Prati nas

Vijesti

Za svakog ponešto

Zagrebe, sretan ti tvoj dan! Besplatni muzeji, Škoro i 1.000 tamburaša, smjena straže…

U požaru su izgorjela i Kamenita vrata no neoštećena je ostala sliku Svete Marije, kojoj je izgorio samo drveni okvir. Kardinal Franjo Kuharić proglasio je 31. svibnja 1991. Majku Božju Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Markov trg u Zagrebu (foto: Sandro Bura)

Povodom dana Grada Zagreba i blagdana njegove zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata, Zagreb je pripremio bogat program u kojemu se, između ostalog, ističe koncert Miroslava Škore “Ne dirajte mi ravnicu” koji će se održati na fontanama, besplatan ulaz u gradske muzeje kao i turistički razgledi grada.

Zašto slavimo Dan grada Zagreba?

Početak štovanja Majke Božje Kamenitih vrata povezan je s požarom koji je kasno navečer, s 30. na 31. svibnja 1731. godine buknuo u zgradi sjemeništa sv. Josipa i proširio se, najprije po cijelom Gornjem gradu, a sutradan i susjednim Kaptolom. U požaru su izgorjela i Kamenita vrata  no neoštećena je ostala sliku Svete Marije, kojoj je izgorio samo drveni okvir. Kardinal Franjo Kuharić proglasio je 31. svibnja 1991. Majku Božju Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba.

Novi panoramski autobusi

Program počinje u jutarnjim satima predstavljanjem četiri nova panoramska autobusa ZET-a koji će se koristiti za turističko razgledavanje grada Zagreba i njegovih znamenitosti. Autobusi će, neposredno nakon predstavljanja, biti pušteni na promotivnu, besplatnu vožnju za građane sa stajališta turističkih linija u Bakačevoj ulici. Vožnja će obuhvatiti razgledanje užeg gradskog središta, kao i parkove Maksimir i Bundek.


Besplatno razgledanje muzeja i grada

I ove godine, na  Dan grada  u gradske  će muzej  ulaz biti slobodan, a  proslavi su se pridružile i Knjižnice grada Zagreba koje u petak, 31. svibnja u rad puštaju novu uslugu posudbe – e- knjiga.

Bogat program pripremila je i Turistička zajednica grada Zagreba koja, između ostalog, i ove godine organizira besplatne razglede grada, a građani i turisti moći će uživati i u smjeni straže počasne satnije Kravat pukovnije.

Smjena straže Kravat pukovnije (foto: Sandro Bura)

Već tradicionalno, u Staroj gradskoj vijećnici, održat će se svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba, na kojoj će gradonačelnik Milan Bandić uručiti Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama. Istaknuti filmski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig biti će proglašen počasnim građaninom Zagreba.

Škoro i tisuću tamburaša “na fontanama”

Kao i svake godine, kruna proslave rođendana bit će procesija sa svijećama i slikom Majke Božje od Kamenitih vrata

Nakon procesije sama proslava završit će slavljeničkim koncertom Miroslava Škore na fontanama u 21:00 sat. Na svečanom  koncertu Škore i Revijskog orkestra Zagrebačke filharmonije na fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice obilježit će se i 30-ta godišnjica pjesme Ne dirajte mi ravnicu. Izvedbu pjesme koja slavi 30. obljetnicu pratit će Akademski zbor Ivan Goran Kovačić  te 1.000 tamburaša koji samo za ovu prigodu stižu iz cijele Hrvatske – od Osijeka, Slavonskog Broda, Otočca, Siska, Tovarnika, do Rijeke, Kutine, Virja i Grubišnog Polja.

foto: Robert Marinković/Pixabay

Koncert Škore i 1.000 tamburaša bit će ovjekovječen i milenijskom fotografijom Šime Strikomana. Pogredajte i ovogodišnju video-razglednicu povodom Dana grada Zagreba.

.

Vijesti

Podignut cenzus za besplatno dopunsko, SUH poziva umirovljenike da iskoriste svoje pravo

Od 1. svibnja 2020. godine prihodovni cenzus se svake godine usklađuje s promjenama prosječnog indeksa potrošačkih cijena i promjenama prosječne bruto plaće zaposlenih u Republici Hrvatskoj.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donijelo je Odluku o usklađivanju prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna u 2021. godini. Odluka će se primjenjivati od 1. siječnja.

Temeljem provedenog usklađenja, utvrđeno je da pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna u 2021. godini ostvaruju osigurane osobe HZZO-a ako im ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 1.600,12 kuna, a za osigurane osobe HZZO-a koje su samci, ako im prihod u prethodnoj kalendarskoj godini nije veći od 2.047,20 kuna.


Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna Petrović, pozvala je umirovljenike koji ostvare pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret proračuna da se jave u HZZO i sklope ugovor. “Ipak se kreće! Procjenjuje se da i u ovom trenutku ima do desetak tisuća osoba koje imaju to pravo, a nisu ga konzumirale. I one bi se trebale što prije javiti u HZZO. Naime, od 1. svibnja je prema aktualnom cenzusu to pravo ostvarilo oko 20.000 umirovljenika i starijih osoba”, kazala je Petrović.

Usklađivanje prihodovnog cenzusa posljedica je inicijative Sindikata umirovljenika Hrvatske i Matice umirovljenika Hrvatske. Ove umirovljeničke udruge održale su niz prosvjeda na Markovu trgu u listopadu i studenom prošle godine. Upozorile su da cenzus nije mijenjan već 15 godina te da je zbog usklađivanja mirovina u samo godinu dana pravo na besplatno dopunsko osiguranje izgubilo čak deset tisuća umirovljenika.

Od 1. svibnja 2020. godine prihodovni cenzus se svake godine usklađuje s promjenama prosječnog indeksa potrošačkih cijena i promjenama prosječne bruto plaće zaposlenih u Republici Hrvatskoj.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP