Prati nas

Vijesti

Propala je ‘demografska mjera’ spuštanja PDV-a na hranu

Premijer Andrej Plenković je spuštanje PDV-a na svježe ili rashlađeno meso, isporuku živih životinja, ribu, voće i povrće, jaja, mahunasto suho povrće te dječje pelene nazvao demografskom mjerom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Rog izobilja, rog obilja
foto: BigStock

Spuštanje stope PDV-a na pojedine proizvode nije donijelo olakšanje potrošačima. Nastalu razliku u džep su stavili trgovci i proizvođači.

U odnosu na prošlu godinu, u prva dva mjeseca samo su meso i voće pojeftinili; meso 3,8% i voće 12,1 posto. Riba i plodovi mora su, unatoč spuštanju PDV-a s 25 na 13%, poskupjeli 2,4 posto dok je povrće skuplje čak 6,3 posto. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku nisu pojeftinili ni lijekovi.


Podsjetimo, premijer Andrej Plenković je spuštanje PDV-a na svježe ili rashlađeno meso, isporuku živih životinja, ribu, voće i povrće, jaja, mahunasto suho povrće te dječje pelene nazvao demografskom mjerom.

“Dosad su porezna rasterećena iznosila oko četiri milijarde kuna, a ovim paketom će se omogućiti dodatno rasterećenje od 2,7 milijarde kuna”, rekao je premijer Plenković predstavljajući promjene u sustavu PDV-a. Rasterećenje se, sada je to jasno, dogodilo. Ali ne za potrošače.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP