Prati nas

Vijesti

Lijenost i nezainteresiranost nisu kvalitete

Vaše pravo glasa je netko izborio. Poštujte to i izađite na izbore

Nikada nije bilo lakše donijeti informiranu odluku. Sve informacije su vam nadohvat ruke. Ne željeti odlučiti na temelju provjerenih izvora informacija jest intelektualna lijenost.

Objavljeno

|

foto: Goran Horvat/Pixabay

U 7 sati jutros otvorena su birališta za izbore za Europski parlament na kojima više od 3,8 milijuna hrvatskih građana bira 12 hrvatskih zastupnika koji će ih idućih pet godina zastupati u tom parlamentu.

“Pozivam birače da izađu na izbore, kandidata je 396, imaju široku lepezu izbora osoba, ako već nisu odlučili za koju će listu glasovati”, izjavila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić- Križanić. I mi vas pozivamo da izađete na birališta, a neodlučnima nudimo i objašnjenje zašto bi to trebali učiniti.

Zašto je važno da izađete na biralište?

Svaki glas je važan i možda će baš vaš biti odlučujući. Možda vaš kandidat neće pobijediti, no svojim glasom možete ga ohrabriti. Vaš glas ujedno je i poruka političkim elitama o temama koje su vama važne.  

Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj glasuju stariji, obrazovaniji i egzistencijalno sigurniji ljudi. Doma ostaju siromašni, manje obrazovani i mladi. Ako pripadate drugoj skupini, mislite li da će prva skupina glasati protiv ili u korist vašeg interesa?

Glasanje je ustavno pravo i privilegija. Ne zaboravite da to pravo nije došlo samo od sebe i da izlaskom na biralište odajete počast onima koji su ga za vas izborili, često puta i krvlju.

Nikada nije bilo lakše donijeti informiranu odluku. Sve informacije su vam nadohvat ruke. Ne željeti odlučiti na temelju kvalitetnih izvora informacija jest intelektualna lijenost.

Ako ne uložite napor u zastupanje vlastitih interesa, tko će?

Odmahnuti rukom uz objašnjenje “svi su isti”, jednostavno je izgovor, a ne razlog. Današnji izbori nude nikad širu lepezu potencijalnih zastupnika i tema koje oni zagovaraju. Na vama je da odlučite je li vam važna integrirana Europa, monetarna samostalnost, ekološki održiva budućnost…

Mislite da se kandidati bore samo za svoja visoka primanja? Nekima od njih to je sigurno glavni motiv. U svakom slučaju, visoke plaće će se isplaćivati, glasali vi ili ne. Na vama je da odaberete one koji ih najviše zaslužuju.

Izbor eurozastupnika je važan. Vaš glas i naši zastupnici utjecat će i na živote građana drugih država članica Unije. I obrnuto.

Glasanje jest i odgovornost, a izbori su vrijeme kada dokazujete svoj status odgovornog člana zajednice. Zajednica je jaka i napredna onoliko koliko njeni članovi ozbiljno shvaćaju svoju ulogu.

Ništa u životu ne garantira stopostotni uspjeh. No zna se da oni koji ne pokušaju dožive stopostotni neuspjeh.

Zbog svega nabrojanog, ako ne glasate, nemate pravo kasnije se žaliti i prigovarati.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.