Prati nas

Vijesti

Neki novi Pantovčak?

Škoro objavio kandidaturu i plan – u ime naroda želi postati najmoćniji čovjek države

Do novih predsjedničkih ovlasti namjerava doći referendumom na kojem će izmijeniti Ustav RH. Ako ga pri tome odbiju parlament i Vlada, od građana će, kaže, zatražiti da prikupe potpise.

Objavljeno

|

Miroslav Škoro (screenshot: Youtube)

Pjevač, poduzetnik, bivši saborski zastupnik HDZ-a te nesuđeni osječki gradonačelnik Miroslav Škoro službeno je objavio predsjedničku kandidaturu i program prema kojem, čini se, namjerava postati najmoćniji čovjek države. No kako za izborna obećanja nema uporište u Ustavu, prvi potez na Pantovčaku bit će mu izmjena tog temeljnog pravnog akta države.

U petominutnom videu objavljenom na Youtubeu objavio je da želi postati narodni predsjednik te da će jedino “narodu polagati račun”. Ovlasti koje želi prskrbiti predsjedniku RH gotovo nadilaze one koje je imao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.


Ako ga u pokušaju izmijene Ustava odbiju parlament i Vlada, od građana će, kaže, zatražiti da prikupe potpise. “Predsjednik je jedini dužnosnik koji predstavlja cijeli narod i mandat dobiva neposredno od tog naroda. Njegov utjecaj u političkom sustavu treba biti razmjeran toj činjenici.”

Ovo su ovlasti koje Škoro izmjenama Ustava namjerava osvojiti:

  1. Raspisivanje referenduma. Predsjednik mora imati pravo raspisivanja referenduma bez suglasnosti premijera.”
  2. Zakonodavni referendum. Ako narod na referednumu usvoji zakon koji predloži predsjednik, taj zakon stupa na snagu.”
  3. Sazivanje sjednice vlade. Predsjednik mora imati pravo sazvati sjednicu vlade i njome predsjedavati.”
  4. Privremeni veto. Predsjednik mora imati pravo nepotpisivanja zakona do odluke Ustavnog suda.”
  5. Predlaganje kandidata za suce Ustavnog suda. Predsjedniku se treba omogućiti da on Saboru predlaže suce Ustavnog suda, a ne da oni budu rezultat međustranačkih kompromisa.”

Škoro zaključuje da za njega Hrvatska nije “slučajna država“, čime je naciljao na protukandidata Zorana Milanovića, a neizravno je spomenuo aktualnu predsjednicu riječima da neće obećati kako će “Hrvatska biti među najbogatijim zemljama na svijetu”.

“Posebno ću štiti interese Hrvata u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama te raditi na tješnjem povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske. Idemo uz božju pomoć probuditi Hrvatsku”, poziva predsjednički kandidat Miroslav Škoro.

.

Vijesti

Kolinda o pjesmi: ‘Nekada se nije smjela spominjati Hrvatska, ni sve što je domoljubno’

‘To je jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje.’

Objavljeno

|

Autor

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Krapinu uoči 54. Festivala kajkavskih popevki. Tom se prigodom osvrnula i na pjesmu kao sredstvo očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta, javlja Zagorje.com.

“Moja šefica kabineta koja je danas ovdje je Zagorka. Ona uvijek inzistira da se dolazi, ne samo na Festival, već i da se što više posjećuje Zagorje. I zato ćemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku ‘Došel bum doma sel si bum pod brajde’, koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu“, kazala je predsjednica.


Objasnila je i što tu pjesmu čini posebnom: “To je jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje.” Istini za volju, spomenutu pjesmu napisao je Rajko Suhodolčan tek 1999. godine.

Podsjetimo, prošlo je točno godinu dana od možda najzapaženijeg intervjua u predsjedničinom mandatu. Naime, tada je za austrijski Kleine Zeitung objasnila da je Hrvatima u Jugoslaviji bilo zabranjeno govoriti da su Hrvati, već su umjesto toga morali govoriti da su “iz Hrvatske”. “Tko je iskazao svoj nacionalni ponos, prijetio mu je zatvor”, prisjetila se Grabar-Kitarović.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP