Prati nas

Vijesti

'67 je previše'

Hrvatska ide na referendum, sindikati su prikupili više od 600.000 potpisa

Sada će Ministarstvo uprave u nedefiniranom roku pregledati potpisne liste. Sindikalist Krešimir Sever poručuje da nisu pretjerano euforični, jer znaju s kim imaju posla.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Točno u ponoć istekao je rok za prikupljanje potpisa sindikalne referendumske inicijative “67 je previše”. Iako organizatorima i aktivistima vrijeme nije bilo sklono, na više od 300 štandova diljem zemlje prikupljeno je više od 600.000 potpisa, prema prvim nepotpunim rezultatima. Za raspisivanje referenduma nužno je 373.568 valjanih potpisa, priopćilo je Ministarstvo uprave.

Podsjetimo, referendumom sindikati žele poništiti najvažnije odredbe mirovinske reforme; onu o odlasku u starosnu mirovinu sa 67 godina te onu o jakoj penalizaciji ranog umirovljenja. Referendumsku inicijativu su podržale sve oporbene stranke osim stranke “Pametno”, ali i HDZ-ovi koalicijski partneri.Sada će Ministarstvo uprave u nedefiniranom roku pregledati potpisne liste i službeno izvijestiti javnost ide li Hrvatska na referendum ili ne. Sindikalist Krešimir Sever poručuje da nisu pretjerano euforični, jer znaju s kim imaju posla s “druge strane”.

.

Vijesti

Borić: ‘Umjesto promjene datuma Dana državnosti, trebalo bi uvesti građanski odgoj’

‘Trebao bi Plenković vidjeti koje su poruke jučer poslali naši maturanti, oni ne znaju tko nam je premijer, Resslera nisu ni prepoznali. Možda je umjesto promjene datuma trebao reći da treba uvesti građanski odgoj u škole’, kaže Borić.

Objavljeno

|

Autor

Sada je službeno – HDZ namjerava promijeniti datum Dana državnosti. “30. svibnja je jedini pravi Dan državnosti”, napisali su na službenim Facebook stranicama i dodali da je taj datum neizbrisivo ostao u emociji i sjećanju hrvatskog naroda.

“Moram reći da je malo neobično da u tijeku europskih izbora govorimo o nacionalnoj temi. Izgleda da i ova treba motivirati njegove birače. Plenković je zaboravio da su tu promjenu nudili i Karamarko i Sanader. Nadam se da neće završiti kao njih dvojica. Definitivno su ti dani zbunjujući, imamo Dan državnosti, Dan neovisnosti… Građani su zbunjeni koji od tih praznika treba obilježavati”, komentirala je u programu N1 televizije Rada Borić zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i potpredsjednica Nove ljevice.“Odjednom imate tri neka datuma i ljudi ne znaju koji bi bio glavni državotvorni praznik”, kaže Borić i dodaje: “Ono što bi Plenković treba vidjeti je da nije rješenje da se mijenja datum. Trebao bi vidjeti koje su poruke jučer poslali naši maturanti, oni ne znaju tko nam je premijer, Resslera nisu ni prepoznali. Možda je umjesto promjene datuma trebao reći da treba uvesti građanski odgoj u škole.”

Dan državnosti blagdan je koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Do 2001. godine obilježavao se 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

Nastavi čitati