Prati nas

Vijesti

Pavić: ‘Roditelji i baka mi imaju male mirovine, ali znaju da nam nedostaje 18 milijardi’

Imam roditelje i baku koji primaju male mirovine. Svjesni smo da su mirovine, ali i da nam nedostaje 18 milijardi. Moramo stabilizirati sustav da ne ugrozimo našu djecu i unuke, kaže ministar.

Objavljeno

|

Marko Pavić (screenshot: SBTV/Youtube)

“Odlazak u mirovinu sa 67 godina u Hrvatskoj već postoji od 2014. godine, mi smo to cjelovitom mirovinskom reformom samo ubrzali na 2033. godinu”, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić prenosi N1 televizija. Odgovor je to na referendumsku inicijativu “67 je previše”, a iza koje stoje tri sindikalne središnjice.

Ministar tvrdi da je riječ o združenome i koordiniranom nastupu oporbe i sindikata da hrvatske građane dezinformiraju i igraju se s njihovim osjećajima te dovedu do destabilizacije mirovinskog sustava.Naglasio je da će “sa 67 godina u mirovinu će ići samo oni koji nisu uspjeli nakupiti 41 godinu staža”. “Zašto je to bitno? Bitno je jer prosječni hrvatski umirovljenik ima 30 godina i 2 mjeseca staža. Prosjek EU-a je 35 godina staža, prosjek Njemačke 37”, dodao je.

Hrvatska godišnje za mirovine daje 40 milijardi kuna, a 18 milijardi nedostaje. A ta će brojka samo rasti, rekao je Pavić. Bitno je stabilizirati sustav, pručuje.

“Imam roditelje i baku koji primaju male mirovine. Svjesni smo da su mirovine, ali i da nam nedostaje 18 milijardi. Moramo stabilizirati sustav da ne ugrozimo našu djecu i unuke”, kaže ministar.

Pohvalio je mirovinsku reformu za koju kaže da je “način stabilizacije javnih financija uz rast mirovina da bi se omogućio bolji život naših umorivljenika, a da se pritom ne ugrozi život naše djece i unuka”.

“Cilj je jasan – povećati mirovine. Već ove smo godine uspjeli povećati ih 6,3 posto, a one najmanje rasti će još 3,13 posto. Radimo da mirovine budu veće, uz očuvanje javnih financija. To je prepoznala i Europska komisija”, rekao je Pavić.

.

Vijesti

Mesić o raspadu Jugoslavije: Trebali smo dogovoriti oročenu konfederaciju

Posljednji predsjednik SFRJ i bivši hrvatski predsjednik misli da se Jugoslavija nije trebala raspasti u krvavom ratu. Umjesto toga, smatra, trebalo je uvesti pokusni politički model s ograničenim trajanjem.

Objavljeno

|

Autor

Posljednji predsjednik Jugoslavije

Bivši hrvatski predsjednik u dva mandata Stipe Mesić komentirao je u Sarajevu raspad Jugoslavije. „Najkraće rečeno – ovaj rat nije bio potreban. Završio je s više od 100.000 mrtvih, a granice se nisu promijenile niti za jedan milimetar“, kazao je Mesić.

„Dakle, oni koji su željeli svoje političke ciljeve ostvariti kroz rat, nisu to uspjeli, ali su ostavili razoreno gospodarstvo, ubijene, ranjene… Taj rat je za svaku osudu! A, mogli smo doći do jednog normalnog političkog dogovora koji bi se zvao “oročena konfederacija” na tri do pet godina, pa da vidimo – ako stvari idu, dobro, ako ne idu, opet svatko sebi, ali kao prijatelji, i opet bismo zajednički nastupali, ali bez ijednog mrtvog. Međutim, oni koji su htjeli rat očito su u tome uspjeli, ali nisu ostvarili svoje ciljeve“, rekao je bivši predsjednik za Deutsche Welle.Mesić je sa Sarajevo Business foruma poručio: „Moja je poruka da zapamtimo sve što se događalo u povijesti, ali da rješavamo sadašnje izazove i da idemo u budućnost s otvorenim srcem i otvorenim željama koje možemo ostvariti.“

Nastavi čitati