Prati nas

Vijesti

Ne brinite, ministar zdravstva Kujundžić kaže da se od rada ne obolijeva

S etičkog i biološkog aspekta može se raspravljati o tome može li čovjek raditi do 65 ili 67 godine, međutim svjetski trendovi dolaze i u Hrvatsku, sve smo starija populacija i trebat će razmišljati o pomicanju dobne granice do kada se radi, kaže ministar.

Objavljeno

|

Milan Kujundžić

Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je sindikalnu inicijativu “67 je previše”. Podsjetimo, tri sindikalne središnjice referendumom žele ukinuti dio mirovinske reforme koji se odnosi na povećanje starosne dobi za odlazak u mirovinu.

Kujundžić kaže da je problem višeslojan. O njemu se, misli, može raspravljati na više načina: “S etičkog i biološkog aspekta može se raspravljati o tome može li čovjek raditi do 65 ili 67 godine, međutim svjetski trendovi dolaze i u Hrvatsku, sve smo starija populacija i trebat će razmišljati o pomicanju dobne granice do kada se radi”. Na pitanje što će to značiti na zdravstveni sustav Kujundžić kaže: “Od rada se ne obolijeva.” Potpisi za referendum će se prikupljati od 27. travnja do 11. svibnja. U tom roku valja ih sakupiti najmanje 400 tisuća. “Ovo je pitanje koje se tiče svih i sigurni smo da ćemo uspjeti. Imamo široku podršku građana i to će se vidjeti na prikupljanju potpisa. Pozivamo sve da se priključe akciji i daju svoj potpis za promjenu uvjeta za mirovinu”, poručila nam je jučer Inicijativa.

.

Vijesti

Mesić o raspadu Jugoslavije: Trebali smo dogovoriti oročenu konfederaciju

Posljednji predsjednik SFRJ i bivši hrvatski predsjednik misli da se Jugoslavija nije trebala raspasti u krvavom ratu. Umjesto toga, smatra, trebalo je uvesti pokusni politički model s ograničenim trajanjem.

Objavljeno

|

Autor

Posljednji predsjednik Jugoslavije

Bivši hrvatski predsjednik u dva mandata Stipe Mesić komentirao je u Sarajevu raspad Jugoslavije. „Najkraće rečeno – ovaj rat nije bio potreban. Završio je s više od 100.000 mrtvih, a granice se nisu promijenile niti za jedan milimetar“, kazao je Mesić.

„Dakle, oni koji su željeli svoje političke ciljeve ostvariti kroz rat, nisu to uspjeli, ali su ostavili razoreno gospodarstvo, ubijene, ranjene… Taj rat je za svaku osudu! A, mogli smo doći do jednog normalnog političkog dogovora koji bi se zvao “oročena konfederacija” na tri do pet godina, pa da vidimo – ako stvari idu, dobro, ako ne idu, opet svatko sebi, ali kao prijatelji, i opet bismo zajednički nastupali, ali bez ijednog mrtvog. Međutim, oni koji su htjeli rat očito su u tome uspjeli, ali nisu ostvarili svoje ciljeve“, rekao je bivši predsjednik za Deutsche Welle.Mesić je sa Sarajevo Business foruma poručio: „Moja je poruka da zapamtimo sve što se događalo u povijesti, ali da rješavamo sadašnje izazove i da idemo u budućnost s otvorenim srcem i otvorenim željama koje možemo ostvariti.“

Nastavi čitati