Prati nas

Zdravlje

Psi liječnici

Psi mogu namirisati boluje li netko od raka

Da psi imaju izrazito osjetljivo osjetilo njuha, zna se odavno. No da su njihove njuške toliko osjetljive da mogu namirisati karcinom, dosad nije bilo poznato. U najnovijoj studiji posebno trenirani psi su u 96,7 posto slučajeva točno odredili pripada li uzorak krvi oboljeloj osobi.

Objavljeno

|

Kako do psa vodića u Hrvatskoj?
Ilustracija (foto: Pexels)

Psi imaju receptore mirisa 10.000 osjetljivije od nas ljudi te mogu prepoznati mnoge mirise koje mi uopće ne osjećamo. Nova studija ukazuje na to da psi vjerojatno mogu “namirisati” stanice raka, odnosno da u uzorcima krvi s 97-postotnom sigurnošću mogu prepoznati koja osoba boluje od karcinoma.

Ova uzbudljiva nova saznanja mogla bi uvelike pomoći u ranom otkrivanju ove zloćudne bolesti i to na posve neinvazivan način, piše portal Eureka Alert.


“Iako trenutno ne postoji pouzdan lijek za rak, rano otkrivanje ove bolesti moglo bi puno pomoći u preživljavanju”, rekla je Heather Junqueira, znanstvenica u kompaniji BioScentDx koja je provela istraživanje. “Ovaj vrlo osjetljivi test za otkrivanje raka mogao bi spasiti tisuće života i promijeniti način na koji liječimo ovu bolest.”

Za potrebe studije, Junqueira i njezini kolege koristili su oblik dresure pomoću tzv. klikera. Četiri bigla naučili su signalizirati kada uoče razliku u mirisu između krvi zdravog čovjeka i onog oboljelog od raka, točnije uznapredovalog raka pluća. Psi su u 96,7 posto slučajeva točno namirisali krv pacijenta oboljelog od raka.

Znanstvenici planiraju nova saznanja iskoristiti za kreiranje posve neinvazivnog testa za detektiranje karcinoma.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP