Prati nas

Vijesti

Nije im lako

Pavić: ‘Roditelji i baka mi imaju male mirovine, ali znaju da nam nedostaje 18 milijardi’

Imam roditelje i baku koji primaju male mirovine. Svjesni smo da su mirovine, ali i da nam nedostaje 18 milijardi. Moramo stabilizirati sustav da ne ugrozimo našu djecu i unuke, kaže ministar.

Objavljeno

|

Marko Pavić (screenshot: SBTV/Youtube)

“Odlazak u mirovinu sa 67 godina u Hrvatskoj već postoji od 2014. godine, mi smo to cjelovitom mirovinskom reformom samo ubrzali na 2033. godinu”, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić prenosi N1 televizija. Odgovor je to na referendumsku inicijativu “67 je previše”, a iza koje stoje tri sindikalne središnjice.

Ministar tvrdi da je riječ o združenome i koordiniranom nastupu oporbe i sindikata da hrvatske građane dezinformiraju i igraju se s njihovim osjećajima te dovedu do destabilizacije mirovinskog sustava.

Naglasio je da će “sa 67 godina u mirovinu će ići samo oni koji nisu uspjeli nakupiti 41 godinu staža”. “Zašto je to bitno? Bitno je jer prosječni hrvatski umirovljenik ima 30 godina i 2 mjeseca staža. Prosjek EU-a je 35 godina staža, prosjek Njemačke 37”, dodao je.

Hrvatska godišnje za mirovine daje 40 milijardi kuna, a 18 milijardi nedostaje. A ta će brojka samo rasti, rekao je Pavić. Bitno je stabilizirati sustav, pručuje.

“Imam roditelje i baku koji primaju male mirovine. Svjesni smo da su mirovine, ali i da nam nedostaje 18 milijardi. Moramo stabilizirati sustav da ne ugrozimo našu djecu i unuke”, kaže ministar.

Pohvalio je mirovinsku reformu za koju kaže da je “način stabilizacije javnih financija uz rast mirovina da bi se omogućio bolji život naših umorivljenika, a da se pritom ne ugrozi život naše djece i unuka”.

“Cilj je jasan – povećati mirovine. Već ove smo godine uspjeli povećati ih 6,3 posto, a one najmanje rasti će još 3,13 posto. Radimo da mirovine budu veće, uz očuvanje javnih financija. To je prepoznala i Europska komisija”, rekao je Pavić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.