Prati nas

Vijesti

67 je previše

Počinje prikupljanje potpisa za referendum protiv Pavićeve mirovinske reforme

Inicijativa ’67 je previše’ objavila je oko koja četiri pitanja žele organizirati referendum. Riječ je o novinama koje je uvela vlada premijera Andreja Plenkovića, a koje idu nauštrb novih umirovljenika.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

U subotu 27. travnja počinje, a 11. svibnja završava, prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma u vezi s najavom o odlasku u mirovinu sa 67 godina, najavio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno”. Objasnio je da se radi o četiri pitanja.

1.

Žele li ljudi da se dob za stjecanje prava na starosnu mirovinu sa 67 spusti na 65 godina?

2.

Žele li da se penalizacija za prijevremeni odlazak u mirovinu s 0,3% po nedostajućem mjesecu spusti na 0,2%, odnosno za 5 godina s 18% umanjenja na 12% umanjenja?

3.

Žele li da se za tzv. dugogodišnjeg osiguranika, koji je dosad trebao imati 41 godinu staža osiguranja i 60 godina starosti (a zakonom se predviđa dizanje dobi na 61 godinu) – vrati natrag na 60 godina?

4.

Žele li da se prijelazno razdoblje za izjednačavanje žena s muškarcima na 65 godina starosti po odluci Ustavnog suda, vrati sa sadašnjih 4 mjeseca po godini, na 3 mjeseca po godini?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.