Prati nas

Vijesti

Mito i korupcija

Za mito od 1.000 eura šefica iz HZMO-a uvećavala penzije, Uskok je proširio istragu

Drugookrivljena je preuzimala novac, davala ga je šefici pri čemu je zadržavala 10% provizije. Šefica je, smatra Uskok, na taj način sebi pribavila najmanje 26.000 eura, dok je drugookrivljena ‘zaradila’ 2.600 eura.

Objavljeno

|

Kako dobiti veću penziju?
foto: Pixabay

Istraga koja je u rujnu prošle godine pokrenuta protiv šefice Odsjeka za kontrolu podataka iz mirovinskog osiguranja HZMO-a i još 16 osoba – proširena je na dodatnih šest osoba.

Istražuje ih se zbog primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka.

Naime, Uskok sumnja da je prvookrivljena šefica od početka 2010. godine do 31. prosinca 2018., u namjeri da za sebe i druge pribavi nepripadnu imovinsku korist, pristala ishoditi neosnovano povećanje mirovina većem broju zainteresiranih osoba koje su joj posredstvom drugookrivljene ponudile novčanu nagradu i dostavljale potrebne podatke.

Nakon što joj je drugookrivljena proslijedila podatke o osobama zainteresiranim za nepripadno uvećanje iznosa mirovine, osumnjičena šefica je, za novčanu nagradu od 1.000 do 2.000 eura, koristeći se korisničkim imenima podređenih djelatnika, u bazi podataka HZMO-a u više navrata mijenjala evidentirane podatke o visini iznosa plaća i staža budućih korisnika mirovine na način da ih je neosnovano uvećavala.

Drugookrivljena je preuzimala novac, davala ga je šefici pri čemu je zadržavala 10% provizije. Šefica je, smatra Uskok, na taj način sebi pribavila najmanje 26.000 eura, dok je drugookrivljena ‘zaradila’ 2.600 eura.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.