Prati nas

Vijesti

Reforma kalendara

Bačić: Od iduće godine Dan državnosti bi trebali obilježavati 30. svibnja

‘Nakon 18 godina kada je Sabor promijenio ovaj dan, došlo je vrijeme da se vrati taj dan kao onaj kada ćemo obilježavati danom kada je nastala moderna hrvatska država’, kaže Bačić.

Objavljeno

|

Darko Horvat i Branko Bačić (screenshot: Youtube)

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, izjavio je za HRT da će se od iduće godine, na današnji dan, obilježavati Dan državnosti.

“Nadam se da ove godine zadnji puta obilježavamo kao spomendan Hrvatskog sabora i da bi od iduće godine 30. svibnja trebali obilježavati kao Dan državnosti. Siguran sam da će to podržati velika većina hrvatskih građana, a i većina zastupnika u Hrvatskom saboru. Toga dana sjećamo se kao onoga kada je doista uspostavljena nova, moderna, suverena i samostalna hrvatska država”, rekao je Bačić za HRT.

Na današnji dan je konstituiran i prvi demokratski višestranački Sabor. Bačić je rekao da se sjeća prvih demokratskih višestranačkih izbora, potkraj travnja i početkom svibnja, prije 29 godina.

“Oni su bili podloga za konstituiranje prvog višestranačkog sabora. Pratio sam sve te događaje. Ostali su mi u pamćenju – od mise koja je prethodila konstituiranju Sabora do govora pvog predsjednika RH Franje Tuđmana, a kasnije i veličanstvenog skupa na Trgu bana Josipa Jelačića”, kazao je Bačić. Govoreći o obilježavanju dana Hrvatskog sabora Bačić je naglasio da je prijepodne planirano postavljanje vijenaca na Mirogoj na grob Franje Tuđmana.

“U 13 sati će predsjednik sabora imati primanje, a potom će se nastaviti sa zasjedanjem. Nakon 18 godina kada je Sabor promijenio ovaj dan, došlo je vrijeme da se vrati taj dan kao onaj kada ćemo obilježavati danom kada je nastala moderna hrvatska država. Danas nema nekih posebnih događanja u Hrvatskom saboru, osim polaganja vijenaca i primanja kod predsjednika, dodaje. Vjerujem da malo koji građanin Hrvatske zna razliku između 25. lipnja kojega sada obilježavamo kao Dan državnosti, 8. listopada kao Dana nezavisnosti”, naglasio je Bačić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.