Prati nas

Mozaik

Vječni rat

Zagrepčanka Sandra (42) otkrila je tajnu dobrog odnosa sa svekrvom

Objavljeno

|

Mogu li svekrva i snaha živjeti zajedno?
foto: BigStock

“Moram se požurit kući, danas mi dolazi svekrva”, rekla sam u petak kolegici napuštajući ured. “Ajoj, onda te čeka stvarno ‘divan’ vikend”, našalila se ona, a ja sam se složila da joj ne pokvarim zabavu.”

A zapravo je istina da je moja svekrva – super. Prije svega zato što je ona doista u redu žena, a i zbog toga što sam ja prešla četrdesetu i drugačije gledam na neke stvari od, recimo, moje sestre koja je svekrvu ‘dobila’ u ranim dvadesetima. Ili moje mame koja je svoju svkrva ‘dobila’ kad joj je bilo tek 18″, kaže 42-godišnja Zagrepčanka Sandra.

“Da obrazložim… Prva i osnovna stvar je da moja svakrva i ja živimo u različitim gradovima i vidimo se tek nekoliko puta godišnje. Moja mama je jednom, napola u šali, a napola ozbiljno, rekla da bi zakonom trebalo zabraniti da mladi i stari žive zajedno i čini mi se da je to temelj dobrog odnosa. U to kratko vrijeme, ne stigne doći do nekih ozbiljnih trzavica, barem ne između moje svekrve i mene. A to što se njezin sin uspije s njome posvaditi i u tako kratkom roku, sa mnom nema nikakve veze. Kad počnu prepirku, ja izađem iz sobe. To je njihova stvar.

Prije nego svekrva dođe u posjet, ja uglavnom pospremim stan da žena ne stekne dojam da živimo u svinjcu – iako je to često istina s obzirom na malo dijete, psa, zahtjevne poslove i sto drugih obaveza. No koliko god ja pospremila, svekrva će naći nešto što još treba malo detaljnije obrisati ili složiti. Prošli put je ribala pločice, a ovaj put prala stakla na vratima. Da sam mlađa i da se to događa češeće, vjerojatno bi me izluđivalo, ali danas ne samo da mi ne smeta nego mi je i drago.

Sjećam se da mi se sestra uvijek žalila na svoju svekrva kad bi joj ova pokušala nešto presložiti u njezinom stanu, no sestrina situacija bila je u mnogome drukčija. Kao prvo, ona i njezina svekrva živjele su u istom kućanstvu – ona i muž na katu kuće, a svekrva i svekar u prizemlju. Prva ogromna greška! Osim toga, moja je sestra tijekom tog suživota bila mnogo mlađa nego sam ja sada, a kad je došla u moje godine, već su i ta svekrva i pripadajući muž i brak i čitav odnos postali bivši.

Ja, s gotovo duplo više godina na leđima, ne samo da se ne ljutim ako mi netko poželi pospremiti kuću, već mi bude drago zbog toga. Naime, to što pospremi netko drugi, neću morati pospremati ja. S toliko godina i iskustva koje imam, nemam više potrebu bilo kome što dokazivati i ostavljati ovakav ili onakav dojam. Ako ti se sprema, spremaj. Ako ne, zalegni na kauč i gledaj televiziju.

Osim što sprema, moja svekrva kad dođe potpuno preuzme i kuhinju i u tih nekoliko dana na meniju budu samo njezini specijaliteti. Smeta li mi to? Ni najmanje. Čini li mi se da mi na taj način pokušava reći da ja sama ne kuham baš najbolje i da će ona sve to napraviti bolje? Nemam pojma, ali i da je tako, mene opet ne smeta. Uostalom, netko tko ima mnogo više iskustva za štednjakom sigurno je u tome bolji. Iako moram priznati da mene uopće nije teško nadmašiti u kuhanju.

Kad je svekrva nakon dva dana odlazila, zagrlila sam je i zahvalila joj se za svu pomoć i sve skuhane obroke. Ona je rekla da to nije ništa i da joj je drago pomoći. Još sam joj jednom mahnula na odlasku i počela razmišljati kako je moguće da su moja mama i sestra toliko ratovale sa svojim svekrvama, a ja sam sa svojom u odličnim odnosima. I došla sam do ovog zaključka: za dobar odnos sa svekrvom ključno je da ne živite u istom kućanstvu i da si u trenutku kad dobiješ svekrvu već u dovoljno zrelim godinama da nemaš potrebu boriti se za moć na svakom koraku, već prihvatiš pomoć kad ti ju netko ponudi.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.