Prati nas

Vijesti

Propala je ‘demografska mjera’ spuštanja PDV-a na hranu

Premijer Andrej Plenković je spuštanje PDV-a na svježe ili rashlađeno meso, isporuku živih životinja, ribu, voće i povrće, jaja, mahunasto suho povrće te dječje pelene nazvao demografskom mjerom.

Objavljeno

|

Rog izobilja, rog obilja
foto: BigStock

Spuštanje stope PDV-a na pojedine proizvode nije donijelo olakšanje potrošačima. Nastalu razliku u džep su stavili trgovci i proizvođači.

U odnosu na prošlu godinu, u prva dva mjeseca samo su meso i voće pojeftinili; meso 3,8% i voće 12,1 posto. Riba i plodovi mora su, unatoč spuštanju PDV-a s 25 na 13%, poskupjeli 2,4 posto dok je povrće skuplje čak 6,3 posto. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku nisu pojeftinili ni lijekovi.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković je spuštanje PDV-a na svježe ili rashlađeno meso, isporuku živih životinja, ribu, voće i povrće, jaja, mahunasto suho povrće te dječje pelene nazvao demografskom mjerom.

“Dosad su porezna rasterećena iznosila oko četiri milijarde kuna, a ovim paketom će se omogućiti dodatno rasterećenje od 2,7 milijarde kuna”, rekao je premijer Plenković predstavljajući promjene u sustavu PDV-a. Rasterećenje se, sada je to jasno, dogodilo. Ali ne za potrošače.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.