Prati nas

Zdravlje

Kosa za sve!

Je li napokon pronađen lijek za ćelavost?

Sada imamo posve novu metodu kojom možemo uzgojiti kosu koja izgleda posve prirodno i za koju smo koristili matične stanice koje dolaze iz neograničenog izvora, odnosno stanica kože.

Objavljeno

|

foto: The Ride Academy/unsplash

Na pomolu je otkriće lijeka za ćelavost nakon što je znanstvenicima pošlo za rukom uzgojiti neograničenu količinu dlaka iz matičnih stanica. 

U studiji provedenoj na miševima, matične su stanice prvo “posađene” na malene nosače i potom presađene u kožu nakon čega su počele normalno rasti. Ovo je otkriće opisano kao prijelomno jer će možda pomoći milijunima ljudi koji pate zbog ćelavosti uslijed dobi, bolesti ili genetike.

Već se i ranije eksperimentiralo s matičnim stanicama kod liječenja ćelavosti, no nikad dosad znanstvenicima nije pošlo za rukom kontrolirati rast dlaka, a to je upravo ono što su uspjeli ovaj put.

Američka kompanija Stemson Therapeutics već je objavila da je sljedeća faza testiranje na ljudima. Inače, znanstvenici zaslužni za ovo veliko otkriće kazali su da je zahvaljujući novom protokolu moguće potpuno kontrolirati rast dlaka čime će se zasigurno ubrzati razvoj tretmana koji će pomoći ljudima.

“Sada imamo posve novu metodu kojom možemo uzgojiti kosu koja izgleda posve prirodno i za koju smo koristili matične stanice koje dolaze iz neograničenog izvora, odnosno stanica kože”, pojasnio je voditelj istraživanja, doktor Alexey Terskikh sa Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Instituta.

Njegov tim već je 2015. uspio potaknuti rast dlaka pomoću matičnih stanica, no taj se rast nikako nije mogao kontrolirati zbog čega bi takva terapija bila posve neupotrebljiva. Međutim, novi protokol kontrolira količinu i smjer rasta dlaka.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.