i Kaufland imaju nepisanu preporuku prema kojoj je normativ kasiranja 28 do 30 artikala u minuti. Manje od toga tolerira se samo onim djelatnicima koji rade pretežno na drugim poslovima, slažu robu i slično. A sve to ostavlja posljedice na zdravlje blagajnica, ali i na živce kupaca.Kako piše Slobodna Dalmacija, praksa bjesomučne naplate artikala koju ni kupci u najboljoj fizičkoj formi ne mogu upratiti, karakteristična je za Lidl. “Smjernice koje dajemo našim djelatnicima su da uvijek brzinu takozvanog kasiranja (skeniranja i naplate artikala) prilagode svakom kupcu”, jedina je rečenica koju je Slobodna, na ovu temu, dobila iz Lidla.

“Volim kupovati u Lidlu, ali taj njihov sistem me užasno nervira! Mojim godinama niti jedan blagajnik sasvim sigurno nije prilagodio naplatu. Dapače, u petnaestak sekundi mi pokušavaju naplatiti, praktički, punu košaru, a posebno me ljuti kad mi po onoj traci bacaju artikle poput jogurta, vrhnja ili pudinga kojima se lako ošteti ambalaža. Odnedavno sam se “opametila” i imam novi sistem; ne vadim novčanik dok na miru ne pospremim sve kupljeno”, govori J.P., 69-godišnja Splićanka.

“Naši se zaposlenici trude biti brzi na blagajni kako bi kupcima omogućili što kraće čekanje, a istovremeno obraćaju pažnju na to da im ostane dovoljno vremena za pospremanje kupljenih artikala. Kako bismo svojim kupcima pokazali da zaista cijenimo njihovo vrijeme, svakome tko čeka duže od pet minuta, a nisu otvorene sve naše blagajne, darujemo poklon bon od 10 kuna. Osim toga, imamo pravilo da se, ako više od troje kupaca čeka u redu, otvara nova blagajna”, kaže Marija Franić iz Korporativnih komunikacija u Kauflandu, tvrtke koja je poput Lidla dio njemačke grupe Schwarz.

.

Mozaik

Do kad žene smiju živjeti?

Umjetnica je, zamislite, poručila ženama da i nakon šezdesete imaju pravo na seksualnost, umjesto da život svedu na štrikanje, ugađanje obitelji i čekanje smrti. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Objavljeno

|

Imam više od pedeset godina pa sam vas htjela pitati – do kad smijem živjeti? Ono, dobro se osjećam, zdrava sam, situirana, pa sam vas htjela zamoliti da me ostavite na životu još malo. Ako vam to neće smetati, naravno. Jer ako će vam smetati, onda ništa. Što se može.

Naime, žene iznad pedeset iz nekog razloga ne smiju sve ono što su smjele s, recimo, 35 ili 49. Pa zato pitam: Smijem li još malo živjeti? Čini vam se neobično ovo moje pitanje? Da pojasnim…Na netom završenom Eurosongu je nastupila Madonna kojoj je već – pazite sad da od šoka ne padnete u nesvijest! – 60 godina! Društvenim mrežama su se prolili komentari tipa “Ajde bakice, odi doma, pusti mlađima da pjevaju!”, “Što ti s toliko godina imaš tu još raditi?”, “Madonna je jadna pukla i umjesto da uživa u penziji ona pjeva i nastupa!”

Madonna je baba…

Madonnu ste nazvali bakom? Zbilja? Zatvorite sad oči i zamislite svoju baku? Liči li na Madonnu? Nisam ni mislila.

Kao što svi znamo, Madonna je najveća od najvećih, pop kraljica i sve druge (i SVI drugi) da se još jednom rode, neće joj biti ni do koljena. Svih granica koje je Madonna za nas probila nismo niti svjesni. Njoj odavno više ne treba ni slave ni novca, nego pjeva i nastupa… pa zato što to voli, pretpostavljam.

… ali Jagger se super drži!

Kad je nedavno objavljen video Micka Jaggera kako vježba za nastup samo par tjedana nakon operacije srca, nije bilo baš puno onih koji su se pitali zašto ovaj još uvijek nastupa jer – hej, to je Mick Jagger i svi mu se dive koliko je još energije u njemu.

A Madonna? E ona bi morala doma štrikati jer nije primjereno da žena od 60 godina pjeva i nastupa. No imamo mi i svoju Madonnu.

A tek Vlasta!

Naša konceptualna umjetnica Vlasta Delimar koja je, baš kao i Madonna, svojim stavovima o životu i seksu oduvijek skandalizirala javnost, i ovaj put je učinila nešto posve “nezamislivo, suludo i bolesno”. Ona je, zamislite, iznijela tezu da i žene iznad 60 godina i dalje smiju imati seksualni život i doživljavati orgazam. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Jer svi znamo da žene nakon neke godine trebaju postati biljke, doma štrikati, peći kolače i čekati smrt. I što je najvažnije, ni u kojem slučaju ne smiju niti pomišljati na seks.

Jer seks je, kao što nas društvo konstantno podsjeća, rezervirano samo za mlade, lijepe i zdrave ljude. A kad pređeš neku godinu, možda pedesetu ili šezdesetu, seksualni nagon ti se naglo gasi, spolni organ ti kirurški odstrane, a kad ti netko spomene “obrađivanje vrta” jedino na što ti smiješ pomisliti su krizanteme.

Ne, stvarno – do kad žena smije imati seksualne odnose? O kome ovisi odgovor na ovo pitanje? Možda o mišljenju svih drugih osim te žene same i njezinog ljubavnika?

Zato sam postavila ono pitanje na početku: do kad smijem živjeti? Do kad smijem pjevati, plesati, oblačiti se kako želim, zaljubiti se, osjećati se poželjno?

Svakako mi javite do kad smijem živjeti, a kad taj rok prođe, ja ću odmah prestati sa svim aktivnostima u kojima uživam i posvetiti se samo onima primjerenima za jednu stariju ženu.

Ma ne pada mi na pamet, naravno. Ja ću, baš svima uprkos, biti kao Madonna i Vlasta! A budite i vi!

Nastavi čitati