Prati nas

Zdravlje

Povratak frizure

Turske klinike ‘napadaju’ hrvatske ćelavce, nude im bujnu kosu za nisku cijenu

Samo u Istanbulu ima oko 300 registriranih klinika. Po gradu se često susreću turisti, muškarci koji hodaju s glavama umotanim u zavoje. Mediji navode da za 2-3 noćenja i presađivanje treba izdvojiti između 1200 i 1700 eura.

Objavljeno

|

Kako spriječiti ispadanje kose?
foto: BigStock

Turske klinike za presađivanje kose proteklih su mjeseci putem Facebooka hrvatskim ćelavcima plasirali obilje reklama. Od potencijalnih klijenata tražile su i broj mobitela kako bi ih mogle izravno upoznati sa svojom uslugom.

Tko je s druge strane provjerio je novinar Slobodne Dalmacije kojem je uskoro zazvonio telefon. “Zdravo, gospodine. Prije svega, hvala vam što ste odabrali Transplantaciju kose ‘Trans…’. Rado bih vam pomogao prije i poslije operacije. Ja se zovem Semih Nurković, međunarodni sam pacijent koordinator. Ako dodate svoje fotografije, možemo vas detaljno obavijestiti koliko će vas zapasti presađivanje”, napisao je taj gospodin u poruci preko WhatsApp servisa.

Nakon poslanih fotografija, razgovor je nastavljen: “Hvala na fotografijama. Može vam se napraviti od naprijed do vrha, da vam pokrijemo cijelu glavu. Kosa treba biti gusta. Cijena za sve pakete je 1690 eura, i hotel i lijekovi i transfer. Imate doživotnu garanciju”, napisao je taj gospodin.

Inače, navodi se da samo u Istanbulu ima oko 300 registriranih klinika. Po gradu se često susreću turisti, muškarci koji hodaju s glavama umotanim u zavoje. Mediji navode da za 2-3 noćenja i presađivanje treba izdvojiti između 1200 i 1700 eura.

No, naš poznati estetski kirurg Duško Maletić nije previše oduševljen Turcima. „Znam da su oni puno jeftiniji nego što je presađivanje u EU-u ili SAD-u. No, načelno govoreći, kod većine u Turskoj te procedure uglavnom ne rade liječnici nego tehničari, a u hrvatskim poliklinikama cijeli je proces u rukama liječnika. Također, ne znamo kako se tamo steriliziraju instrumenti i koliko je zajamčena sigurnost, te u kakvim se uvjetima radi“, kaže liječnik.

„U Hrvatskoj je cijena 15 kuna po folikulu, usatku, a u njemu prosječno imaju 2,5 dlaka. Primjerice, ako netko treba pokriti samo male zaliske, onda je to od 600 do 800 folikula, i to zapada oko 12 tisuća kuna. Ako pak treba raditi veliki zahvat, dakle oko 2000 folikula, to dođe oko 30.000 kuna. U Velikoj Britaniji, SAD-u, ta cijena je mnogostruko veća nego u Hrvatskoj. Ali bar ste sigurni što dobivate, i kod nas i u ostatku EU-a i Americi. Naime, koliko folikula platite, toliko ih dobijete, dok za Tursku nisam siguran jer ta cijena za koju rade je zaista preniska i ne može pokriti ni nabavni materijal ni održavanje instrumenata. Da bi mogli raditi, moraju štedjeti ili na instrumentima i osoblju ili na broju usadaka“, izjavio je Maletić za Slobodnu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.