Prati nas

Vijesti

Izračunali su

Sada i HZMO tvrdi da bi nas referendum mogao koštati 45 milijardi kuna

Kao glavna tri makroekonomska efekta uzeta je stopa rasta plaća, stopa rasta cijena i stopa usklađivanja mirovina, projecirane na temelju podataka u izvještaju o starenju.

Objavljeno

|

Josip Aladrović (screenshot: Nova TV)

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje podržao je izjave ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića o cijeni poništenja mirovinske reforme. Podsjetimo, ministar je tvrdio da će cijena referenduma “67 je previše” do 2040. godine iznositi 45 milijardi kuna.

“Izračun koji govori o 45 milijardi kuna negativnog neto efekta na državni proračun temelji se na izvještaju o starenju (ageing report) na razini Europske unije koji daje dugoročne projekcije temeljene na demografskim i financijskim kretanjima i kretanjima mirovinskih sustava”, objasnio je ravnatelj HZMO-a Josip Alardović.

Od toga 29,5 milijardi kuna iznosi povećanje rashoda za mirovine zbog povećanja broja umirovljenika, a istodobno zbog ranijeg odlaska u mirovinu i manjeg broja zaposlenih smanjili bi se proračunski prihodi od doprinosa i poreza za 15,5 milijardi kuna.

Kao glavna tri makroekonomska efekta uzeta je stopa rasta plaća, stopa rasta cijena i stopa usklađivanja mirovina, projecirane na temelju podataka u izvještaju o starenju.

Alardović se složio da bi eventualni uvoz radne snage povećao broj osiguranika, poboljšao održivost i prihode mirovinskog sustava. No to HZMO nije uvrstio u projekcije, jer ne zna hoće li se te mjere provesti i za njih nije nadležan.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.