Prati nas

Vijesti

Točno u ponoć

U 200 gradova i općina počinje prikupljanje potpisa za referendum ’67 je previše’

U ponoć kod Sata na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu – simboličnom akcijom u glavnom gradu počinje prikupljanje potpisa za referendum za promjenu uvjeta za mirovinu.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Sindikalna referendumska inicijativa “67 je previše” objavila je danas u Zagrebu da će od sutra na 300 štandova u 200 gradova i općina prikupljati potpise za referendum kojim žele poništiti najproblematičnije dijelove mirovinske reforme.

Potpisi će se prikupljati do 11. svibnja, a u samoj će akciji sudjelovati oko 4.000 sindikalnih aktivista. “Pozivamo sve građane u naredna dva tjedna da iskoriste priliku koju smo dali. Mi smo potrošili velika sredstva, i ljudska i financijska, ali to je bio jedini način da damo priliku svim građanima da se izjasne, da ostvarimo referendum na kojem će reći što misle o prijedlogu zakona”, poručila je članica organizacijskog odbora Ana Miličević Pezelj.


Inicijativa mora prikupiti oko 400.000 potpisa, a organizatori misle da to neće biti problem. „Štandovi će se pomicati sukladno potrebama, kako bi došli do što više građana. Štandovi će u Zagrebu uglavnom raditi od osam do 20 sati, a sve lokacije se mogu naći na web stranici inicijative“, kazao je član organizacijskog odbora Robert Brozd.

“Svi umirovljenici, sve starije osobe u Hrvatskoj koje su ‘izraubane’ radom dobro znaju kako je raditi u starijoj dobi, dobivati otkaze pred mirovinu i ostati na burzi. Sigurna sam da će umirovljenici glasati za to da se ne radi do 67. godine, posebno jer u većini novih članica Europske unije, koje su imale sličnu povijest kao i mi, ne radi se dulje od 65. godine. A i u većini zapadnoeuropskih zemalja”, poručila je ranije predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović.

Podsjetimo, Crkva nije dopustila prikupljanje potpisa ispred svojih objekata. U priopćenju Nadbiskupskog stola navodi se kako “u procesima društvenoga zalaganja u kojima se nešto nastoji postići putem referenduma Crkva podupire razne inicijative, a svoje prostore ispred crkvenih zgrada (liturgijskih prostora, župnih domova i pastoralnih centara) daje na raspolaganje građanskim inicijativama koje nemaju drugih mogućnosti za ostvarivanje zauzetosti za vrjednote koje zagovara i Crkva”, no kako su za razliku od toga, “sindikati u uređenome odnosu u okviru političkoga života u Republici Hrvatskoj i imaju mogućnosti na redovit način i uz stanovitu financijsku potporu, ostvarivati svoje inicijative.”

.

Vijesti

Tomašić EU usporedila s Jugoslavijom: ‘Građani to ne žele, znamo kako je završila’

‘U govoru ste spomenuli temelje Europe u grčkoj filozofiji i rimskom pravu, ali kao demokršćanka propustili ste spomenuti kršćanstvo. Vaša Europa bježi od svojih korijena i zato je osuđena na propast.’

Objavljeno

|

Autor

Hrvatska konzervativna europarlamentarka Ruža Tomašić u Strasbourgu je sudjelovala u raspravi o novoj šefici Europske komisije Ursuli von der Leyen. Tomašić je, uz Ivana Sinćića i Mislava Kolakušića, bila protiv ovog izbora.

Novu je predsjednicu kritizirala te je te je usporedila njen program s “grandioznim idejama” o bratstvu i jedinstvu i Jugoslaviji.


“Odrastajući u socijalističkoj Jugoslaviji imala sam prilike čuti neke grandiozne ideje slične vašima. Bratstvo i jedinstvo, politička integracija, zajednička vojska, veća radnička i ženska prava. Znamo kako je to završilo. Isto će završiti i vaša vizija zato što građani to ne žele.”

“Govorite o zajedništvu i jednakosti u Europi, a zaboravljate da su sve čelne funkcije EU institucija zaposjele stare članice i još predlažete preglasavanje u području vanjske i sigurnosne politike. Toliko o jednakosti! U govoru ste spomenuli temelje Europe u grčkoj filozofiji i rimskom pravu, ali kao demokršćanka propustili ste spomenuti kršćanstvo. Vaša Europa bježi od svojih korijena i zato je osuđena na propast”, zaključila je Tomašić.

Nova predsjednica EK-a stala je pred novinare. Na pitanje hoće li doći u Hrvatsku ususret predsjedanja EU rekla je: ”Bila sam u Hrvatskoj i zasigurno ću se vratiti. Odlučila sam puno putovati jer smatram da je jako važno biti ne samo u Bruxellesu i Strasbourgu, već vidjeti i druge, ne samo glavne gradove nego i ruralne dijelove predivne Europske unije.” Dužnost će preuzeti 31. listopada.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP