Prati nas

Vijesti

Točno u ponoć

U 200 gradova i općina počinje prikupljanje potpisa za referendum ’67 je previše’

U ponoć kod Sata na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu – simboličnom akcijom u glavnom gradu počinje prikupljanje potpisa za referendum za promjenu uvjeta za mirovinu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Sindikalna referendumska inicijativa “67 je previše” objavila je danas u Zagrebu da će od sutra na 300 štandova u 200 gradova i općina prikupljati potpise za referendum kojim žele poništiti najproblematičnije dijelove mirovinske reforme.

Potpisi će se prikupljati do 11. svibnja, a u samoj će akciji sudjelovati oko 4.000 sindikalnih aktivista. “Pozivamo sve građane u naredna dva tjedna da iskoriste priliku koju smo dali. Mi smo potrošili velika sredstva, i ljudska i financijska, ali to je bio jedini način da damo priliku svim građanima da se izjasne, da ostvarimo referendum na kojem će reći što misle o prijedlogu zakona”, poručila je članica organizacijskog odbora Ana Miličević Pezelj.


Inicijativa mora prikupiti oko 400.000 potpisa, a organizatori misle da to neće biti problem. „Štandovi će se pomicati sukladno potrebama, kako bi došli do što više građana. Štandovi će u Zagrebu uglavnom raditi od osam do 20 sati, a sve lokacije se mogu naći na web stranici inicijative“, kazao je član organizacijskog odbora Robert Brozd.

“Svi umirovljenici, sve starije osobe u Hrvatskoj koje su ‘izraubane’ radom dobro znaju kako je raditi u starijoj dobi, dobivati otkaze pred mirovinu i ostati na burzi. Sigurna sam da će umirovljenici glasati za to da se ne radi do 67. godine, posebno jer u većini novih članica Europske unije, koje su imale sličnu povijest kao i mi, ne radi se dulje od 65. godine. A i u većini zapadnoeuropskih zemalja”, poručila je ranije predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović.

Podsjetimo, Crkva nije dopustila prikupljanje potpisa ispred svojih objekata. U priopćenju Nadbiskupskog stola navodi se kako “u procesima društvenoga zalaganja u kojima se nešto nastoji postići putem referenduma Crkva podupire razne inicijative, a svoje prostore ispred crkvenih zgrada (liturgijskih prostora, župnih domova i pastoralnih centara) daje na raspolaganje građanskim inicijativama koje nemaju drugih mogućnosti za ostvarivanje zauzetosti za vrjednote koje zagovara i Crkva”, no kako su za razliku od toga, “sindikati u uređenome odnosu u okviru političkoga života u Republici Hrvatskoj i imaju mogućnosti na redovit način i uz stanovitu financijsku potporu, ostvarivati svoje inicijative.”

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP