Prati nas

Mozaik

Jedna od najizazovnijih uloga

Ja sam svekrva i imam pet savjeta koje bi svi trebali slijediti

Tijekom života preuzimamo različite uloge – uloge djece, braće i sestara, supružnika, svekra i svekrve… Baš ovo zadnje može biti najizazovnije ali i najzanimljivije. Ovo je pet savjeta koje je jedna svekrva napisala samoj sebi, ali možda mogu pomoći i drugima…

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako prihvatiti snahu?
foto: Artem Bali/Pexels

Život je ispunjen vezama s drugim ljudima. Čim se rodimo, povezani smo s našim roditeljima, istovremeno smo postali nečiji brat ili sestra. Što se šire obitelji tiče, vjerojatno imamo baka, djeda, tetke, ujake, stričeve, rođake, piše Mary Lou Harris na portalu Sixty and Me.

Kao djeca ili jako mladi ljudi ne razmišljamo pretjerano o tim vezama. One su došle kao dio paketa čim smo prvi put udahnuli zrak. Ako i kad se udamo, preuzimamo ulogu supruge, majke, snahe, šogorice. Netko će nam tako postati svekar ili svekrva, a mi ćemo polako ispitivati teren i pokušati se snaći u novoj situaciji. Uostalom, oni su tu bili prije nas.


Sada sam i ja svekrva

Posljednja uloga koju sam preuzela je ona svekrve. U ranim sam sedamdesetim godinama i ova uloga mi je vrlo izazovna i uzbudljiva. Tijekom jedne neobavezne večere, otprilike tjedan dana nakon sinove svadbe, moja snaha i ja porazgovarale smo o našim novim ulogama. Kako se osjeća? Postoje li neke tradicije i običaji koje moramo usvojiti? Kako su se stvari promijenile otkako je našem sinu – koji je i dalje naš sin! – ta njegova nova obitelj postala najvažnijim dijelom života? Možda se neke promjene ne mogu vidjeti s površine, no one su duboko u svima nama. Iako nas dijeli mnogo fizičkih kilometara, bilo mi je zadovoljstvo pratiti sina kako od samca postaje obiteljski čovjek. Njima će biti dobro, uvjerena sam.

Moji savjeti samoj sebi

Ne znam što bih savjetovala nekome tko se, baš poput mene, tek našao u ulozi svekrve. No već dugo gledam prijateljice koje su u toj ulozi dulje od neme i zapisala sam neke smjernice koje ću, nadam se , uspješno slijediti.

1. Nova veza

Važno je shvatiti da veza sa sinom više nije samo veza sa sinom već veza s jednim predivnim parom. Podržavat ću ih u svemu baš kao što sam podržavala svog sina kad je bio sam. Bit ću im uvijek dostupna, no pustit ću ih da sami zatraže pomoć ili savjet.

2. Razlike

Važno je prihvatiti da će postojati mnoge kulturne različitosti. Svaka obitelj ima svoje navike, tradicije, običaje… Neke su vezane isključivo uz tu obitelj, a neke povezane sa širom zajednicom. Moj posao će biti razumjeti i prihvatiti da je ta nova obitelj potpuno novi entitet i da će se on nekih naših starih tradicija morati odustati.

3. Moja nova kći

Uživajte u produbljivanju odnosa sa ženom koja je upravo postala vaša snaha. I dok smo imali mnoge godine da ostvarimo i produbimo vezu sa sinovima, sada je vrijeme za stvaranje kvalitetnog odnosa sa snahama. S druge strane, naši sinovi nas vjerojatno poznaju bolje nego mi poznajemo njih. Moj zadatak će biti otvoriti se snahi na način da osjećaj pripadnosti bude uzajaman.

4. Avantura za uživanje

Život je zapravo jedan velika avantura. naš zadatak je osigurati da naša obitelj bude pozitivan dodatak njezinoj obitelji, baš kao što će i ona sa svojom obitelji biti pozitivan dodatak našoj.

5. Ostanite izvorni

Budite to što jeste i očekujte od snahe to isto. Izbjegavajte glumiti da ste nešto što niste jer to ne može završiti dobro. Dugo ćete biti u toj ulozi koju ste upravo preuzeli i zato je igrajte dobro i iskreno. Tako će svima biti ugodnije.

.

Show

Kićo Slabinac (76) je na respiratoru u induciranoj komi

Krunoslav Kićo Slabinac nedavno je proslavio 50 godina solo karijere. Pjevao je sve, od rocka do bećarca. Za njega kažu da je najveći showman svoje generacije, a njegovi prijatelji nadaju se da će baš zbog svog vedrog i optimističnog duha pobijediti bolest.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Glazbenik i bivši saborski zastupnik Krunoslav Kićo Slabinac (76) u induciranoj je komi, a život mu je ugrožen izvijestila je RTL televizija.

Slabinac je podvrgnut rutinskoj operaciji, međutim stvari su se zakomplicirale. Nakon prve, uslijedile su još dvije operacije. Ugrađeno mu je nekoliko premosnica pa je posljednjih nekoliko dana u intenzivnoj jedinici KBC-a Zagreb.


“Svi smo očekivali za par dana da će izaći i da će biti sve dobro, a onda sam doznao od svojih prijatelja, od Ivana, njegovog sina, da situacija se ne odvija onako kako bi trebala. Danas sam doznao da je na respiratoru. Sad zašto, što, ja to ne znam. Ja mu šaljem svaki dan poruke, ali vidim da on to ne otvara”, rekao je u suzama za RTL Duško Lokin, njegov menadžer za inozemstvo i dugogodišnji prijatelj.

“Kićo je veliki optimista. Veliki. To znaju samo njegovi najbliži prijatelji i mislim da će iz svega ovoga izaći kao pobjednik, ponovo. Jer nakon moždanoga, ovo bi bilo fantastično. I ja ga čekam. Kićo dragi, ja te čekam”, rekao je Lokin. 

Preživio je moždani udar

Podsjetimo, slavonski pjevač uspješno se oporavio od moždanog udara koji je doživio 8. siječnja 2011. godine. krajem iste godine požalio se medijima da se zbog liječenja zadužio, čak i u ljekarni, a nije mogao plaćati ni kredit. “U situaciji sam da se nakon 50 godina karijere borim za egzistenciju”, izjavio je tada za 24 sata.

Slabinac, Krunoslav (Kićo), hrvatski pjevač i skladatelj zabavne glazbe (Osijek, 28. III. 1944). Zabavnom se glazbom bavi od 1960. Nastupao je na festivalima zabavne glazbe (1971. na Pjesmi Eurovizije), u radijskim i televizijskim emisijama, a i kao pjevač za iseljeništvo. Kao izvođač i skladatelj stvorio je specifičan mješoviti stil s elementima rocka, balade i slavonskoga folklora (Plavuša, Zbog jedne divne crne žene). (Hrvatska enciklopedija)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP