Prati nas

Vijesti

Novi alat za sigurnije ceste

Na cestama su nove kamere kojima ništa ne može promaknuti

U prometu je najveći problem upravo brzina. Statistika pokazuje da do 50 posto svih smrtno stradalih osoba, svi su smrtno stradali zbog prekršaja brzine. Brzina je ubojica broj jedan. Baš zbog toga na cestama će biti postavljeno novih 59 kamera toliko moćnih da vide čak i u unutrašnjost automobila.

Objavljeno

|

foto: Mary Whitney/Pexels

Moderne kamere toliko moćne da vide i unutrašnjost automobila bit će uskoro postavljene na brojnim lokacijama diljem zemlje, piše Dnevnik.hr.

Uz dosadašnjih 28, do kraja godine bit će postavljeno novih 59 kamera u 122 kućišta. No njihove lokaciju nisu trajne nego će se stalno premještati. Te nove kamere vozila snimaju već na stotinjak metara udaljenosti, a fotografiraju na 35. S obzirom da imaju jako visoku rezoluciju, mogu vidjeti i koristi li vozač mobitel te je li vezan. Svi uočeni prijestupi smjesta će se sankcionirati.

Kamere, kažu stručnjaci, smanjuju nesreće za 50 posto, no ipak bez edukacije se ne može. “Vozači koji svjesno čine prekršaj, neće promijeniti mišljenje jer su jednom ili dva puta uhvaćeni”, kaže Milan Pajnić iz udruge Sigurnost u prometu.

Marko Šoštarić, prometni stručnjak, dodajer: “Prekršitelje treba sankcionirati najrigoroznijim kaznama. Imamo sad u novom Zakonu mogućnost oduzimanja vozila i ako netko dva ili tri puta napravi najteži prometni prekršaj njemu treba oduzeti to sredstvo kojim je ugrozio sebe, ali i ostale.”

Inače, u prva četiri mjeseca ove godine u prebrzoj vožnji je uhvaćeno 89.388 vozača. 885 manje nego u istom razdoblju lani. Do sad je zbog brzine evidentirano i 90 prometnih nesreća.

U prometu je najveći problem upravo brzina. ”Statistika pokazuje da do 50 posto svih smrtno stradalih osoba, svi su smrtno stradali zbog prekršaja brzine. Brzina je ubojica broj jedan”, kaže je Josip Mataija, voditelj policijske službe za sigurnost cestovnog prometa i dodaje kako cilj ove akcije nije punjenje proračuna već povećanje sigurnosti na cestama. Upravo zato su i objavljene lokacije svih kamera.

Kamere nisu jedino oružje u borbi protiv nesavjesnih vozača. Sve se više govori i o novom zakonu prema kojem će biti moguće nekome privremeno oduzeti čak i automobil.

Kartu s lokacijama kamera u Hrvatskoj

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.