Prati nas

Mozaik

Jedna od najizazovnijih uloga

Ja sam svekrva i imam pet savjeta koje bi svi trebali slijediti

Tijekom života preuzimamo različite uloge – uloge djece, braće i sestara, supružnika, svekra i svekrve… Baš ovo zadnje može biti najizazovnije ali i najzanimljivije. Ovo je pet savjeta koje je jedna svekrva napisala samoj sebi, ali možda mogu pomoći i drugima…

Objavljeno

|

Kako prihvatiti snahu?
foto: Artem Bali/Pexels

Život je ispunjen vezama s drugim ljudima. Čim se rodimo, povezani smo s našim roditeljima, istovremeno smo postali nečiji brat ili sestra. Što se šire obitelji tiče, vjerojatno imamo baka, djeda, tetke, ujake, stričeve, rođake, piše Mary Lou Harris na portalu Sixty and Me.

Kao djeca ili jako mladi ljudi ne razmišljamo pretjerano o tim vezama. One su došle kao dio paketa čim smo prvi put udahnuli zrak. Ako i kad se udamo, preuzimamo ulogu supruge, majke, snahe, šogorice. Netko će nam tako postati svekar ili svekrva, a mi ćemo polako ispitivati teren i pokušati se snaći u novoj situaciji. Uostalom, oni su tu bili prije nas.


Sada sam i ja svekrva

Posljednja uloga koju sam preuzela je ona svekrve. U ranim sam sedamdesetim godinama i ova uloga mi je vrlo izazovna i uzbudljiva. Tijekom jedne neobavezne večere, otprilike tjedan dana nakon sinove svadbe, moja snaha i ja porazgovarale smo o našim novim ulogama. Kako se osjeća? Postoje li neke tradicije i običaji koje moramo usvojiti? Kako su se stvari promijenile otkako je našem sinu – koji je i dalje naš sin! – ta njegova nova obitelj postala najvažnijim dijelom života? Možda se neke promjene ne mogu vidjeti s površine, no one su duboko u svima nama. Iako nas dijeli mnogo fizičkih kilometara, bilo mi je zadovoljstvo pratiti sina kako od samca postaje obiteljski čovjek. Njima će biti dobro, uvjerena sam.

Moji savjeti samoj sebi

Ne znam što bih savjetovala nekome tko se, baš poput mene, tek našao u ulozi svekrve. No već dugo gledam prijateljice koje su u toj ulozi dulje od neme i zapisala sam neke smjernice koje ću, nadam se , uspješno slijediti.

1. Nova veza

Važno je shvatiti da veza sa sinom više nije samo veza sa sinom već veza s jednim predivnim parom. Podržavat ću ih u svemu baš kao što sam podržavala svog sina kad je bio sam. Bit ću im uvijek dostupna, no pustit ću ih da sami zatraže pomoć ili savjet.

2. Razlike

Važno je prihvatiti da će postojati mnoge kulturne različitosti. Svaka obitelj ima svoje navike, tradicije, običaje… Neke su vezane isključivo uz tu obitelj, a neke povezane sa širom zajednicom. Moj posao će biti razumjeti i prihvatiti da je ta nova obitelj potpuno novi entitet i da će se on nekih naših starih tradicija morati odustati.

3. Moja nova kći

Uživajte u produbljivanju odnosa sa ženom koja je upravo postala vaša snaha. I dok smo imali mnoge godine da ostvarimo i produbimo vezu sa sinovima, sada je vrijeme za stvaranje kvalitetnog odnosa sa snahama. S druge strane, naši sinovi nas vjerojatno poznaju bolje nego mi poznajemo njih. Moj zadatak će biti otvoriti se snahi na način da osjećaj pripadnosti bude uzajaman.

4. Avantura za uživanje

Život je zapravo jedan velika avantura. naš zadatak je osigurati da naša obitelj bude pozitivan dodatak njezinoj obitelji, baš kao što će i ona sa svojom obitelji biti pozitivan dodatak našoj.

5. Ostanite izvorni

Budite to što jeste i očekujte od snahe to isto. Izbjegavajte glumiti da ste nešto što niste jer to ne može završiti dobro. Dugo ćete biti u toj ulozi koju ste upravo preuzeli i zato je igrajte dobro i iskreno. Tako će svima biti ugodnije.

.

Mozaik

Gej par koji želi udomiti dijete poručio hejterima: Udomite ih vi i riješite problem

Ovi zagovornici reducirane ljubavi i reducirane zbilje ne shvaćaju da spolni čin i seksualnost ne ulaze u područje odgoja, udomiteljstva i posvajanja, kaže saborski zastupnik Marko Vučetić.

Objavljeno

|

Autor

Ivo Šegota i Mladen Kožić istospolni su par koji želi udomiti dijete. U Centru za socijalnu skrb su im odbili dati dozvolu za udomljavanje, oni su se žalili Ministarstvu, to nije prošlo pa su na Upravnom sudu dobili presudu bez mogućnosti žalbe prema kojoj imaju pravo ući u postupak za udomljavanje. Krenuli su ponovno u Centar i unatoč presudi dobili odbijenicu.

“Da sam sâm došao, ne bi me se propitivalo, bili bi presretni u Centru, imam najbolje godine, živim u urbanoj sredini, visoko sam obrazovan, situiran. Upadam u idealan prozor udomitelja”, rekao je Šegota za RTL. Mladen i Ivo žalit će se Ministarstvu obitelji i sigurni su da ono neće ponoviti glupost Centra te da će donijeti jedinu pravnu odluku.


Puno je onih koji bi im uskratili mogućnost udomljavanja, navodno zbog brige za djecu, a zapravo zbog predrasuda koje gaje prema homoseksualnim osobama. “Govorimo o tisuću i više djece koja svoje djetinjstvo provode u sirotištima. Svi ti protivnici neka udome dvoje, troje djece, koliko smo mi htjeli i riješili bismo sve probleme. Mi ne bismo imali koga udomiti i svi bi bili sretni osim nas dvojice. Mi smo država puna licemjerja, te koji su najglasniji ne vidimo da dolaze u Centar. A u Hrvatskoj kronično nedostaje udomitelja”, kazao je Ivo u programu RTL-a.

Vučetić: Zagovornici reducirane ljubavi žele Hrvatsku svesti na manijakalnu pseudo-tvorevinu

Ova je tema došla i do sabornice. Protekli tjedan razotkrila se gola zbilja Hrvatske, kazao je u svom slobodnom govoru Marko Vučetić iz Kluba nezavisnih zastupnika. “Imali smo nekoliko slučajeva koji nas maksimalno provociraju kao društvo. Svjedočili smo slučaju Ive Šegote i Mladena Kožića kojima je uskraćeno udomiteljstvo. Ono im je uskraćeno zbog jedne argumentacije, a to je protuhumana argumentacija.”

Marko Vučetić (screenshot: N1)

“Argumentacija koja proizlazi ih onih slojeva društva koji smatraju da njihov reducirani pogled, reducirana ljubav i reducirano roditeljstvo, reducirana kultura, reducirani jezik, reducirana vjera, reducirana humanost trebaju biti mjera humanosti čitave države”, kazao je Vučetić, podsjetivši da je Šegoti i Kožiću uskraćeno udomiteljstvo zbog toga što žive u istospolnoj zajednici.

Kaže da je to neprihvatljivo. „Ovi zagovornici reducirane ljubavi i reducirane zbilje ne shvaćaju da spolni čin i seksualnost ne ulaze u područje odgoja, udomiteljstva i posvajanja. Oni koji smatraju da zbog seksualne orijentacije nekome treba uskratit udomiteljstvo nisu ništa drugo nego manijakalni dijelovi društva koji Hrvatsku žele svesti na manijakalnu pseudotvorevinu’, kaže Vučetić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP