Prati nas

Vijesti

Reforma kalendara

Bačić: Od iduće godine Dan državnosti bi trebali obilježavati 30. svibnja

‘Nakon 18 godina kada je Sabor promijenio ovaj dan, došlo je vrijeme da se vrati taj dan kao onaj kada ćemo obilježavati danom kada je nastala moderna hrvatska država’, kaže Bačić.

Objavljeno

|

Darko Horvat i Branko Bačić (screenshot: Youtube)

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, izjavio je za HRT da će se od iduće godine, na današnji dan, obilježavati Dan državnosti.

“Nadam se da ove godine zadnji puta obilježavamo kao spomendan Hrvatskog sabora i da bi od iduće godine 30. svibnja trebali obilježavati kao Dan državnosti. Siguran sam da će to podržati velika većina hrvatskih građana, a i većina zastupnika u Hrvatskom saboru. Toga dana sjećamo se kao onoga kada je doista uspostavljena nova, moderna, suverena i samostalna hrvatska država”, rekao je Bačić za HRT.


Na današnji dan je konstituiran i prvi demokratski višestranački Sabor. Bačić je rekao da se sjeća prvih demokratskih višestranačkih izbora, potkraj travnja i početkom svibnja, prije 29 godina.

“Oni su bili podloga za konstituiranje prvog višestranačkog sabora. Pratio sam sve te događaje. Ostali su mi u pamćenju – od mise koja je prethodila konstituiranju Sabora do govora pvog predsjednika RH Franje Tuđmana, a kasnije i veličanstvenog skupa na Trgu bana Josipa Jelačića”, kazao je Bačić. Govoreći o obilježavanju dana Hrvatskog sabora Bačić je naglasio da je prijepodne planirano postavljanje vijenaca na Mirogoj na grob Franje Tuđmana.

“U 13 sati će predsjednik sabora imati primanje, a potom će se nastaviti sa zasjedanjem. Nakon 18 godina kada je Sabor promijenio ovaj dan, došlo je vrijeme da se vrati taj dan kao onaj kada ćemo obilježavati danom kada je nastala moderna hrvatska država. Danas nema nekih posebnih događanja u Hrvatskom saboru, osim polaganja vijenaca i primanja kod predsjednika, dodaje. Vjerujem da malo koji građanin Hrvatske zna razliku između 25. lipnja kojega sada obilježavamo kao Dan državnosti, 8. listopada kao Dana nezavisnosti”, naglasio je Bačić.

.

Kuhinja

Izdašne i sočne kakao-banana šnite mogle bi biti pravi ljetni hit

Internet obiluje bezbrojnim receptima za ‘banana’ kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice.

Objavljeno

|

Autor

Jeste li znali da banana ne raste niti na drvetu niti na palmi? Riječ je, naime, o voću koje je plod zeljaste biljke. No peteljke njenog ogromnog lišća slažu se u prividno deblo pa mnogi kažu da je riječ o “stablu banane”.

Brojne vrste banana imaju različitu primjenu. Plodovi škrobnatih neslatkih vrsta peku se i kuhaju pa pripadaju takozvanoj slanoj kuhinji. Od nekih se vrsta priprema brašno, a služe i za proizvodnju alkohola. Postoji i vrsta od koje se plete užad, dok se malobrojne “slatke vrste” jedu kao sirovo voće, a i sjajno se prerađuju u slastice.


Internet obiluje bezbrojnim receptima za “banana” kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice. Ili se banane polažu na biskvit, prije nego li ih se zabetonira slojem pudinga ili slastičarske kreme. Umjesto toga, nudimo vam isprobani recept za sočne kakao kocke punjene kremom od pravih zrelih banana.

Sastojci

Za biskvit

5 jaja
250 g šećera
1 vanilin šećer
190 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
125 ml mlijeka
125 ml ulja
5 žlica kakaa u prahu

Za kremu

6 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
150 g šećera
1 kg jako zrelih banana
250 grama maslaca ili margarina
limun

Za preljev

150 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina

Priprema

Jaja pjenasto mikserom umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje i mlijeko. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo pa sve još kratko izmiješajte. Kako nam je cilj dobiti dvije kore, lim (cca. 27×35 cm) obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte polovicu smjese. Pecite 20 minuta na 180°C. Ponovite s drugom polovicom. Ohladite kore.

Na 6 dl mlijeka skuhajte 2 pudinga i šećer. Ohladite na sobnu temperaturu. Oguljene banane izradite vilicom pa mikserom doradite dok ne postanu tekuće. Dodajte polovinu ili cijeli limun (prema želji), ako želite da vam krema manje potamni. U ohlađeni puding mikserom utucite omekšali maslac pa sjedinite sa izrađenim bananama. Podijelite u dva dijela i premažite kore tako da gornji sloj bude krema.

Sastojke za glazuru otopite na pari ili na električnom štednjaku uz najnižu temperaturu. Prelijte preko kolača prije nego što ga stavite u hladnjak. Slastica je najbolja drugi ili treći dan.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP