Prati nas

Vijesti

Točno u ponoć

U 200 gradova i općina počinje prikupljanje potpisa za referendum ’67 je previše’

U ponoć kod Sata na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu – simboličnom akcijom u glavnom gradu počinje prikupljanje potpisa za referendum za promjenu uvjeta za mirovinu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Sindikalna referendumska inicijativa “67 je previše” objavila je danas u Zagrebu da će od sutra na 300 štandova u 200 gradova i općina prikupljati potpise za referendum kojim žele poništiti najproblematičnije dijelove mirovinske reforme.

Potpisi će se prikupljati do 11. svibnja, a u samoj će akciji sudjelovati oko 4.000 sindikalnih aktivista. “Pozivamo sve građane u naredna dva tjedna da iskoriste priliku koju smo dali. Mi smo potrošili velika sredstva, i ljudska i financijska, ali to je bio jedini način da damo priliku svim građanima da se izjasne, da ostvarimo referendum na kojem će reći što misle o prijedlogu zakona”, poručila je članica organizacijskog odbora Ana Miličević Pezelj.


Inicijativa mora prikupiti oko 400.000 potpisa, a organizatori misle da to neće biti problem. „Štandovi će se pomicati sukladno potrebama, kako bi došli do što više građana. Štandovi će u Zagrebu uglavnom raditi od osam do 20 sati, a sve lokacije se mogu naći na web stranici inicijative“, kazao je član organizacijskog odbora Robert Brozd.

“Svi umirovljenici, sve starije osobe u Hrvatskoj koje su ‘izraubane’ radom dobro znaju kako je raditi u starijoj dobi, dobivati otkaze pred mirovinu i ostati na burzi. Sigurna sam da će umirovljenici glasati za to da se ne radi do 67. godine, posebno jer u većini novih članica Europske unije, koje su imale sličnu povijest kao i mi, ne radi se dulje od 65. godine. A i u većini zapadnoeuropskih zemalja”, poručila je ranije predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović.

Podsjetimo, Crkva nije dopustila prikupljanje potpisa ispred svojih objekata. U priopćenju Nadbiskupskog stola navodi se kako “u procesima društvenoga zalaganja u kojima se nešto nastoji postići putem referenduma Crkva podupire razne inicijative, a svoje prostore ispred crkvenih zgrada (liturgijskih prostora, župnih domova i pastoralnih centara) daje na raspolaganje građanskim inicijativama koje nemaju drugih mogućnosti za ostvarivanje zauzetosti za vrjednote koje zagovara i Crkva”, no kako su za razliku od toga, “sindikati u uređenome odnosu u okviru političkoga života u Republici Hrvatskoj i imaju mogućnosti na redovit način i uz stanovitu financijsku potporu, ostvarivati svoje inicijative.”

.

Vijesti

Sve je rečeno, Ustavni sud o ZDS: ‘To je ustaški pozdrav i nije u skladu s Ustavom’

U odnosu na pozdrav, ‘Za dom, spremni’, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, stoji u priopćenju Ustavnog suda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Nakon što su svi suci Visokog prekršajnog suda odlučili da pozdrav “Za dom, spremni” koji koristi pjevač Marko Perković Thompson na početku pjesme “Bojna Čavoglave” nije prekršaj protiv javnog reda i mira u slučaju kad je izvodi autor te pjesme u njezinu izvornom obliku, o spornoj se odluci neizravno oglasio i Ustavni sud.

“Ustavni sud Republike Hrvatske ne komentira odluke i rješenja sudova izvan postupaka iz njegove Ustavom propisane nadležnosti.


Na temelju Ustava Republike Hrvatske sudbena vlast je samostalna i neovisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku. Ustavni sud Republike Hrvatske jamči poštivanje i primjenu Ustava Republike Hrvatske i svoje djelovanje temelji na odredbama Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvješćima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima.

U odnosu na pozdrav, ‘Za dom, spremni’, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju Ustavnog suda.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP