Prati nas

Vijesti

Neki novi Pantovčak?

Škoro objavio kandidaturu i plan – u ime naroda želi postati najmoćniji čovjek države

Do novih predsjedničkih ovlasti namjerava doći referendumom na kojem će izmijeniti Ustav RH. Ako ga pri tome odbiju parlament i Vlada, od građana će, kaže, zatražiti da prikupe potpise.

Objavljeno

|

Miroslav Škoro (screenshot: Youtube)

Pjevač, poduzetnik, bivši saborski zastupnik HDZ-a te nesuđeni osječki gradonačelnik Miroslav Škoro službeno je objavio predsjedničku kandidaturu i program prema kojem, čini se, namjerava postati najmoćniji čovjek države. No kako za izborna obećanja nema uporište u Ustavu, prvi potez na Pantovčaku bit će mu izmjena tog temeljnog pravnog akta države.

U petominutnom videu objavljenom na Youtubeu objavio je da želi postati narodni predsjednik te da će jedino “narodu polagati račun”. Ovlasti koje želi prskrbiti predsjedniku RH gotovo nadilaze one koje je imao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Ako ga u pokušaju izmijene Ustava odbiju parlament i Vlada, od građana će, kaže, zatražiti da prikupe potpise. “Predsjednik je jedini dužnosnik koji predstavlja cijeli narod i mandat dobiva neposredno od tog naroda. Njegov utjecaj u političkom sustavu treba biti razmjeran toj činjenici.”

Ovo su ovlasti koje Škoro izmjenama Ustava namjerava osvojiti:

  1. Raspisivanje referenduma. Predsjednik mora imati pravo raspisivanja referenduma bez suglasnosti premijera.”
  2. Zakonodavni referendum. Ako narod na referednumu usvoji zakon koji predloži predsjednik, taj zakon stupa na snagu.”
  3. Sazivanje sjednice vlade. Predsjednik mora imati pravo sazvati sjednicu vlade i njome predsjedavati.”
  4. Privremeni veto. Predsjednik mora imati pravo nepotpisivanja zakona do odluke Ustavnog suda.”
  5. Predlaganje kandidata za suce Ustavnog suda. Predsjedniku se treba omogućiti da on Saboru predlaže suce Ustavnog suda, a ne da oni budu rezultat međustranačkih kompromisa.”

Škoro zaključuje da za njega Hrvatska nije “slučajna država“, čime je naciljao na protukandidata Zorana Milanovića, a neizravno je spomenuo aktualnu predsjednicu riječima da neće obećati kako će “Hrvatska biti među najbogatijim zemljama na svijetu”.

“Posebno ću štiti interese Hrvata u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama te raditi na tješnjem povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske. Idemo uz božju pomoć probuditi Hrvatsku”, poziva predsjednički kandidat Miroslav Škoro.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.