Prati nas

Vijesti

Neka narod kaže

Kuščević objasnio kako će provjeravati potpise za referendum

Na pitanje hoće li Vlada povući mirovinsku reformu, odgovara da je to teoretski moguće, ali da je bolje da se održi referendum i ‘neka narod odluči što želi’.

Objavljeno

|

Lovro Kuščević (screenshot: Youtube)

Sindikalna inicijativa” 67 je previše” prikupila je više od 600.000 potpisa građana za raspisivanje referenduma protiv dizanja dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina i protiv veće penalizacije za odlazak u privremenu mirovinu. 

Za Večernji list ministar uprave Lovro Kuščević kaže da je očekivao da će biti baš oko 600.000 potpisa i da ga ta brojka ne iznenađuje. Štoviše, ministar je dodao da zbog velikog broja potpisa možda neće ni biti potrebna provjera njihove ispravnosti, ali o tome će odlučiti Sabor.

“Ako Sabor zatraži provjeru, onda će Vlada vjerojatno ponovno obvezati Ministarstvo uprave da provjeri potpise, ali ovaj put nećemo provjeravati svaki potpis jer broj prikupljenih potpisa značajno premašuje broj potrebnih, pa bi se išlo na provjeru metodom slučajnog uzorka”, rekao je Kuščević.

Otkrio je da u novom Zakonu o referendumu, koji se mjesecima čeka da ga pusti u javno savjetovanje, predviđa da neće biti potrebna provjera potpisa u slučajevima kada broj prikupljenih glasova bude daleko veći od potrebnih, kao što je slučaj s referendumom o mirovinskoj reformi. Kuščević misli kako je na Saboru da odluči hoće li od Ustavnog suda zatražiti provjeru ustavnosti referendumskog pitanja. A na pitanje hoće li Vlada povući mirovinsku reformu, odgovara da je to teoretski moguće, ali da je bolje da se održi referendum i “neka narod odluči što želi”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.