Prati nas

Vijesti

Zašto do sada već nisu prikupljeni svi potrebni potpisi za referendum?

Iako vrijeme sindikalnim aktivistima ne ide na ruku, do subote 11. svibnja moguće je prikupiti sve potrebne potpise. Zašto potpisi nisu prikupljeni do sada?

Objavljeno

|

Prvomajski grah u Maksimiru, 2019.
foto: Sandro Bura

Sindikati u idućih nekoliko dana moraju prikupiti još gotovo 150 tisuća potpisa. “Ova brojka nije optimistična i ne ulijeva mir. Važno je alarmirati sve koji su protiv povećanja na 67 godina, sve koji su za nas, da ozbiljno shvate da je ovo jedinstvena prilika i da druge prilike nakon ove više neće biti. Zabrinuti smo hoćemo li uspjeti”, upozorio je sindikalist Vilim Ribić.

Iako vrijeme sindikalnim aktivistima ne ide na ruku, do subote 11. svibnja moguće je prikupiti sve potrebne potpise. Zašto potpisi nisu prikupljeni do sada? Odgovor se krije možda u ovim komentarima s Facebooka koje prenosimo u nastavku teksta.

Zato što je ljudima lakše pisati po Facebooku nego stvarno pokušati nešto napraviti.

Zato jer je broj od 250-300 tisuća zapravo broj onih kojih se zakon neposredno tiče. Ostali zaposleni zapravo su u nekakvim državnim službama i taj zakon im i ne pomaže puno. Oni koji bi bili najpogođeniji su otišli u Irsku, Njemačku, Austriju i da dalje ne nabrajam.

Ako sad imaš 35 ili 45 godina, kad navršiš 67 nećeš imati mirovinu. Mirovinski fondovi su prazni, bit će i prazniji. Pojele ih povlaštene mirovine. Ovaj referendum neće ništa riješiti! Treba razdvojiti radničke od povlaštenih i braniteljskih mirovina!

Sadašnji umirovljenici su uglavnom i potpisali. Znaju kaj znači raditi do 67. Mladi (i mlađi) se ponašaju kao da se to njih ne tiče.

Slab odaziv je i nedostupnost mjesta na kojima se prikupljaju potpisi. Ili ih nema tamo gdje bi trebali biti, ili na njima nema nikoga od volontera.

Valjda zato što svi misle da će doživjeti 100 godina pa će u mirovini uživati još 33. Suludo, ali naš narod potpisuje samo nevažne stvari Željke Markić i ostalih.

Svima je već dosta izbora, referenduma i raznoraznih gluposti. Ništa se ne poduzima konkretno. Rekla-kazala i dalje šutimo.

I da se skupi dovoljno potpisa, dogodit će se isto kao i sa prethodna dva skupljanja. Ima tko će reći da nije dovoljno!

Ako počneš radit poslije završenog fakulteta 41 godinu radnog staža imaš sa 65 godina i u mirovini si. A ako radiš od 20, u mirovini si sa 61 godinom života. Čemu onda referendum?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.