Prati nas

Vijesti

'Ispravljanje nepravde'

Plenković o porastu broja branitelja: Popravili smo praznine i nepravde

Zakonom koji je stupio na snagu 2018. godine otvorena je mogućnost za upis novih branitelja, snižena je dob za odlazak branitelja u starosnu mirovinu, a branitelji na osnovu svog statusa kad su umirovljeni imaju pravo i na minimalnu zajamčenu mirovinu.

Objavljeno

|

Koliko su stvarno porasle mirovine u mandatu Andreja Plenkovića?
screenshot: Andrej Plenković, MEP/Youtube

Premijer Andrej Plenković (HDZ) odgovorio je na niz pitanja novinara, a među njima je i ono o novododijeljenim statusima branitelja. Premijer ne smatra spornim što je gotovo 24 godine nakon završetka Domovinskog rata 1.697 novih branitelja, dok više od 7 tisuća zahtjeva za braniteljskim statusom još čeka obradu.

“Ne, nije. Mi smo Vlada koja je napravila jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima, koja vodi računa o dignitetu Domovinskog rata i koja je popravila praznine i nepravde koje su u zakonskom okviru postojale ranije”, poručio je Plenković.

Podsjetimo, zakonom koji je stupio na snagu 2018. godine otvorena je mogućnost za upis novih branitelja, snižena je dob za odlazak branitelja u starosnu mirovinu, a branitelji na osnovu svog statusa kad su umirovljeni imaju pravo i na minimalnu zajamčenu mirovinu koja je veća od one što je dobivaju ostali građani koji su umirovljeni s istim godinama života i staža

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.