Prati nas

Ljubav i seks

Što se dogodilo muškarcima?

Tražila sam partnera na internetu, a sve što sam dobila su bezbrojne slike penisa

U samo jednom danu na ovako postavljen profil javilo mi se više od 120, mahom mlađih, muškaraca. Starije samosvjesne žene čini se da su hit među mladićima u dvadesetima i tridesetima koji se ne libe iskazati im poštovanje i divljenje.

Objavljeno

|

foto: Annie Spratt/Unsplash

Vremena u kojima su samo mladi tražili ljubav na internetu, odavno su prošla. Neki će reći da takvoj vrsti hofiranja nedostaje osobnosti, no zagovornici takvog oblika traženja srodne duše reći će da se ionako ne osjećaju baš svi dobro i samopouzdano u zavođenju uživo.

Prema nekim istraživanjima čak 3 od 5 novih brakova začeto je klikom miša, a sada već značajan broj korisnika matchmaking servisa čine pripadnici 50 plus generacija. Strani servisi poput AYI.com-a ustanovili su da više od polovice njihovih korisnika igra drugo životno poluvrijeme. Odlučila san stoga za portal MojeVrijeme.hr istražiti kako je to biti žena u ranim šezdesetim godinama u internetskoj potjeri za ljubavlju i prijateljstvom.


Za potrebe istraživanja napravila sam profil na jednoj od domaćih stranica za dejtanje. Imam 62 godine, živim u Zagrebu, svježe sam razvedena, imam sjajna primanja i znam što želim. Sviđaju mi se jaki muškarci, bez obzira na dob, nacionalnost ili boju kože, no važno mi je da budu “sređeni u glavi” i pismeni. Djeca su mi odrasla pa sam se posvetila sebi. Volim biti dotjerana, bavim se fitnessom, odlazim u kino, kazalište i na ples. Fotografiju nisam objavila, no iz popunjenog obaveznog upitnika vidljivo je da volim klasične stvari i kada je riječ o ljudima i kada je riječ o ljubavi. Potpuno sam se uživjela u ulogu. Iduća 24 sata zovite me Lidija.

A kakav je samo hit postala ta Lidija! U samo jednom danu na ovako postavljen profil javilo mi se više od 120, mahom mlađih, muškaraca. Starije samosvjesne žene čini se da su predmet žudnje mladićima u dvadesetima i tridesetima koji se ne libe iskazati im poštovanje i divljenje. No postoji i druga strana – uz nedostatnu pismenost, većina muškaraca pretpostavlja da je ženama od civiliziranih rečenica draža slika njihovog penisa pa ih, u pravilu, šalju bez ikakva povoda ili objavljuju kao javnu sliku vlastitog profila.

Kruno (36), Zagreb

Ovaj mladić iz Zagreba razdjevičio je moj sandučić. U prvoj poruci šalje ponudu za druženje i sliku svojeg uzdignutog uda. “Lijep vam pozdrav. Zašto ste mi poslali sliku penisa? Što bih ja iz toga trebala shvatiti?” pitam. Uzvraća pitanjem: “Sviđa li ti se moj k? Bil’ ga probala?” Nakon jasnog odbijanja, Kristijan se ispričava i povlači. Idemo dalje.

Filip (44), Zagreb

Filip je muškarac obrijane glave s križem svetog Franje Asiškog oko vrata. U prvoj poruci nudi lepezu fotografija na kojima se vidi u akciji s raznim partnericama. “Nije mi ugodno znati da javno objavljujete i drugima pokazujete fotografije svojih partnerica u snošaju. Ne znam gdje vam je uopće bila pamet slati mi to. Jako čudno”, kažem mu. Odgovara: “To su moje partnerice same tražile. Nisam budala da stavljam tuđe slike bez pitanja, jer je to kazneno djelo prema hrvatskim zakonima.” Nakon ovoga, osjećam se još čudnije.

foto: Charles 🇵🇭/Unsplash

Psiholozi nude nekoliko razloga za ovakvo ponašanje. Dr. David J. Leh za Psychology Today tako piše da je riječ o potpunom nerazumijevanju među spolovima. Muškarci bi voljeli primiti slike golih žena pa po tom ključu šalju i slike svojih genitalija, očekujući da će se ženama suziti zjenice i poteći sline. I zato ovaj način komunikacije idealno funkcionira među homoseksualcima, ali žene ga ne cijene.

Osim toga, muškarci (i žene) hrabriji su u anonimnom okruženju te su stoga skloniji izraziti zatomljeni egzibicionizam. Uz to, od muškaraca se očekuje i određeni drski stav prilikom udvaranja pa čak i privlačenje pozornosti šokantnim ponašanjem. Jer i negativna pozornost bolja je od ravnodušnosti.

Moguće je i da neki muškarci nemaju priliku u stvarnom životu izložiti svoje genitalije ženama. Neki od njih i masturbiraju dok to čine na internetu. Jer ih više od potencijalnog spolnog odnosa uzbuđuje ženska zgroženost nad takvim društveno neprihvatljivim ponašanjem. Oni koji su nekad uz grmlje rastvarali balonere i “drndali đoku” pred zatečenim djevojkama, danas to rade na internetu, tumači Leh.

Lado (25), Zagreb

Na naslovnoj bezglavoj fotografiji prikazuje lijepo tijelo snimljeno, očito, u nekoj sportskoj svlačionici. I sam je svjestan svojeg izgleda pa kaže da se prepoznao u mojim riječima da želim snažnog muškarca. Moli priliku, no odbijam ga zbog godina. Ipak je premlad. Pristojan je, ne navaljuje. I ne šalje sliku spolovila.

Animalan (53)

Kaže da voli tajanstvene žene i da se upravo zbog toga javlja. Letimičan pregled profila pokazuje muškarca koji si stavlja prste u stražnjicu, a piše da voli incest i seks sa životinjama. Zbogom.

Svibor (27)

“Nadam se da ti ne smeta pažnja ovak’ mlađeg dečka. Jako me zanimaju starije dame i nadam se da ćemo barem malo tipkati”, piše mi u prvoj poruci. Na pitanje o razlici od čak 35 godina kaže: “Godine su samo broj. Bio sam i sa starijima. Jeste li probali ovako mlađeg dečka?” Na profilu prikazuje dio lica i torzo. Čini se pristojan i neagresivan, ali ni on nije odolio trendu pokazivanja penisa.

foto: Charles 🇵🇭/Unsplash

Marko (49)

“Za tebe”, piše u prvoj poruci uz koju nudi sliku poprilično zakrivljenog spolovila. To je zaista “mali znak pažnje”, ako me razumijete. “Zašto mi šaljete sliku penisa? I što bih ja sad trebala napraviti?” Odgovara pomalo ljutito: “Ako ti se ne sviđa ku*ac, nemoj odgovarati.” Na konstataciju da se radi o seksualnom uznemiravanju uzvraća: “Ja sam sasvim normalan i zdrav čovjek; i u mozgu i psihički. Ni na kraj pameti mi ne pada na pamet da tebe ili bilo koga zlostavljam seksualno. Nije ti ovo Glas koncila.”

Emil (30), Zagreb

“Bok, voliš li mlađe”, pita me. Jedini je muškarac koji na profilu pokazuje lice i stas. Potpuno je odjeven. Nudi susret u svom stanu na zagrebačkoj periferiji. “Kakav susret ste zamislili? Gdje i kako bi on izgledao? Imate li iskustva sa ženama mojih godina? Možda ste ipak premladi?” odgovaram. Kaže, iskusan je sa ženama mojih godina. Prilaže i fotografiju snimljenu na radnom mjestu kao dokaz vjerodostojnosti. Šalje još desetak relativno pristojnih poruka na koje ne odgovaram.

Znatiželjni (44)

Ovaj profil predstavlja par, muškarca starog 44 godine i ženu staru 46 godina. Na naslovnoj slici su velike grudi na zgodnom bezglavom torzu. “Javi se”, prva je poruka stigla s ove adrese. Kaže da se zove Mario. Zahvaljujem i odgovaram da me ne zanimaju žene. “Ostao sam solo. Slika je od prije. To mi nije supruga nego prijateljica”, dopisuje.

foto: Alexas_Fotos/Pixabay

James (35)

James je muškarac “sa stilom”. Za profil se fotografirao u liftu. Nosi odijelo, ali kao i svi “hrabri”, ne pokazuje lice. U prvoj poruci šalje sliku penisa i pita “volim li pušiti njegovu debelu ku*činu”. Odgovaram: “Mislite li na svoj penis? Meni se čini sasma prosječan prema priloženoj fotografiji. Hvala vam. Nisam zainteresirana za takav tip odnosa.” Odlazi s riječima “Sorry, faco!”

Dubravko (27)

Dubravko se predstavlja slikom nemalog uda i već u prvoj poruci pokazuje da “zna” sa ženama. “Oral u kombiju?” pita očekujući da ću odmah skinuti viklere i uskočiti u njegov pussy wagon. “Što mislite koliko žena u mojim godinama zanima muškarac koji se predstavlja slikom penisa i u prvoj poruci nudi snošaj u kombiju?” pitam ga. I Dubravko je jedan od onih koji ne znaju odvojiti maštu od stvarnosti pa odgovora da ima puno zrelih žena koje jedva čekaju naglavce uskočiti u njegovo vozilo. Zanima ga što mislim o njegovom spolovilu. Očekuje komplimente. Govorim mu da razmisli kako bi njegovoj majci bilo da joj netko šalje takve poruke. Odgovara da one nisu na stranicama za traženje partnera. Okej, donekle ima argument. No ipak ga hladim riječima: “To nikad ne znate. Možda baš njima pošaljete sliku svojeg spolovila. Bila bih oprezna na vašem mjestu.” Nije se više javio.

Sandro (36), Skopje

U prvoj poruci nudi da ga gledam dok masturbira. Šalje fotografiju uda i traži da mu preko chata pokažem grudi. “Mladiću, jeste li svjesni da je slanje takvih fotografija, a da vas ih se ne traži, seksualno nasilje? Pa zar ne možete bolje? Uspijete li uopće komunicirati s djevojkama u stvarnom životu?” kažem mu. Odgovara mi: “Ajde, ne seri!” Pravi je zavodnik. Sigurno je tražena roba među djevojkama.

foto: Charles 🇵🇭/Unsplash

Ne znam zapravo kakve sam poruke očekivala, ali sam sigurna da takve nisam dobila. Da sam primila poruku koja kaže, otprilike, “razveden sam muškarac u pedesetim ili šezdesetim godinama, volim filmove i putovanja i volio bih upoznati nekoga za druženje, a možda i nešto više”, možda bih mu i odgovorila.

Ili da mi se netko javio s “udovac sam i imam dvoje odrasle djece, no muči me usamljenost pa bih s nekim htio podijeliti umirovljeničke dane”, razmislila bih da ga pozovem na kavu.

Dakako da oku ugodan izgled ne bi bio naodmet, no ne bih se isključivo time vodila. A ovo slanje penisa… Ne znam što bih rekla. Razumijem da su “žene s Venera”, a “muškarci s Marsa”, ali s koje god planete da jesi, ne možeš živjeti u takvoj zabludi pa da misliš da će ijedna žena reagirati pozitivno kad joj potpuni stranac pošalje sliku svojeg uda. Ili se možda varam?

Postižu li oni tim slikama ipak nekakav uspjeh kad je ta praksa toliko raširena? Možda samo žive u nadi da će nakon tisuća i tisuća poslanih fotografija penisa naletjeti na onu jednu posebnu kojoj će to nešto značiti. I kako ih, uostalom, nije strah da se te slike rašire bespućima interneta, pa da dospiju do njihovih poslodavaca, obitelji, djece, supruga…

Tko su ti ljudi? Dubravko je možda automehaničar koji mi je prošli tjedan mijenjao pakne, a Marko možda predaje fiziku u srednjoj školi. Provodeći ovaj mali eksperiment puno sam naučila o muškoj psihologiji. No nisam sigurna što sad da radim s tim novim saznanjima i jesu li mi potrebna.

Sa zadnjom rečenicom ovog teksta obrisala sam Lidiju. U svakom slučaju, hvala joj što mi je otkrila kako je biti zrela žena na portalima za traženje ljubavi. 

.

Ljubav i seks

Beate Uhse, pilotkinja koja je ženama dala seksualne igračke, danas bi slavila stoti rođendan

Jedni se ljute, a drugi joj se dive. Spolnost odjednom nije više bila samo muška stvar. Beate Uhse oslobađa žene tako što im priznaje pravo na samostalnu spolnost.

Objavljeno

|

Autor

Ona je otvorila prvi sex shop na svijetu: Beate Uhse je imala pionirsku ulogu u prodaji erotskih proizvoda i revolucionarne poslovne ideje. Danas bi napunila 100 godina, podsjeća Deutsche Welle.

Mnogi Nijemci su se desetljećima zacrvenili već i na samo spominjanje imena Beate Uhse. Ta samouvjerena i rječita Njemica je iz spavaće sobe u izlog svoje radnje iznijela čitav svijet seksa, ali i pomagala za razne seksualne igre. To se zbivalo u vrijeme kada se o seksualnosti nije javno govorilo, a nije bilo ni svijesti o tome da bi ona mogla biti povezana s radošću i zadovoljstvom.


Beate Uhse je rođena 1919. u tadašnjoj Istočnoj Pruskoj, oblasti koja je poslije Drugog svjetskog rata postala dio Rusije. Roditelji su ju odgajali u otvorenom i liberalnom duhu. Otac je bio poljoprivrednik. U štali je vidjela kako se pare životinje.

Majka je bila jedna od prvih žena u Njemačkoj koje su završile medicinu. Ona joj je otvoreno govorila o ženskoj seksualnosti i čak joj je preporučila kontracepcijska sredstva. Beate je naučila u roditeljskoj kući da su djevojčice isto tako talentirane kao i dječaci.

1937. je odlučila postati pilotkinja

Uskoro je bila sportska i umjetnička letačica. Zatim se 1939. udala za svog instruktora letenja Hans-Jürgena Uhsea, a 1943. im se rodio sin.

Godinu dana kasnije je njen muž stradao u avionskoj nesreći, ali ona je i dalje nastavila letjeti. Od 1944. je bila u njemačkom Wehrmachtu. Sa činom kapetana transportirala je zrakoplove do fronte. Do kraja života nije željela govoriti o svojoj ulozi u tom vremenu, ali nije osjećala krivicu.

Seks više nije samo muška stvar

Na kraju rata uspjela je jednim od posljednjih letova napustiti Berlin zajedno sa sinom. Našla se u Flensburgu na sjeveru Njemačke.

Bila su to teška vremena za samohranu majku. U razgovoru sa ženama čiji su se muževi vraćali iz rata saznaje da se te žene plaše trudnoće u to doba teške oskudice. Beate Uhse se sjetila kontracepcijskih metoda koje joj je majka preporučila i zapisala jednu od njih: kalendarsku metodu računanja plodnih dana poznatu kao metodu Knaus-Ogino.

“To nije bila sigurna metoda, ali je bila bolje nego ništa”, rekla je Beate Uhse kasnije. “Schrift X” je naziv brošure koju je prodala po tada veoma visokoj cijeni u 32.000 primjeraka. Tako je stekla kapital za osnivanje firme koja će kasnije postati svjetski koncern.

2.000 tužbi

No njen način prodaje, koji se bazirao na tada neuobičajenom slanju formulara za naručivanje na sve adrese do kojih je mogla doći, donosi joj i prve sudske procese. Poslije će ih u njenoj karijeri biti oko dvije tisuće. Najčešće su podnositelji tužbi smatrali da su na njihove adrese stigli nepristojni materijali koji navode na nemoralno ponašanje i seks prije braka.

Jedni se ljute, a drugi joj se dive. Seks odjednom nije više bila samo muška stvar. Beate Uhse oslobađa žene tako što im priznaje pravo na samostalnu seksualnost. Ona je svoju ideju gledala s pragmatične strane: “Nije se tada obaziralo na sentimente u onome što se radilo. Gledalo se da se preživi i da se izađe na kraj s djetetom.”

Bračna higijena

Onda je 1951. učinjen sljedeći korak: osnovana je “kuća za dostavu Beate Uhse”. Ona prodaje kondome i publikacije o “bračnoj higijeni”, kako se tada nazivao seks u braku. Njen poslovni model se sastoji od prodaje stvari koje su svima potrebne, a nitko o njima ne priča. Ali i ton je nov – za proizvode jamči svojim imenom i direktno oslovljava mušterije.

Rezultat je brz rast firme. Poslije prvog desetljeća zapošljava 200 ljudi. U Flensburgu 1962. otvara prvi sex shop na svijetu.

Ta “specijalizirana trgovina za bračnu higijenu” je izazvala val negodovanja. Neki građani su smatrali da ona potiče neprirodno zadovoljenje seksualnih potreba. Beate Uhse zbog njezinog lošeg glasa nisu htjeli primiti ni u lokalni teniski klub. To ju je razljutilo pa je izgradila vlastito tenisko igralište.

“Mislim da je meni bilo lakše. Muškarcu se mnogo brže spočitavaju negativne misli ili prljava mašta nego ženi koja je udata i ima djecu, pa joj ništa na tom području nije tuđe. Njoj više vjeruju”, rekla je u jednom intervjuu 1997.

Trgovina Beate Uhse u Amsterdamu (foto: National Archives, 1971.)

Legalizacija pornografije

Novi poslovni impulsi dolaze sedamdesetih. Mijenjaju se i zakoni i moralne predodžbe ljudi. U centru pažnje više nisu “bračna higijena” već želja i zadovoljstvo. Pored kondoma, krema i časopisa, odavno se prodaju i erotska pomagala i igračke, donje rublje i sredstva za potenciju.

Pornografija je 1975. legalizirana u Njemačkoj te Beate Uhse uključuje video-sadržaje u svoju ponudu. Za mnoge feministice ovdje dolazi do radikalnog raskida. Zašto Uhse prodaje filmove u kojima su žene degradirane na razinu seksualnog objekta? Kritičari joj spočitavaju do danas da joj nije bila važna ravnopravnost već profit.

Neuspjeh obiteljske firme

Uhse je dobila još dva sina u drugom braku s trgovcem Ernst-Walterom Rotermundom. Sinovi su se uključili u posao. Posao je cvjetao, ali sinovi su se posvađali. Firma je podijeljena 1981. “Beate Uhse” ostaje kod majke i njenog sina Ulricha, a “Dostava Orion” od tada pripada dvojici drugih sinova.

Stagnacija je za firmu nezamisliva. Nove ideje postaju stvarnost. Beate Uhse 1996. otvara Muzej erotike u Berlinu, a 1999., dvije godine pred smrt, s firmom je izašla na burzu.

Dionice najprije astronomski rastu, a potom kontinuirano padaju. Firma se bori sa smanjenim prometom, neke filijale se zatvaraju. Prevelika je konkurencija na internetu, stalno prijeti bankrot. Insolventnost je prvi put proglašena prije dvije godine, ali osnivačica firme to nije doživjela.

Kažu da je Beate Uhse mnogo patila zbog svađe sinova i podjele firme. A i njen drugi muž izgleda nije bio za nju. Brzo se povukao iz posla i okrenuo se drugim ženama. Poslije 20 godina braka Beate Uhse se razvodi i potom nalazi novu ljubav, Amerikanca koji je mlađi od nje 25 godina.

Priznanja tek pred kraj života

Pred kraj života poslovanje je bilo nestabilno, ali za svoju pionirsku ulogu u oslobađanju seksualnosti počinje dobivati društvena priznanja. Dugo je u svom Flensburgu bila odbacivana, ali za svoj osamdeseti rođendan se upisala u Zlatnu knjigu grada. Međutim, nije postala počasna građanka.

Deset godina prije toga, 1989., dobila je Savezni križ za zasluge. Ona se nametnula u muškim oblastima – kao pilotkinja i poslovna žena. Nesumnjivo je njena zasluga da su neke teme koje su bile tabu pronašle put do javnosti. Nije ustuknula ni pred prijetnjama, ni pred tužbama ili pred pokušajima da je marginaliziraju.

Katrin Rönicke, autorica njene biografije, izjavila je da Beati Uhse nije posebno na srcu ležala ženska emancipacija. Ona je, prema Katrin Rönicke, rani primjer influencerice.

Beate Uhse je umrla 2001. u osamdeset i prvoj godini života od posljedica upale pluća.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP