Prati nas

Vijesti

Predobro, ali istinito

Imaju sve. Ovaj hrvatski grad je raj za umirovljenike

Šezdeset zaposlenika opslužuje stotinjak korisnika doma. Opuštaju se uz zvukove tibetanskih posuda, provode kreativne radionice, vježbaju jogu, odbojku i stolni tenis. Imaju prostor za molitvu kao i za frizuru.

Objavljeno

|

Gdje su najveće božićnice?
Umag (foto: Peko/Wikimedia)

Dom bez liste čekanja, subvencioniran do 100% cijene ovisno o visini mirovine, besplatan parking u centru, naknada za troškove stanovanja, pomoć u kućama, dnevni topli obrok, božićnica i učilište za treću životnu dob. Ukratko, Umag je raj za umirovljenike, javlja RTL.

“Lijepo je, čisto, uredno i ljudi dobri. Ja ne čujem jednu ružnu riječ”, kaže Natalija Milka Pikot, korisnica doma. Posjete su dozvoljene tijekom cijelog dana pa se Adriano, kada dođe pomoći majci, osjeća kao u obitelji.

“Oni u ovom domu imaju sve što im treba. Pogledao sam dosta drugih domova i nema nijednog koji bi se mogao usporediti s ovim”, kaže Adriano Pozzecco za RTL.

Šezdeset zaposlenika opslužuje stotinjak korisnika doma. Opuštaju se uz zvukove tibetanskih posuda, provode kreativne radionice, vježbaju jogu, odbojku i stolni tenis. Imaju prostor za molitvu kao i za frizuru.

Vlatko Rešnev se najbolje opušta uz meditaciju. “Zamrači se prostorija, onda dođe jedna gospođa i priča nam da se smirimo, da povučemo energiju iz zemlje i tako. Neki put zaspim, ali ona se ne ljuti, kaže možeš spavati”, kaže.

U svim sobama korisnici uživaju nadstandard dok zdravstvenu njegu monitorira poseban software. A preko puta doma POS-ovi stanovi. Umag ih je izgradio 120, a dodatnih 120 je u pripremi. Više nego svi istarski gradovi zajedno. Dodajte na to potpuno besplatne vrtiće, školske udžbenike i triput nižu cijenu odvožnje otpada i postat će vam jasno zašto se isplati živjeti u Umagu.

“Po reakcijama naših građana smatramo da radimo dobro, naravno da uvijek može možda nešto bolje, ali uvijek smo spremni na slušanje različitih sugestija, konstruktivnih kritika”, kaže Slaviša Šmalc (SDP), pročelnik Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Grada Umaga.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.