Prati nas

Vijesti

Još pet dana

Nedostaje još 150.000 potpisa. Sindikati tvrde: ‘Građani su nasjeli na vladinu propagandu’

‘Ova brojka nije optimistična i ne ulijeva mir. Važno je alarmirati sve koji su protiv povećanja na 67 godina, sve koji su za nas, da ozbiljno shvate da je ovo jedinstvena prilika i da druge prilike nakon ove više neće biti.’

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Sindikalna referendumska inicijativa “67 je previše” do sada je prikupila 247.835 potpisa za referendum kojim želi promijeniti uvjete odlaska u mirovinu. Ostatak do 373.568 potpisa moraju prikupiti u idućih pet dana.

“Svaki nam je potpis bitan, broj mora biti puno veći. Pozivamo građane da dođu i potpišu, nismo sigurni da ćemo uspjeti skupiti zacrtani broj potpisa. Loše vrijeme i vjerojatno propaganda kojoj smo svjedočili, propaganda od strane Vlade, neprincipijelna i demokratski neprimjerena. No faktor vremena bio je presudan, čini nam se”, izjavio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

“Ova brojka nije optimistična i ne ulijeva mir. Važno je alarmirati sve koji su protiv povećanja na 67 godina, sve koji su za nas, da ozbiljno shvate da je ovo jedinstvena prilika i da druge prilike nakon ove više neće biti. Zabrinuti smo hoćemo li uspjeti”, upozorava Ribić.

“Očito da mirovinska reforma nije transparentna i dovoljno iskomunicirana. Rješenje leži na tržištu rada, a ne u mirovinskom zakonodavstvu. Jako puno studenata produžuje studij i radi putem studentskog ugovora. Također, jako puno mladih je uključeno i u mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, što znači da praktično ne rade, pa se ne evidentiraju u zaposlenost”, riječi su Ane Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Prikupljanje potpisa do 11. svibnja organiziraju tri sindikalne središnjice – Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata, a glavni cilj je vraćanje granice za odlazak u punu mirovinu na 65 godina starosti.

“Očito je da je dio ljudi nasjelo na propagandu Vlade. Mi im poručujemo da se ne boje i da ne nasjedaju na laži i propagande te pozivamo građane da potpišu i da zajedno izgradimo bolju budućnost”, naglašava Mirela Bojić iz Matice hrvatskih sindikata.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.