Prati nas

Vijesti

Epidemija

I Njemačka bi mogla dobiti “Ministarstvo usamljenosti”

Kvalitetni odnosi s prijateljima i obitelji pomažu u smanjivanju stresa, jačaju imunitet i životu daju smisao. Ljudi koji nisu usamljeni duže i zdravije žive.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako biti sretan?
foto: Pixabay

Nakon Velike Britanije, i Njemačka bi mogla ustrojiti “Ministarstvo usamljenosti”, ali tek kao odjel unutar postojećeg Ministarstva zdravstva. To bi se tijelo trebalo uhvatiti u koštac s rastućom usamljenošću među građanima koja postaje epidemija u razvijenim zemljama Europe.

“Usamljenost često uzrokuje psihičke bolesti poput depresije, anksioznosti ali i bolesti krvožilnog sustava”, rekao je socijalist i zastupnik u Bundestagu Karl Lauterbach. Riječ je o znanstveniku koji se bavi zdravstveno-ekonomskim politikama i epidemiologijom na Sveučilištu u Koelnu.


Ovu je ideju podržao i dužnosnik demokršćanske Unije CDU/CSU Marcus Weinberg koji tvrdi da je rješenje u povećanju broja i mjesta na kojima bi se usamljeni mogli uključiti u društveni život. Podršku je dala i “zelena” zastupnica Maria Klein-Schmeink. Kaže, misli da se svaka investicija u bornu protiv usamljenosti isplati, ali traži i da se izradi procjena troškova koje bi mjere protiv usamljenosti proizvele.

.

Vijesti

U požaru umirovljeničkog doma poginule su dvije osobe

Na teren su izašli vatrogasci, policija i hitna služba, kazali su iz PU splitsko-dalmatinske.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Požar koji je izbio u Domu za starije na području Dugog Rata odnio je dva života, potvrdila je policija. Vatra je izbila nešto iz 19 sati.

Na teren su izašli vatrogasci, policija i hitna služba, kazali su iz PU splitsko-dalmatinske. Požar je lokaliziran te je u tijeku je evakuacija.


“Evakuirali smo štićenike s gornjih katova doma da bi spriječili ugrozu. Tu smo dočekali ekipu hitne pomoći koja je potom odvozila štićenike. Štićenici nisu vraćeni u prostorije jer traje policijski očevid, očekuje se dolazak kriminalističke policije”, kazali su vatrogasci novinarima portala Dalmacija Danas.

Podsjetimo, u siječnju je u Andraševcima u Zagorju izgorio drveni pomoćni objekt obiteljskog doma za stare i nemoćne. Vatra je tada progutala šestero nepokretnih staraca, a u samom domu otkriven je cijeli niz nepravilnosti.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP