Prati nas

Vijesti

Smrt fašizmu!

Kolinda povodom Dana pobjede nahvalila hrvatske antifašiste

‘Federalna Država Hrvatska, utemeljena odlukom ZAVNOH-a, postala je temeljem borbe za hrvatsku državnu samostalnost, čijoj su uspostavi, uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana’, piše predsjednica.

Objavljeno

|

Kolinda osnovala firmu
Kolinda Grabar-Kitarović (foto: Siniša Bogdanić)

Dan pobjede nad fašizmom ili jednostavno Dan pobjede, obilježila je objavom na Twitteru i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Kaže, hrvatski antifašisti dali su veliki doprinos slomu zla, no podsjeća i na to da je danas Dan Europe. Zanimljivo, predsjednica objavu koju prenosimo u cijelosti, do ovog trenutka nije stavila i na Facebook na kojem okuplja vrlo aktivnu i glasnu zajednicu iz domovine i svijeta.

“Obilježavajući Dan pobjede, 9. svibnja, sjećamo se hrvatskih antifašista, koji su dali iznimno velik doprinos konačnoj pobjedi nad fašizmom i nacizmom. Federalna Država Hrvatska, utemeljena odlukom ZAVNOH-a, postala je temeljem borbe za hrvatsku državnu samostalnost, čijoj su uspostavi, uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, doprinos dali i brojni antifašisti.

Danas je ujedno i Dan Europe, spomendan donošenja „Schumanove deklaracije“ 1950., čime su, iako u okolnostima blokovski podijeljene Europe, stvoreni temelji buduće Europske unije država i nacija.

Pripadanjem Hrvatske Europskoj uniji potvrđena je vjekovna predanost hrvatskoga naroda Europi i njezinim duhovnim i uljudbenim vrijednostima“, poruka je hrvatske predsjednice.

Na Facebooku je predsjednica obilježila jučerašnji odlazak na Bleiburg: „Posjetila sam Macelj, Bleiburg i Hudu jamu, položila cvijeće i zapalila svijeće za sve žrtve ubijene od pripadnika Jugoslavenske armije nakon završetka Drugoga svjetskog rata.

Masovnim ubojstvom ratnih zarobljenika i civila, među kojima je bilo ranjenika i djece, prekršene su sve civilizacijske norme i odredbe tadašnjeg humanitarnog prava, prije svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929. Za te zločine nema opravdanja, kao ni za bilo koji drugi zločin učinjen nad bilo kime i od bilo koga.

Ta i druga mjesta trajno čuvaju spomen na Križni puta brojnih Hrvata i opomena našem i budućim naraštajima koliko je važno bdjeti nad neponovljivom vrijednošću svakog ljudskog života, promicati duh hrvatskoga zajedništva i jačati demokraciju, kao jamstva slobode i mira.“

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.