Prati nas

Vijesti

Neki novi Pantovčak?

Škoro objavio kandidaturu i plan – u ime naroda želi postati najmoćniji čovjek države

Do novih predsjedničkih ovlasti namjerava doći referendumom na kojem će izmijeniti Ustav RH. Ako ga pri tome odbiju parlament i Vlada, od građana će, kaže, zatražiti da prikupe potpise.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Miroslav Škoro (screenshot: Youtube)

Pjevač, poduzetnik, bivši saborski zastupnik HDZ-a te nesuđeni osječki gradonačelnik Miroslav Škoro službeno je objavio predsjedničku kandidaturu i program prema kojem, čini se, namjerava postati najmoćniji čovjek države. No kako za izborna obećanja nema uporište u Ustavu, prvi potez na Pantovčaku bit će mu izmjena tog temeljnog pravnog akta države.

U petominutnom videu objavljenom na Youtubeu objavio je da želi postati narodni predsjednik te da će jedino “narodu polagati račun”. Ovlasti koje želi prskrbiti predsjedniku RH gotovo nadilaze one koje je imao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.


Ako ga u pokušaju izmijene Ustava odbiju parlament i Vlada, od građana će, kaže, zatražiti da prikupe potpise. “Predsjednik je jedini dužnosnik koji predstavlja cijeli narod i mandat dobiva neposredno od tog naroda. Njegov utjecaj u političkom sustavu treba biti razmjeran toj činjenici.”

Ovo su ovlasti koje Škoro izmjenama Ustava namjerava osvojiti:

  1. Raspisivanje referenduma. Predsjednik mora imati pravo raspisivanja referenduma bez suglasnosti premijera.”
  2. Zakonodavni referendum. Ako narod na referednumu usvoji zakon koji predloži predsjednik, taj zakon stupa na snagu.”
  3. Sazivanje sjednice vlade. Predsjednik mora imati pravo sazvati sjednicu vlade i njome predsjedavati.”
  4. Privremeni veto. Predsjednik mora imati pravo nepotpisivanja zakona do odluke Ustavnog suda.”
  5. Predlaganje kandidata za suce Ustavnog suda. Predsjedniku se treba omogućiti da on Saboru predlaže suce Ustavnog suda, a ne da oni budu rezultat međustranačkih kompromisa.”

Škoro zaključuje da za njega Hrvatska nije “slučajna država“, čime je naciljao na protukandidata Zorana Milanovića, a neizravno je spomenuo aktualnu predsjednicu riječima da neće obećati kako će “Hrvatska biti među najbogatijim zemljama na svijetu”.

“Posebno ću štiti interese Hrvata u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama te raditi na tješnjem povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske. Idemo uz božju pomoć probuditi Hrvatsku”, poziva predsjednički kandidat Miroslav Škoro.

.

Vijesti

Bivša predsjednica čestitala je Dan državnosti: ‘Proslavimo ga onako kako je Tuđman želio’

Aktualni predsjednik Zoran Milanović ima sasma suprotnu poruku. ’30. svibnja ne mogu zvati Danom državnosti jer on to i nije’, kaže.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Nakon gotovo dva desetljeća Hrvatska Dan državnosti slavi 30. svibnja. Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prigodno je odaslala poruku građanima putem društvenih mreža.

“Danas, kada se naš prvi državni blagdan napokon ‘vratio kući’, svim Hrvaticama i Hrvatima i hrvatskim državljankama i državljanima u Domovini, Bosni i Hercegovini i iseljeništvu, s velikom radošću i ponosom čestitam Dan hrvatske državnosti”, piše Grabar-Kitarović.


Kolinda: Dan državnosti se ‘vratio kući’

“Proslavimo ga onako kako je želio naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, izražavajući vrijednosti i težnje što ih je Hrvatski sabor stoljećima čuvao: državnost, želju za samostalnošću i slobodom. To su vrijednosti koje smo čuvali i branili kroz povijest, a posebno u Domovinskom ratu, hrabrošću i vjerom, uz mnoge i velike žrtve. Ponosni na učinjeno, nastavimo u zajedništvu uređivati našu Hrvatsku onakvom u kakvoj zaslužuju živjeti naša djeca i unuci”, zaključila je bivša predsjednica.

Milanović: To nije Dan državnosti

Aktualni predsjednik Zoran Milanović ima sasma suprotnu poruku. “30. svibnja ne mogu zvati Danom državnosti jer on to i nije. Dan 25. lipnja 1991. je datum o odlasku iz Jugoslavije. To je datum o referendumu o Hrvatskoj neovisnosti za koji se kaže da se s njim Hrvati nisu nikad srodili, pa će im netko to utjerati. Taj je datum prihvatljiv gotovo svim ljudima Hrvatske, onima koji su glasovali za hrvatsku neovisnost – to su 1991. bili svi građani hrvatske nacionalnosti. Prihvatljiv je i za dio pripadnika nacionalnih manjina jer nas ne dijeli”, komentirao je Milanović.

“S novim datumom (30. svibnja), kad je konstituirano predstavničko tijelo u SR Hrvatskoj – mnogi građani imaju dilemu. Tri vijeća udruženog rada općina, društveno i političko vijeće u kojem je jedna stranka ostvarila većinu, a za nju je glasala manjina. To nije zajednički datum, to su emotivne stvari”, objasnio je hrvatski predsjednik prije dva dana.

Zbrka s datumom

Dan državnosti praznik je koji se proteklih godina obilježavao 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

Do 2001. godine obilježavao se 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Plenkovićeva vlada izmijenila je kalendar blagdana i praznika tako da je Dan državnosti vratila na 30. lipnja što su mnogi kritizirali na način da je HDZ datum stranačkog trijumfa pretvorio u državni praznik.

Za one koji žele znati više

Koja je razlika između praznika i blagdana? Prema rječničkoj definiciji, praznik je svečan dan kojim se proslavlja kakav događaj iz života društva, neradni dan, dan odmora. Blagdan je dan, obično neradni, posvećen kakvom vjerskom činu ili događaju. Nazivamo ga još i svetac ili svetak.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP