Prati nas

Vijesti

Tko će ih plaćati?

Živi zid najavio referendum protiv financiranja stranaka iz budžeta

Sinčić tvrdi da bi se stranke trebale financirati isključivo iz članarina i donacija, uvjeren da izostanak proračunskog financiranja neće potaknuti korupciju nego upravo suprotno, vidjet će se tko koga financira.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

screenshot: Živi zid/Youtube

Živi zid želi ukinuti financiranje političkih stranaka novcem iz državnog proračuna. U svibnju će, najavio je šef te stranke Ivan Sinčić, prikupljati potpise za referendum “Uzmite novac strankama”.

Ustvrdio je da bi se stranke trebale financirati isključivo iz članarina i donacija, uvjeren da izostanak proračunskog financiranja neće potaknuti korupciju nego upravo suprotno, vidjet će se tko koga financira. Formalno, javno financiranje parlamentarnih stranaka, razmjerno broju zastupnika, zamišljeno je upravo kao brana korupciji i utjecaja kapitala na rad stranaka.


Podsjetimo, upravo je čelni čovjek Živog Zida Ivan Pernar prozivan zbog članstva u dvije stranke i netransparentnog trošenja državnog novca kroz stranku Abeceda demokracije u koju je iz proračuna pretočio 1,13 milijuna kuna.

“Prije nego što sam postao zastupnik, 2016. ispunio sam pristupnicu za Abecedu demokracije. Član sam i Živog zida. U Saboru sam se prvo prijavio kao član Abecede demokracije, a kasnije i kao član Živog zida. Nisam gasio članstvo ni u jednoj stranci. Novac koji je Abeceda dobila na konto mojeg mandata trošen je namjenski. Veći dio tog novca išao je na ljude koji su radili tada za mene”, kazao je tada.

Odbijajući navode Državne revizije, Pernar je ukazao i kako bi izborni zakon trebao funkcionirati na način da novac od mandata seli u drugu stranku, ako zastupnik prijeđe u nju. Danas, čini se, živozidaši više ne žele javni novac.

“Najkasnije u svibnju prikupit ćemo minimalno 500 tisuća potpisa, baciti ih na stol ovoj vladajućoj kasti i reći ‘vaše vrijeme je gospodo prošlo’. Mi nismo uhljebi, ne želimo da nas se ikada karakterizira uhljebima. Hrvatska ne smije biti zemlja uhljeba, nego vrijednih ljudi i nitko ne smije biti iznad naroda”, poručio je glavni tajnik strane Tihomir Lukanić.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP