Prati nas

Vijesti

Sever odgovorio

Sever: Pavić baca spinove, rad do 67. ne znači održiv mirovinski sustav

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je da bi sindikalni referendum protiv mirovinske reforme mogao državni proračun koštati 45 milijardi kuna do 2040., što je sindikalni čelnik Krešimir Sever ocijenio “nepristojnim spinom” kojim ministar pokušava uplašiti narod.

Objavljeno

|

Krešimir Sever, NHS (foto: Siniša Bogdanić)

Ministar rada Marko Pavić nezadovoljan je referendumskom inicijativom “67 je previše” kojim sindikati pokušavaju ublažiti mirovinsku reformu i omogućiti radnicima da u mirovinu odlaze sa 65 godina.

“Europska komisija je pohvalila mirovinsku reformu. Izračunali smo da će referendum koji organiziraju sindikati do 2040. stajati državni proračun 45 milijardi kuna. Mogu se reflektirati – ili u prosjeku 5 posto manje mirovine ili kredit od 45 milijardi kojim bi zadužili našu djecu i unuke, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Pavićeve tvrdnje odbacio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekavši kako je to nepristojan spin, a računica koju je Pavić iznio ne drži vodu. “Razumni ekonomisti govore da sama duljina rada ne znači da će mirovinski sustav biti održiv, a veliki dio radnika neće moći raditi do 67 godina. Otići će u prijevremenu mirovinu, koja će im biti umanjena, a ako se umanji samo za dvije godine, bit će manja za 7,2 posto”, kaže Sever.

“Ako bi neko radio puni radni vijek do 67 godina i nakupio u tom razdoblju puno godina staža, to bi mu donijelo ‘vrlo mali postotak’ porasta mirovine. Produljenje radnog vijeka donijet će više štete radnicima i umirovljenicima nego što će država imati koristi. Vlada pokušava uplašiti narod jer su svjesni da nemaju argumenata pa idu sa strahom među ljude da ne bi slučajno potpisali za referendum”, zaključuje sindikalist.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.