Prati nas

Zdravlje

Rano otkrivanje - dobra prognoza

Karcinom prostate desetljećima može ostati neprimijećen, najvažnije je rano otkrivanje

Učestalo mokrenje, noćno mokrenje, slabiji mlaz mokraće, osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura, to su sve simptomi bolesti prostate od kojih ogromnu većinu zapravo čini dobroćudno povećana prostata, a mali dio tih tegoba, simptoma je zapravo uzrokovan karcinomom.

Objavljeno

|

foto: Nathan Dumlao/Unsplash

Rak prostate drugi je najučestaliji tumor u Hrvatskoj. Iz HZJZ-a navode kako u posljednjih deset godina prosječno godišnje od raka prostate oboli 1820 muškaraca, a umre njih 720. Kako bi osvijestili javnost o ranoj prevenciji i načinima liječenja, već šestu godinu zaredom održana je kampanja Svi za njega, javlja HRT.

“Karcinom prostate je bolest starije populacije, pod navodnicima. To zapravo znači što je duži životni vijek, to je veća vjerojatnost da ćete imati karcinom prostate. Znači što smo stariji, imamo veću vjerojatnost karcinoma prostate”, kazao je Tvrtko Hudolin, specijalist urologije. “Bitno je shvatiti da je populacija od 55 do 70 godina najvažnija populacija, što se tiče ove bolesti.”

Iako sporo raste u odnosu na druge vrste karcinoma, gotovo desetljećima može ostati klinički neprimjetan. Nekim je simptomima ipak važno pridati pozornost.

“Tegobe su zapravo vrlo slične, znači, učestalo mokrenje, noćno mokrenje, slabiji mlaz mokraće, osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura, to su sve simptomi bolesti prostate od kojih ogromnu većinu zapravo čini dobroćudno povećana prostata, a mali dio tih tegoba, simptoma je zapravo uzrokovan karcinomom”, dodaje Hudolin.

Kao i kod svake bolesti, preventivni pregledi najbolji su način za rano otkrivanje bolesti, pa čak i sprječavanje pojave iste.

“U jednom momentu PSA (prostata specifični antigen, tumorski marker, op.mv.) je porastao iznad normale, s 4 na 6. Javio sam se urologu. Punkcija je bila pozitivna, a odluka je bila da se ide na radikalnu operaciju. Sve je prošlo u najboljem redu, a proces je lokaliziran“, priča za HRT svoje iskustvo liječnik Mladen koji sada na preventivne preglede odlazi često. „Na urološke preglede idem jednom godišnje, ali PSA kontroliram svaka dva mjeseca. To je razdoblje u kojem može doći do porasta“.

Potaknuti muškarce da odlaze na urološke preglede i kontroliraju zdravlje svoje prostate, tek je jedan od ciljeva i održane javnozdravstvene akcije Svi za njega, organizirane već 4. godinu za redom.  Preporuke muškarcima su, osim preventivnih pregleda, i povećanje  tjelesnu aktivnost i na taj način spriječite rak, ali i manje opasne bolesti prostate.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.