Prati nas

Vijesti

Hrvatska

Kolinda: ‘Ostvarujmo i dalje svoju državu domovinom blagostanja, sigurnosti i ponosa’

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

Objavljeno

|

foto: Jure Orlić/Pixabay

Hrvatska slavi Dan državnosti, dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Dan državnosti je službeni državni blagdan te se taj dan ne radi.

Državni vrh čestitao je građanima ovaj važan datum. Donošenje “Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske značio je ne samo konačan državnopravni raskid veza s republikama bivše Jugoslavije nego i izlaz iz višestoljetne vezanosti Hrvatske za složene državne zajednice. Ime hrvatske države konačno je i zauvijek upisano na politički zemljovid svijeta!” napisala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posebno se prisjećajući na prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

Predsjednica kaže da je domovina svakog dana sve prepoznatljivija u svijetu. “A to je zahvaljujući prije svega vama, svojim jedinstvenim ljudima. Ostvarujmo i dalje svoju državu domovinom blagostanja, sigurnosti i ponosa. I proslavimo ovaj veliki dan radosno i ponosno! Zaslužili smo! Neka nam živi naša jedina i vječna Hrvatska!” stoji u čestitci.

Premijer Andrej Plenković (HDZ) posebnu zahvalnost i duboko poštovanje odaje svim hrvatskim braniteljima. “Osobito onima koji su položili svoje živote u obrani naše domovine i omogućili budućnost koju danas živimo u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj. Njihova žrtva zauvijek će živjeti u sjećanju i srcima svih hrvatskih ljudi”, navodi premijer u ovogodišnjoj čestitci.

Naglašava i uspjehe svoje vlade: “U proteklom razdoblju, uz osiguranu političku stabilnost, Vlada kontinuirano provodi reforme i osnažuje hrvatsko gospodarstvo. Jedinstvo koje smo pokazali prije dvadeset i osam godina potiče nas na to da zajednički nastavimo stvarati uvjete za kvalitetniji i prosperitetniji život svih hrvatskih ljudi.”

“Nastavit ćemo graditi državu razvijene demokracije i slobode, jednakosti i solidarnosti te ljudskih prava i društvene odgovornosti”, poručuje prvi čovjek vlade i HDZ-a.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.