Prati nas

Zdravlje

Psi mogu namirisati boluje li netko od raka

Da psi imaju izrazito osjetljivo osjetilo njuha, zna se odavno. No da su njihove njuške toliko osjetljive da mogu namirisati karcinom, dosad nije bilo poznato. U najnovijoj studiji posebno trenirani psi su u 96,7 posto slučajeva točno odredili pripada li uzorak krvi oboljeloj osobi.

Objavljeno

|

Kako do psa vodića u Hrvatskoj?
Ilustracija (foto: Pexels)

Psi imaju receptore mirisa 10.000 osjetljivije od nas ljudi te mogu prepoznati mnoge mirise koje mi uopće ne osjećamo. Nova studija ukazuje na to da psi vjerojatno mogu “namirisati” stanice raka, odnosno da u uzorcima krvi s 97-postotnom sigurnošću mogu prepoznati koja osoba boluje od karcinoma.

Ova uzbudljiva nova saznanja mogla bi uvelike pomoći u ranom otkrivanju ove zloćudne bolesti i to na posve neinvazivan način, piše portal Eureka Alert.“Iako trenutno ne postoji pouzdan lijek za rak, rano otkrivanje ove bolesti moglo bi puno pomoći u preživljavanju”, rekla je Heather Junqueira, znanstvenica u kompaniji BioScentDx koja je provela istraživanje. “Ovaj vrlo osjetljivi test za otkrivanje raka mogao bi spasiti tisuće života i promijeniti način na koji liječimo ovu bolest.”

Za potrebe studije, Junqueira i njezini kolege koristili su oblik dresure pomoću tzv. klikera. Četiri bigla naučili su signalizirati kada uoče razliku u mirisu između krvi zdravog čovjeka i onog oboljelog od raka, točnije uznapredovalog raka pluća. Psi su u 96,7 posto slučajeva točno namirisali krv pacijenta oboljelog od raka.

Znanstvenici planiraju nova saznanja iskoristiti za kreiranje posve neinvazivnog testa za detektiranje karcinoma.

.

Zdravlje

Rekli su vam da marihuana ne ubija? Krivo!

Mladić je u unajmljenom automobilu izazvao kaos na cesti. Pet je kilometara vozio u suprotnom smjeru, polukružno se okretao preko pune linije, sudario se s tri auta, ozlijedio 54-godišnjaka koji je danas potpuno nepokretan i hrani se kroz sondu. Nakon svega je pobjegao s mjesta nesreće. I sve to zbog toga, utvrđeno je na sudu, jer je te noći popušio, kako kaže, dva-tri džointa koji su mu izazvali halucinacije.

Objavljeno

|

Autor

26-godišnjaku iz Bosne i Hercegovine na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu izrečena je kazna od šest mjeseci psihijatrijskog liječenja. Javnost je ogorčena jer smatra da kazna ne odgovara nedjelu.

Naime, mladić je u unajmljenom automobilu u Hrvatskoj izazvao kaos na cesti. Pet je kilometara vozio u suprotnom smjeru, polukružno se okretao preko pune linije, sudario se s tri auta, ozlijedio 54-godišnjaka koji je danas potpuno nepokretan i hrani se kroz sondu. Nakon svega je pobjegao s mjesta nesreće. I sve to zbog toga, utvrđeno je na sudu, jer je te noći popušio, kako kaže, dva-tri džointa koji su mu izazvali halucinacije.Srećom, u ovom slučaju smrt je za dlaku izbjegnuta, iako je stanje ozlijeđenog muškarca tragično. Kako je to u opsežnom prilogu “Istine i zablude o marihuani” objasnila dr. Matija Čale Mratović, marihuana ima snažno štetno djelovanje na sposobnosti i vještine potrebne za sigurnu vožnju (npr. budnost, sposobnost koncentracije, koordinacija pokreta, brzina reakcije, procjena udaljenosti itd.), a štetno djelovanje traje i do 24 sata nakon konzumiranja.

Broj smrti raste s udjelom konzumenata, baš kao i u slučaju alkohola

Kako oštećuje ravnotežu i koordinaciju, kratkotrajno pamćenje i pažnju uz smanjeno kritičko rasuđivanje povećava vjerojatnost rizičnog ponašanja i statistički značajno povećava rizik za prometne nesreće. Dok su još uvijek različiti učinci marihuane u fazi istraživanja, nedvojbeno je potvrđena statistički značajna povezanost između konzumiranja marihuane i prometnih nesreća pa tako i onih sa smrtnim ishodom.

Broj umrlih raste ili pada proporcionalno s udjelom konzumenata u populaciji. Što je veći udio konzumenata, veći će biti broj stradalih. Kao primjer navodima Istraživanje s Columbia University’s Mailman School of Public Health, u kom su obrađeni podaci za 23.500 smrtno stradalih vozača u periodu od 1999.g. do 2010.g..

Rezultati su pokazali da je alkohol kao pridonoseći čimbenik u nesrećama, cijelo to vrijeme bio u 40% slučajeva, dok je udio nesreća pod djelovanjem marihuane porastao od 4% 1999.g. na 12% 2010.g. Treba li spomenuti da je to vrijeme ponovnog trenda dekriminalizacije marihuane i vrijeme uvođenja marihuane u medicinsku uporabu? Više o marihuani, uz popis znanstvenih referenci, potražite na stanicama dubrovačko-neretvanskog Zavoda za javno zdravstvo.

Nastavi čitati