Prati nas

Ljubav

Aktivizam i umjetnost

Vlasta Delimar performansom traži pravo na orgazam iznad 60-te

Skreće pozornost javnosti na važnost seksualnog života i uživanja u starijoj dobi, i postavlja pitanje o statusu seksualnosti kao ljudskog prava.

Objavljeno

|

Vlasta Delimar kao Lady Godiva (screenshot: HRT)

Vlasta Delimar će u četvrtak 23. svibnja od 15:00 do 18:00, uoči otvorenja festivala Smoqua u Rijeci, izvesti performans “Pravo na orgazam iznad 60-te” u izlogu Futura Nova, na adresi Ante Starčevića 5a (bivši Garibaldi).

Zauzimajući izlog kao mjesto rezervirano za beživotne i nijeme lutke kao nositeljice ideala vitke i mlade ženskosti Delimar, koja je i sama prešla šezdesetu, skreće pozornost javnosti na važnost seksualnog života i uživanja u starijoj dobi, i postavlja pitanje o statusu seksualnosti kao ljudskog prava.

Prvi je puta Delimar ovaj performans izvela 2016. godine u Beču o čemu je 2017. progovorila za Tportal: “Performans sam izvela u frekventnoj ulici Schleifmühlgasse u kojoj ima puno galerija. Performans je jednostavan. Stajala sam u izlogu dućana vintage odjeće i u ruci držala komad papira s natpisom ‘Pravo na orgazam iznad 60te’.”

Za razliku od nekih drugih performansa, u Beču se nije razodjenula. „Nije bilo potrebe da budem gola, poruka je bila dovoljna snažna da skrene pozornost ljudi. Prolaznici, osobito žene, brzo su se poistovjetili s mojom rečenicom. Uspostavili smo jako dobru neverbalnu komunikaciju preko izloga dućana. Iznenadila me odlična reakcija relativno konzervativne Austrije“, kazala je Tportalu.

Ova umjetnica, koju često zovu hrvatskom Marinom Abramović, javnosti je najpoznatija po svojem performansu „Lady Godiva“ kada se je 2001. godine skinula gola i projahala na konju Trgom maršala Tita. Koncipirala je svoj rad na razotkrivanju i rušenju tabua vezanih za žensko tijelo, koje joj je primarni medij, i njegovo kodificiranje kroz stereotipne uloge i očekivanja.

“Pravo na orgazam iznad 60-te” inzistira na rušenju tabua nametnutih ženama u takozvanoj trećoj životnoj dobi te glasno zagovara seksualnost kao ljudsko pravo i egzistencijalnu komponentu naše tjelesnosti. Festival Smoqua organizira Lezbijska organizacija Rijeka – LORI. Program potražite na ovom linku.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.