Prati nas

Mozaik

Normalni dio odrastanja

S 33 godine počnemo se pretvarati u svoje roditelje

Novo znanstveno istraživanje pokazalo je da se ljudi počnu “pretvarati” u svoje roditelje u ranim tridesetim godinama. To znači da će usvojiti iste političke stavove, početi izgovarati iste rečenice, imati iste hobije ili slušati istu glazbu kao i njihovi roditelji.

Objavljeno

|

Ne volim snahu. Ne volim zeta.
foto: BigStock

Čini se da je službena dob kad se žene počnu pretvarati u svoje majke – 33 godine. Naime, upravo tad počnu dobivati sve one iritantne navike za koje su se zaklele da ih nikad neće imati i počnu svojoj djeci govoriti sve one rečenice za koje su se zaklele da ih nikada neće izreći.

Prema najnovijem istraživanju klinike Harley Street, kćeri počinju usvajati iste stavove kao i njihove majke u prvih nekoliko godina nakon što dobiju djecu. S obzirom da je prosječna dob u kojoj žena dobije dijete u zapadnom svijetu 30,5 godina, logično je da se u svoju mamu pretvori oko 33,5 godina.

Ispitanice obuhvaćene ovim istraživanjem i same su priznale da su se u ranim tridesetima počele ponašati više poput svojih majki, za razliku od buntovnih dvadesetih godina kad su češće odbijale majčine savjete. Stručnjaci kažu da su rani znaci takvog ponašanja gledanje istih TV emisija i započinjanje istih ili sličnih hobija kakav su imale njihove mame.

No, ta promjena nije vidljiva samo kod žena jer se i muškarci u sličnoj dobi počnu pretvarati u svije očeve što se ponajprije očituje u zauzimanju istih ili sličnih političkih stavova i uživanju u sličnoj glazbi.

Tijekom istraživanja, doktor Julian De Silva iz klinike Harley Street razgovarao je s više od 2.000 ljudi. “Svi ćemo se u nekom trenutku u našem životu ‘pretvoriti’ u naše roditelje. To je neizbježan dio odrastanja, no neki taj trenutak pokušavaju odgoditi što je duže moguće”, kaže De Silva.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.