Prati nas

Vijesti

Danas je Međunarodni dan muzeja

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja ‘Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije’ naglašava važnost muzeja u suvremenom društvu koje se nalazi pred velikim izazovima vremena, a s društvenim promjenama mijenja se i uloga muzeja u društvu.

Objavljeno

|

foto: StockSnap/Pixabay

Ove subote, 18. svibnja, održava se Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja. Međunarodni dan muzeja ustanovilo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja te se od tada, na dan 18. svibnja, obilježava svake godine širom svijeta u više od 35.000 muzeja.

Ovogodišnja tema “Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije” naglašava važnost muzeja u suvremenom društvu koje se nalazi pred velikim izazovima vremena, a s društvenim promjenama mijenja se i uloga muzeja u društvu.

Manifestaciju će muzeji obilježavati tjedan dana, do 20. svibnja, kroz razne izložbe, radionice, predavanja, prezentacije, stručna vodstva, igre, pa i izlete, rekla je na konferenciji za novinare 16. svibnja Tončika Cukrov iz MDC-a.

“Velik broj muzeja prvi se put uključio u manifestaciju s ciljem otvaranja javnosti i uključivanja posjetitelja u interaktivnu komunikaciju. Želimo pokazati da muzeji nisu ‘mjesta prašine’, kako je to nekada bilo, nego su postali vrlo zanimljiva mjesta”, istaknula je Cukrov.

Projekti su namijenjeni različitoj publici, djeci, obiteljima, osobama s invaliditetom, kao i osobama treće životne dobi. Značajno je i to da će na Međunarodni dan muzeji izaći iz svojih zidova u javni prostor – na ulice, trgove, otoke.

Među brojnim projektima predstavljena je i manifestacija “Muzeji izvan muzeja”, koju je ove godine ponovno organizirao Hrvatski prirodoslovni muzej u suradnji s nizom zagrebačkih muzeja u paviljonu na Trgu bana Jelačića, u kojem se među eksponatima izdvaja replika dinosaura iz skupine Theropoda koji je prije 135 milijuna godina šetao današnjom Istrom.

Mnogi su hrvatski muzeju također pripremili poseban program. Tako je Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu pripremio raznolik program radionica, predavanja i upoznavanja s Obrtnom školom Muzeja za umjetnost i obrt, uz besplatan ulaz za sve posjetitelje i produljeno radno vrijeme do 21 sat.

U okviru međunarodnog projekta “MADE IN” od 10 do 12 sati održat će se radionica košaraštva, odnosno upoznavanja sa tehnikom pletenja košara i stvaranja novih vlastitih funkcionalnih proizvoda, pod vodstvom dizajnerice Tihane Mikše.

Uz temu ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja 2019. „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“, u 20 sati će se održati tematsko vodstvo u dijelu stalnog postava Muzeja posvećenog Obrtnoj školi osnovanoj 1882. godine koja je imala značajnu ulogu u unaprjeđenju umjetničkog obrta u Hrvatskoj i koja je preteča današnje Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn.

Također, muzejska trgovina toga će dana ponuditi brojne publikacije i suvenire po cijenama sniženim i do sedamdeset posto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.