Prati nas

Vijesti

Tko će ih plaćati?

Živi zid najavio referendum protiv financiranja stranaka iz budžeta

Sinčić tvrdi da bi se stranke trebale financirati isključivo iz članarina i donacija, uvjeren da izostanak proračunskog financiranja neće potaknuti korupciju nego upravo suprotno, vidjet će se tko koga financira.

Objavljeno

|

screenshot: Živi zid/Youtube

Živi zid želi ukinuti financiranje političkih stranaka novcem iz državnog proračuna. U svibnju će, najavio je šef te stranke Ivan Sinčić, prikupljati potpise za referendum “Uzmite novac strankama”.

Ustvrdio je da bi se stranke trebale financirati isključivo iz članarina i donacija, uvjeren da izostanak proračunskog financiranja neće potaknuti korupciju nego upravo suprotno, vidjet će se tko koga financira. Formalno, javno financiranje parlamentarnih stranaka, razmjerno broju zastupnika, zamišljeno je upravo kao brana korupciji i utjecaja kapitala na rad stranaka.

Podsjetimo, upravo je čelni čovjek Živog Zida Ivan Pernar prozivan zbog članstva u dvije stranke i netransparentnog trošenja državnog novca kroz stranku Abeceda demokracije u koju je iz proračuna pretočio 1,13 milijuna kuna.

“Prije nego što sam postao zastupnik, 2016. ispunio sam pristupnicu za Abecedu demokracije. Član sam i Živog zida. U Saboru sam se prvo prijavio kao član Abecede demokracije, a kasnije i kao član Živog zida. Nisam gasio članstvo ni u jednoj stranci. Novac koji je Abeceda dobila na konto mojeg mandata trošen je namjenski. Veći dio tog novca išao je na ljude koji su radili tada za mene”, kazao je tada.

Odbijajući navode Državne revizije, Pernar je ukazao i kako bi izborni zakon trebao funkcionirati na način da novac od mandata seli u drugu stranku, ako zastupnik prijeđe u nju. Danas, čini se, živozidaši više ne žele javni novac.

“Najkasnije u svibnju prikupit ćemo minimalno 500 tisuća potpisa, baciti ih na stol ovoj vladajućoj kasti i reći ‘vaše vrijeme je gospodo prošlo’. Mi nismo uhljebi, ne želimo da nas se ikada karakterizira uhljebima. Hrvatska ne smije biti zemlja uhljeba, nego vrijednih ljudi i nitko ne smije biti iznad naroda”, poručio je glavni tajnik strane Tihomir Lukanić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.