Prati nas

Vijesti

Opet promjena datuma Dana državnosti? Plenković kaže da to želimo

Do 2001. godine obilježavao se 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine.

Objavljeno

|

screenshot: Andrej Plenković, MEP/Youtube

Premijer Andrej Plenković (HDZ) na stranačkom je skupu jučer najavio kako Danu državnosti namjerava vratiti stari datum. „Zajedno sa svima vama, prisjećam se našeg prvog predsjednika doktora Franje Tuđmana koji na jednom jedinom pravom danu hrvatske državnosti, 30. svibnja 1990…”, kazao je jučer.

Danas je pak pojasnio svoje riječi i namjeru: “Identifikacija sa 30. svibnja simbolikom tada prvog demokratski izabranog Sabora, njegovim konstituiranjem, govorom predsjednika Tuđmana tog dana je puno snažnije ušlo u emociju, u osjećaje, u sjećanje većine hrvatskih ljudi da mi se čini da je to nešto što bi većina Hrvata htjela.”

Oglasila se i bivša predsjednica stranke i vlade Jadranka Kosor: “Čujem da pravi Dan državnosti nije onda kad je upisan u zakonu. To je isto nešto što će pomoći jačanju pravne države i vladavine prava, tih europskih vrijednosti”, napisala je na Twitteru.

“Kad ne znaš kako istrijebiti siromaštvo, kad ne znaš kako povećavati plaće, onda držiš glasne govore o Bleiburgu ili o tome kako treba napraviti još neki povijesni revizionizam ili promijeniti datum.”, komentirao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Prošle je godine gotovo isto kazao i Plenkovićev zamjenik te potpredsjednik Sabora Milijan Brkić: “Taj datum je bio zapamćen i upamćen u srcima našeg naroda. Neki su nam ukrali to rođenje, nadam se da ćemo uskoro vratiti taj rođendan naše domovine i ponovno slaviti 30.5. kao Dan državnosti.” Iste je namjere ranije iskazivao i Tomislav Karamarko.

Dan državnosti blagdan je koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Do 2001. godine obilježavao se 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.