Prati nas

Ljubav i seks

Što se dogodilo muškarcima?

Tražila sam partnera na internetu, a sve što sam dobila su bezbrojne slike penisa

U samo jednom danu na ovako postavljen profil javilo mi se više od 120, mahom mlađih, muškaraca. Starije samosvjesne žene čini se da su hit među mladićima u dvadesetima i tridesetima koji se ne libe iskazati im poštovanje i divljenje.

Objavljeno

|

foto: Annie Spratt/Unsplash

Vremena u kojima su samo mladi tražili ljubav na internetu, odavno su prošla. Neki će reći da takvoj vrsti hofiranja nedostaje osobnosti, no zagovornici takvog oblika traženja srodne duše reći će da se ionako ne osjećaju baš svi dobro i samopouzdano u zavođenju uživo.

Prema nekim istraživanjima čak 3 od 5 novih brakova začeto je klikom miša, a sada već značajan broj korisnika matchmaking servisa čine pripadnici 50 plus generacija. Strani servisi poput AYI.com-a ustanovili su da više od polovice njihovih korisnika igra drugo životno poluvrijeme. Odlučila san stoga za portal MojeVrijeme.hr istražiti kako je to biti žena u ranim šezdesetim godinama u internetskoj potjeri za ljubavlju i prijateljstvom.


Za potrebe istraživanja napravila sam profil na jednoj od domaćih stranica za dejtanje. Imam 62 godine, živim u Zagrebu, svježe sam razvedena, imam sjajna primanja i znam što želim. Sviđaju mi se jaki muškarci, bez obzira na dob, nacionalnost ili boju kože, no važno mi je da budu “sređeni u glavi” i pismeni. Djeca su mi odrasla pa sam se posvetila sebi. Volim biti dotjerana, bavim se fitnessom, odlazim u kino, kazalište i na ples. Fotografiju nisam objavila, no iz popunjenog obaveznog upitnika vidljivo je da volim klasične stvari i kada je riječ o ljudima i kada je riječ o ljubavi. Potpuno sam se uživjela u ulogu. Iduća 24 sata zovite me Lidija.

A kakav je samo hit postala ta Lidija! U samo jednom danu na ovako postavljen profil javilo mi se više od 120, mahom mlađih, muškaraca. Starije samosvjesne žene čini se da su predmet žudnje mladićima u dvadesetima i tridesetima koji se ne libe iskazati im poštovanje i divljenje. No postoji i druga strana – uz nedostatnu pismenost, većina muškaraca pretpostavlja da je ženama od civiliziranih rečenica draža slika njihovog penisa pa ih, u pravilu, šalju bez ikakva povoda ili objavljuju kao javnu sliku vlastitog profila.

Kruno (36), Zagreb

Ovaj mladić iz Zagreba razdjevičio je moj sandučić. U prvoj poruci šalje ponudu za druženje i sliku svojeg uzdignutog uda. “Lijep vam pozdrav. Zašto ste mi poslali sliku penisa? Što bih ja iz toga trebala shvatiti?” pitam. Uzvraća pitanjem: “Sviđa li ti se moj k? Bil’ ga probala?” Nakon jasnog odbijanja, Kristijan se ispričava i povlači. Idemo dalje.

Filip (44), Zagreb

Filip je muškarac obrijane glave s križem svetog Franje Asiškog oko vrata. U prvoj poruci nudi lepezu fotografija na kojima se vidi u akciji s raznim partnericama. “Nije mi ugodno znati da javno objavljujete i drugima pokazujete fotografije svojih partnerica u snošaju. Ne znam gdje vam je uopće bila pamet slati mi to. Jako čudno”, kažem mu. Odgovara: “To su moje partnerice same tražile. Nisam budala da stavljam tuđe slike bez pitanja, jer je to kazneno djelo prema hrvatskim zakonima.” Nakon ovoga, osjećam se još čudnije.

foto: Charles 🇵🇭/Unsplash

Psiholozi nude nekoliko razloga za ovakvo ponašanje. Dr. David J. Leh za Psychology Today tako piše da je riječ o potpunom nerazumijevanju među spolovima. Muškarci bi voljeli primiti slike golih žena pa po tom ključu šalju i slike svojih genitalija, očekujući da će se ženama suziti zjenice i poteći sline. I zato ovaj način komunikacije idealno funkcionira među homoseksualcima, ali žene ga ne cijene.

Osim toga, muškarci (i žene) hrabriji su u anonimnom okruženju te su stoga skloniji izraziti zatomljeni egzibicionizam. Uz to, od muškaraca se očekuje i određeni drski stav prilikom udvaranja pa čak i privlačenje pozornosti šokantnim ponašanjem. Jer i negativna pozornost bolja je od ravnodušnosti.

Moguće je i da neki muškarci nemaju priliku u stvarnom životu izložiti svoje genitalije ženama. Neki od njih i masturbiraju dok to čine na internetu. Jer ih više od potencijalnog spolnog odnosa uzbuđuje ženska zgroženost nad takvim društveno neprihvatljivim ponašanjem. Oni koji su nekad uz grmlje rastvarali balonere i “drndali đoku” pred zatečenim djevojkama, danas to rade na internetu, tumači Leh.

Lado (25), Zagreb

Na naslovnoj bezglavoj fotografiji prikazuje lijepo tijelo snimljeno, očito, u nekoj sportskoj svlačionici. I sam je svjestan svojeg izgleda pa kaže da se prepoznao u mojim riječima da želim snažnog muškarca. Moli priliku, no odbijam ga zbog godina. Ipak je premlad. Pristojan je, ne navaljuje. I ne šalje sliku spolovila.

Animalan (53)

Kaže da voli tajanstvene žene i da se upravo zbog toga javlja. Letimičan pregled profila pokazuje muškarca koji si stavlja prste u stražnjicu, a piše da voli incest i seks sa životinjama. Zbogom.

Svibor (27)

“Nadam se da ti ne smeta pažnja ovak’ mlađeg dečka. Jako me zanimaju starije dame i nadam se da ćemo barem malo tipkati”, piše mi u prvoj poruci. Na pitanje o razlici od čak 35 godina kaže: “Godine su samo broj. Bio sam i sa starijima. Jeste li probali ovako mlađeg dečka?” Na profilu prikazuje dio lica i torzo. Čini se pristojan i neagresivan, ali ni on nije odolio trendu pokazivanja penisa.

foto: Charles 🇵🇭/Unsplash

Marko (49)

“Za tebe”, piše u prvoj poruci uz koju nudi sliku poprilično zakrivljenog spolovila. To je zaista “mali znak pažnje”, ako me razumijete. “Zašto mi šaljete sliku penisa? I što bih ja sad trebala napraviti?” Odgovara pomalo ljutito: “Ako ti se ne sviđa ku*ac, nemoj odgovarati.” Na konstataciju da se radi o seksualnom uznemiravanju uzvraća: “Ja sam sasvim normalan i zdrav čovjek; i u mozgu i psihički. Ni na kraj pameti mi ne pada na pamet da tebe ili bilo koga zlostavljam seksualno. Nije ti ovo Glas koncila.”

Emil (30), Zagreb

“Bok, voliš li mlađe”, pita me. Jedini je muškarac koji na profilu pokazuje lice i stas. Potpuno je odjeven. Nudi susret u svom stanu na zagrebačkoj periferiji. “Kakav susret ste zamislili? Gdje i kako bi on izgledao? Imate li iskustva sa ženama mojih godina? Možda ste ipak premladi?” odgovaram. Kaže, iskusan je sa ženama mojih godina. Prilaže i fotografiju snimljenu na radnom mjestu kao dokaz vjerodostojnosti. Šalje još desetak relativno pristojnih poruka na koje ne odgovaram.

Znatiželjni (44)

Ovaj profil predstavlja par, muškarca starog 44 godine i ženu staru 46 godina. Na naslovnoj slici su velike grudi na zgodnom bezglavom torzu. “Javi se”, prva je poruka stigla s ove adrese. Kaže da se zove Mario. Zahvaljujem i odgovaram da me ne zanimaju žene. “Ostao sam solo. Slika je od prije. To mi nije supruga nego prijateljica”, dopisuje.

foto: Alexas_Fotos/Pixabay

James (35)

James je muškarac “sa stilom”. Za profil se fotografirao u liftu. Nosi odijelo, ali kao i svi “hrabri”, ne pokazuje lice. U prvoj poruci šalje sliku penisa i pita “volim li pušiti njegovu debelu ku*činu”. Odgovaram: “Mislite li na svoj penis? Meni se čini sasma prosječan prema priloženoj fotografiji. Hvala vam. Nisam zainteresirana za takav tip odnosa.” Odlazi s riječima “Sorry, faco!”

Dubravko (27)

Dubravko se predstavlja slikom nemalog uda i već u prvoj poruci pokazuje da “zna” sa ženama. “Oral u kombiju?” pita očekujući da ću odmah skinuti viklere i uskočiti u njegov pussy wagon. “Što mislite koliko žena u mojim godinama zanima muškarac koji se predstavlja slikom penisa i u prvoj poruci nudi snošaj u kombiju?” pitam ga. I Dubravko je jedan od onih koji ne znaju odvojiti maštu od stvarnosti pa odgovora da ima puno zrelih žena koje jedva čekaju naglavce uskočiti u njegovo vozilo. Zanima ga što mislim o njegovom spolovilu. Očekuje komplimente. Govorim mu da razmisli kako bi njegovoj majci bilo da joj netko šalje takve poruke. Odgovara da one nisu na stranicama za traženje partnera. Okej, donekle ima argument. No ipak ga hladim riječima: “To nikad ne znate. Možda baš njima pošaljete sliku svojeg spolovila. Bila bih oprezna na vašem mjestu.” Nije se više javio.

Sandro (36), Skopje

U prvoj poruci nudi da ga gledam dok masturbira. Šalje fotografiju uda i traži da mu preko chata pokažem grudi. “Mladiću, jeste li svjesni da je slanje takvih fotografija, a da vas ih se ne traži, seksualno nasilje? Pa zar ne možete bolje? Uspijete li uopće komunicirati s djevojkama u stvarnom životu?” kažem mu. Odgovara mi: “Ajde, ne seri!” Pravi je zavodnik. Sigurno je tražena roba među djevojkama.

foto: Charles 🇵🇭/Unsplash

Ne znam zapravo kakve sam poruke očekivala, ali sam sigurna da takve nisam dobila. Da sam primila poruku koja kaže, otprilike, “razveden sam muškarac u pedesetim ili šezdesetim godinama, volim filmove i putovanja i volio bih upoznati nekoga za druženje, a možda i nešto više”, možda bih mu i odgovorila.

Ili da mi se netko javio s “udovac sam i imam dvoje odrasle djece, no muči me usamljenost pa bih s nekim htio podijeliti umirovljeničke dane”, razmislila bih da ga pozovem na kavu.

Dakako da oku ugodan izgled ne bi bio naodmet, no ne bih se isključivo time vodila. A ovo slanje penisa… Ne znam što bih rekla. Razumijem da su “žene s Venera”, a “muškarci s Marsa”, ali s koje god planete da jesi, ne možeš živjeti u takvoj zabludi pa da misliš da će ijedna žena reagirati pozitivno kad joj potpuni stranac pošalje sliku svojeg uda. Ili se možda varam?

Postižu li oni tim slikama ipak nekakav uspjeh kad je ta praksa toliko raširena? Možda samo žive u nadi da će nakon tisuća i tisuća poslanih fotografija penisa naletjeti na onu jednu posebnu kojoj će to nešto značiti. I kako ih, uostalom, nije strah da se te slike rašire bespućima interneta, pa da dospiju do njihovih poslodavaca, obitelji, djece, supruga…

Tko su ti ljudi? Dubravko je možda automehaničar koji mi je prošli tjedan mijenjao pakne, a Marko možda predaje fiziku u srednjoj školi. Provodeći ovaj mali eksperiment puno sam naučila o muškoj psihologiji. No nisam sigurna što sad da radim s tim novim saznanjima i jesu li mi potrebna.

Sa zadnjom rečenicom ovog teksta obrisala sam Lidiju. U svakom slučaju, hvala joj što mi je otkrila kako je biti zrela žena na portalima za traženje ljubavi. 

.

Ljubav i seks

Zašto panično bježimo od dugih i čvrstih veza?

Mnogima zaljubljenost daje osjećaj ovisnosti. I Lena obožava ovu eksploziju osjećaja: uzbuđenje, zabava, osjećaj lakoće.

Objavljeno

|

Autor

Zašto ne mogu imati čvrstu vezu?

“Najradije bih opet pobjegla”, kaže Lena. I to nije prvi put da od nje čujem ovu rečenicu. Naprotiv. Otkako ju znam, sve njezine veze se odvijaju po istoj šabloni: nakon ekstremne faze zaljubljenosti slijedi naglo otrežnjenje i mamurluk iz kojeg Lena ne zna izići nikako drugačije nego bijegom piše Julia Vergin za Deutsche Welle.

I opet sjedi preda mnom, veza s posljednjim dečkom je stara pet mjeseci, i opet se bori protiv impulsa bježanja iz veze. Dosadno joj je, kaže. Ono što joj je još do prije koji dan bilo “slatko” ju sad uzrujava. I njegovi vicevi su ju još donedavno više nasmijavali. Da, još donedavno je sve bilo tako lijepo!


Lena jako dobro poznaje ovu situaciju ali ovaj put će pokušati reagirati drugačije. Želi ostati jer su osjećaji prema ovom muškarcu jači nego inače. Osim toga joj je u međuvremenu jasno da može pobjeći ali da ne može pobjeći od sebe.

“Bijeg zaista nije dobro rješenje”, kaže terapeutica za odnose Gertrud Wolf. U svakom slučaju to nije dobro kada postoji želja da se shvati i promijeni vlastito ponašanje. Leni je potrebna hrabrost ako želi ostati u vezi i prekinuti s dosadašnjom navikom. I skupiti hrabrost suočiti se sa strahovima od kojih uvijek bježi.

Mamurluk nakon pijanstva

Razlozi zbog kojih osobe poput Lene uvijek iznova bježe su različiti. Problemi, kako nadalje kaže Wolf, mogu nastati već u trenutku zaljubljivanja. 2U trenutku zaljubljivanja je naš mozak preplavljen drogama. Serotonin, dopamin i opijati se miješaju u koktel droga kakvog nikad ne bi mogli kupiti u ljekarni”, kaže Wolf.

No bez obzira na to koliko smo na početku “drogirani”, opijenost ubrzo nestaje. Isto tako što i prestaje i svaka zabava. Svjetla se pale i slijedi (ponekad bolno) otrežnjenje.

Poput ovisnika

“Mi se danas zaljubljujemo u potpuno strane osobe”, kaže Wolf. I to zahvaljujući platformama poput Tindera. I zbog toga jer nam koktel droga zamagli pamćenje, isprva nismo svjesni osobe koja je pred nama. Neugodna iznenađenja naravno nisu isključena. Ako se isprva upoznamo kao prijatelji tada otrežnjenje, ako i dođe, nije tako bolno.

No na mnoge zaljubljenost i s tim povezan osjećaj daje osjećaj ovisnosti. I Lena obožava ovu eksploziju osjećaja: uzbuđenje, zabava, osjećaj lakoće. Terapeutica Wolf savjetuje umjerenost. “Ja bih preporučila da se isprva ne opustimo previše i da tu i tamo stanemo na kočnicu. To je kao kod alkohola: tu i tamo treba popiti malo vode. Onda ni mamurluk neće biti tako strašan”.

Nesigurno vezanje

“Koktel droga djeluje pola godine tada opet moramo pronaći novu čokoladu. I odjednom ponovno osjećamo strahove od vezanja”, kaže Wolf. To, kako pretpostavlja Wolf, mogu biti razlozi i za Lenino ponašanje. “Mi razlikujemo razne tipove vezanja. Lena bi mogla spadati u kategoriju nesigurno vezanih“.

Teorija vezanja o kojoj Wolf govori proizlazi iz učenja dječjeg psihijatra Johna Bowlbyja i opisuje “nastanak i moguće promjene ponašanja pojedinih osoba kad je u pitanju vezanje”.

Prema ovoj teoriji neke osobe sa strahom od vezanja su u djetinjstvu imale iskustvo da su opasnim situacijama bile ostavljane same. Roditelji jednostavno, zbog različitih razloga, ne raspoznaju probleme djeteta koje ostaje bez utjehe i podrške. Dijete ovakvo roditeljsko ponašanje doživljava kao odbijanje što je bolno iskustvo koje ne žele ponoviti. U budućnosti zato svoje probleme zadržava za sebe i pokušava negativne osjećaje izbjegavati koliko god je to moguće.

Kada strah prevlada

“Ovakve nesigurno povezane osobe kasnije imaju problema upuštati se u dugotrajne veze”, kaže Wolf. Strah ovdje igra veliku ulogu bilo da se radi o strahu od gubitka ili o strahu padanja u nečiju ovisnost.

Lena mi je već često pričala o svom ocu. O tomu kako joj on vrlo brzo počinje ići na živce jer misli da sve zna bolje čime joj daje osjećaj da ju ne razumije. Zato najradije drži prostorni odmak.

“Otac i majka su naši prvi partneri i oni time polažu strukture na kojima gradimo sve naše buduće veze”, kaže Wolf. Stoga nije slučajno da se Lena u odnosu prema svojim partnerima u određenim situacijama prisjeća oca. “To je naučeni ples kojeg ponavljamo uvijek iznova.”

Ljubav je (i) odluka

Dobra vijest je da kao odrasli možemo naučiti nove plesne korake. No to iziskuje suočavanje s vlastitim strahovima od vezanja. Na početku to znači oduprijeti se početnom impulsu bježanja. Jer ljubav kao izvanredno stanje ne može biti dugotrajna. Tko se drži ovog ideala, taj će, kako kaže terapeutica, čitav život bježati. Što je doduše također jedna od mogućnosti.

No pitanje je želim li se držati ovog ideala? Tako se i Lena mora odlučiti želi li svom trenutnom partneru pružiti šansu i bez dopaminskog koktela.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP