Prati nas

Zdravlje

Psi liječnici

Psi mogu namirisati boluje li netko od raka

Da psi imaju izrazito osjetljivo osjetilo njuha, zna se odavno. No da su njihove njuške toliko osjetljive da mogu namirisati karcinom, dosad nije bilo poznato. U najnovijoj studiji posebno trenirani psi su u 96,7 posto slučajeva točno odredili pripada li uzorak krvi oboljeloj osobi.

Objavljeno

|

Kako do psa vodića u Hrvatskoj?
Ilustracija (foto: Pexels)

Psi imaju receptore mirisa 10.000 osjetljivije od nas ljudi te mogu prepoznati mnoge mirise koje mi uopće ne osjećamo. Nova studija ukazuje na to da psi vjerojatno mogu “namirisati” stanice raka, odnosno da u uzorcima krvi s 97-postotnom sigurnošću mogu prepoznati koja osoba boluje od karcinoma.

Ova uzbudljiva nova saznanja mogla bi uvelike pomoći u ranom otkrivanju ove zloćudne bolesti i to na posve neinvazivan način, piše portal Eureka Alert.

“Iako trenutno ne postoji pouzdan lijek za rak, rano otkrivanje ove bolesti moglo bi puno pomoći u preživljavanju”, rekla je Heather Junqueira, znanstvenica u kompaniji BioScentDx koja je provela istraživanje. “Ovaj vrlo osjetljivi test za otkrivanje raka mogao bi spasiti tisuće života i promijeniti način na koji liječimo ovu bolest.”

Za potrebe studije, Junqueira i njezini kolege koristili su oblik dresure pomoću tzv. klikera. Četiri bigla naučili su signalizirati kada uoče razliku u mirisu između krvi zdravog čovjeka i onog oboljelog od raka, točnije uznapredovalog raka pluća. Psi su u 96,7 posto slučajeva točno namirisali krv pacijenta oboljelog od raka.

Znanstvenici planiraju nova saznanja iskoristiti za kreiranje posve neinvazivnog testa za detektiranje karcinoma.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.