Prati nas

Vijesti

Riješili status

Hrvatska je dobila novih 1.697 branitelja, u obradi je još više od 7 tisuća zahtjeva

Ministar branitelja Tomo Medved (HDZ) za javnost je u prosincu 2017. godine zatvorio uvid u Registar branitelja. Registar je prije zatvaranja brojio 505.694 registrirana branitelja, od čega 440.000 živućih osoba.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Zahvaljujući novom Zakonu o braniteljima, po prvi je puta nakon 2009. godine otvorena mogućnost prijava za stjecanje veteranskog statusa. Rezultat je taj da je Hrvatska dobila novih 1.697 branitelja – 24 godine nakon rata, javlja Novi list.

No to nije konačan broj jer su Ministarstvo obrane i MUP na upit Novog lista odgovorili da su dobili više od 10 tisuća zahtjeva za priznavanje braniteljskog statusa. Od 10.600 pristiglih zahtjeva riješeno je 3470, od čega je 47,3 posto završilo priznavanjem statusa branitelja dok je ostatak odbijen. Zahtjevi se mogu i dalje podnositi.

Novi zakon je predvidio da se status branitelja, osim pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, u što su uključeni Zbor narodne garde, Hrvatska vojska, pripadnici ministarstva nadležnog za obranu, policije, ministarstva nadležnog za unutarnje poslove i Hrvatskih obrambenih snaga, prizna i pripadnicima Narodne zaštite “ako su bili angažirani najmanje 100 dana u razdoblju od 30. srpnja 1991. do 31. prosinca 1991”. 

Građani koji su iskoristili tu priliku i osigurali status branitelja u novom valu, zahvaljujući tome mogu računati i na određene pogodnosti kad je u pitanju njihov svakodnevni život, odnosno pravo na zdravstvenu skrb i prednost u zapošljavanju, a uz to u slučaju nezaposlenosti imaju pravo na posebnu naknadu. 

Ranije u mirovinu uz zajamčenu minimalnu mirovinu

Zakonom koji je stupio na snagu 2018. godine snižena je dob za odlazak branitelja u starosnu mirovinu, a branitelji na osnovu svog statusa kad su umirovljeni imaju pravo i na minimalnu zajamčenu mirovinu koja je veća od one što je dobivaju ostali građani koji su umirovljeni s istim godinama života i staža, piše Novi list.

Podsjetimo, ministar branitelja Tomo Medved (HDZ) za javnost je u prosincu 2017. godine zatvorio uvid u Registar branitelja. Registar je prije zatvaranja brojio 505.694 registrirana branitelja, od čega 440.000 živućih osoba.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.