Prati nas

Vijesti

Mogli su, a nisu

Ministrica Žalac: Nije propao projekt. Građani su mogli tražiti liftove, ali nisu

Ministrica kaže da samostalna ugradnja dizala uz financiranje EU-a nije bila moguća ni u Hrvatskoj niti u drugim zemljama EU-a. Kako će dokumentaciju Europskoj komisiji slati tek u lipnju, odgovor će, najvjerojatnije, biti u drugoj polovici godine.

Objavljeno

|

Gabrijela Žalac (screenshot: Youtube)

Nakon napisa o propasti projekta ugradnje liftova u hrvatske zgrade, a na teret europskih fondova, reagirala je ministrica eurofondova Gabrijela Žalac. Kaže, projekt nije propao.

“Nije istina da Europska komisija to nije prihvatila, 596 višestambenih zgrada prijavilo je projekt energetske obnove i dobili su ta sredstva. U sklopu izmjene fasada mogli su prijaviti i lift, no nitko ga nije prijavio”, kazala je.

Projekt nije mogao propasti, misli ministrica, jer ga nije ni bilo. “To nije projekt, to je inicijativa koja se zove ‘Projekt dostupnost do stana’, mi smo onda bili počeli prikupljati s korisnicima informaciju kolika je potreba za izgradnjom dizala. Žao mi je da u 596 projekata energetske obnove, gdje je horizontalna mjera bila mogućnost ugradnje lifta, niti jedan lift, na žalost, nije prijavljen”, kaže Žalac.

Iznijela je i podatak da je kroz energetsku obnovu obnovljeno 775 javnih zgrada, te da su ugradili 9 dizala i 14 vertikalnih platformi. Kaže da je nakon inicijative europarlamentarne zastupnice Biljane Borzan i udruga umirovljenika njezino ministarstvo obavijestilo Europsku komisiju da želi napraviti pilot natječaj ako Europska komisija to dozvoli.

“Čekamo cjeloviti odgovor i onda ćemo pristupiti ili pilotiranju ili pripremi takvog projekta za sljedeće financijsko razdoblje”, kazala je Žalac istaknuvši da samostalna ugradnja dizala uz financiranje EU-a nije bila moguća ni u Hrvatskoj niti u drugim zemljama EU-a. Kako će dokumentaciju Europskoj komisiji slati tek u lipnju, odgovor će, najvjerojatnije, biti u drugoj polovici godine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.