Prati nas

Ljubav i seks

Što se dogodilo muškarcima?

Tražila sam partnera na internetu, a sve što sam dobila su bezbrojne slike penisa

U samo jednom danu na ovako postavljen profil javilo mi se više od 120, mahom mlađih, muškaraca. Starije samosvjesne žene čini se da su hit među mladićima u dvadesetima i tridesetima koji se ne libe iskazati im poštovanje i divljenje.

Objavljeno

|

foto: Annie Spratt/Unsplash

Vremena u kojima su samo mladi tražili ljubav na internetu, odavno su prošla. Neki će reći da takvoj vrsti hofiranja nedostaje osobnosti, no zagovornici takvog oblika traženja srodne duše reći će da se ionako ne osjećaju baš svi dobro i samopouzdano u zavođenju uživo.

Prema nekim istraživanjima čak 3 od 5 novih brakova začeto je klikom miša, a sada već značajan broj korisnika matchmaking servisa čine pripadnici 50 plus generacija. Strani servisi poput AYI.com-a ustanovili su da više od polovice njihovih korisnika igra drugo životno poluvrijeme. Odlučila san stoga za portal MojeVrijeme.hr istražiti kako je to biti žena u ranim šezdesetim godinama u internetskoj potjeri za ljubavlju i prijateljstvom.


Za potrebe istraživanja napravila sam profil na jednoj od domaćih stranica za dejtanje. Imam 62 godine, živim u Zagrebu, svježe sam razvedena, imam sjajna primanja i znam što želim. Sviđaju mi se jaki muškarci, bez obzira na dob, nacionalnost ili boju kože, no važno mi je da budu “sređeni u glavi” i pismeni. Djeca su mi odrasla pa sam se posvetila sebi. Volim biti dotjerana, bavim se fitnessom, odlazim u kino, kazalište i na ples. Fotografiju nisam objavila, no iz popunjenog obaveznog upitnika vidljivo je da volim klasične stvari i kada je riječ o ljudima i kada je riječ o ljubavi. Potpuno sam se uživjela u ulogu. Iduća 24 sata zovite me Lidija.

A kakav je samo hit postala ta Lidija! U samo jednom danu na ovako postavljen profil javilo mi se više od 120, mahom mlađih, muškaraca. Starije samosvjesne žene čini se da su predmet žudnje mladićima u dvadesetima i tridesetima koji se ne libe iskazati im poštovanje i divljenje. No postoji i druga strana – uz nedostatnu pismenost, većina muškaraca pretpostavlja da je ženama od civiliziranih rečenica draža slika njihovog penisa pa ih, u pravilu, šalju bez ikakva povoda ili objavljuju kao javnu sliku vlastitog profila.

Kruno (36), Zagreb

Ovaj mladić iz Zagreba razdjevičio je moj sandučić. U prvoj poruci šalje ponudu za druženje i sliku svojeg uzdignutog uda. “Lijep vam pozdrav. Zašto ste mi poslali sliku penisa? Što bih ja iz toga trebala shvatiti?” pitam. Uzvraća pitanjem: “Sviđa li ti se moj k? Bil’ ga probala?” Nakon jasnog odbijanja, Kristijan se ispričava i povlači. Idemo dalje.

Filip (44), Zagreb

Filip je muškarac obrijane glave s križem svetog Franje Asiškog oko vrata. U prvoj poruci nudi lepezu fotografija na kojima se vidi u akciji s raznim partnericama. “Nije mi ugodno znati da javno objavljujete i drugima pokazujete fotografije svojih partnerica u snošaju. Ne znam gdje vam je uopće bila pamet slati mi to. Jako čudno”, kažem mu. Odgovara: “To su moje partnerice same tražile. Nisam budala da stavljam tuđe slike bez pitanja, jer je to kazneno djelo prema hrvatskim zakonima.” Nakon ovoga, osjećam se još čudnije.

foto: Charles 🇵🇭/Unsplash

Psiholozi nude nekoliko razloga za ovakvo ponašanje. Dr. David J. Leh za Psychology Today tako piše da je riječ o potpunom nerazumijevanju među spolovima. Muškarci bi voljeli primiti slike golih žena pa po tom ključu šalju i slike svojih genitalija, očekujući da će se ženama suziti zjenice i poteći sline. I zato ovaj način komunikacije idealno funkcionira među homoseksualcima, ali žene ga ne cijene.

Osim toga, muškarci (i žene) hrabriji su u anonimnom okruženju te su stoga skloniji izraziti zatomljeni egzibicionizam. Uz to, od muškaraca se očekuje i određeni drski stav prilikom udvaranja pa čak i privlačenje pozornosti šokantnim ponašanjem. Jer i negativna pozornost bolja je od ravnodušnosti.

Moguće je i da neki muškarci nemaju priliku u stvarnom životu izložiti svoje genitalije ženama. Neki od njih i masturbiraju dok to čine na internetu. Jer ih više od potencijalnog spolnog odnosa uzbuđuje ženska zgroženost nad takvim društveno neprihvatljivim ponašanjem. Oni koji su nekad uz grmlje rastvarali balonere i “drndali đoku” pred zatečenim djevojkama, danas to rade na internetu, tumači Leh.

Lado (25), Zagreb

Na naslovnoj bezglavoj fotografiji prikazuje lijepo tijelo snimljeno, očito, u nekoj sportskoj svlačionici. I sam je svjestan svojeg izgleda pa kaže da se prepoznao u mojim riječima da želim snažnog muškarca. Moli priliku, no odbijam ga zbog godina. Ipak je premlad. Pristojan je, ne navaljuje. I ne šalje sliku spolovila.

Animalan (53)

Kaže da voli tajanstvene žene i da se upravo zbog toga javlja. Letimičan pregled profila pokazuje muškarca koji si stavlja prste u stražnjicu, a piše da voli incest i seks sa životinjama. Zbogom.

Svibor (27)

“Nadam se da ti ne smeta pažnja ovak’ mlađeg dečka. Jako me zanimaju starije dame i nadam se da ćemo barem malo tipkati”, piše mi u prvoj poruci. Na pitanje o razlici od čak 35 godina kaže: “Godine su samo broj. Bio sam i sa starijima. Jeste li probali ovako mlađeg dečka?” Na profilu prikazuje dio lica i torzo. Čini se pristojan i neagresivan, ali ni on nije odolio trendu pokazivanja penisa.

foto: Charles 🇵🇭/Unsplash

Marko (49)

“Za tebe”, piše u prvoj poruci uz koju nudi sliku poprilično zakrivljenog spolovila. To je zaista “mali znak pažnje”, ako me razumijete. “Zašto mi šaljete sliku penisa? I što bih ja sad trebala napraviti?” Odgovara pomalo ljutito: “Ako ti se ne sviđa ku*ac, nemoj odgovarati.” Na konstataciju da se radi o seksualnom uznemiravanju uzvraća: “Ja sam sasvim normalan i zdrav čovjek; i u mozgu i psihički. Ni na kraj pameti mi ne pada na pamet da tebe ili bilo koga zlostavljam seksualno. Nije ti ovo Glas koncila.”

Emil (30), Zagreb

“Bok, voliš li mlađe”, pita me. Jedini je muškarac koji na profilu pokazuje lice i stas. Potpuno je odjeven. Nudi susret u svom stanu na zagrebačkoj periferiji. “Kakav susret ste zamislili? Gdje i kako bi on izgledao? Imate li iskustva sa ženama mojih godina? Možda ste ipak premladi?” odgovaram. Kaže, iskusan je sa ženama mojih godina. Prilaže i fotografiju snimljenu na radnom mjestu kao dokaz vjerodostojnosti. Šalje još desetak relativno pristojnih poruka na koje ne odgovaram.

Znatiželjni (44)

Ovaj profil predstavlja par, muškarca starog 44 godine i ženu staru 46 godina. Na naslovnoj slici su velike grudi na zgodnom bezglavom torzu. “Javi se”, prva je poruka stigla s ove adrese. Kaže da se zove Mario. Zahvaljujem i odgovaram da me ne zanimaju žene. “Ostao sam solo. Slika je od prije. To mi nije supruga nego prijateljica”, dopisuje.

foto: Alexas_Fotos/Pixabay

James (35)

James je muškarac “sa stilom”. Za profil se fotografirao u liftu. Nosi odijelo, ali kao i svi “hrabri”, ne pokazuje lice. U prvoj poruci šalje sliku penisa i pita “volim li pušiti njegovu debelu ku*činu”. Odgovaram: “Mislite li na svoj penis? Meni se čini sasma prosječan prema priloženoj fotografiji. Hvala vam. Nisam zainteresirana za takav tip odnosa.” Odlazi s riječima “Sorry, faco!”

Dubravko (27)

Dubravko se predstavlja slikom nemalog uda i već u prvoj poruci pokazuje da “zna” sa ženama. “Oral u kombiju?” pita očekujući da ću odmah skinuti viklere i uskočiti u njegov pussy wagon. “Što mislite koliko žena u mojim godinama zanima muškarac koji se predstavlja slikom penisa i u prvoj poruci nudi snošaj u kombiju?” pitam ga. I Dubravko je jedan od onih koji ne znaju odvojiti maštu od stvarnosti pa odgovora da ima puno zrelih žena koje jedva čekaju naglavce uskočiti u njegovo vozilo. Zanima ga što mislim o njegovom spolovilu. Očekuje komplimente. Govorim mu da razmisli kako bi njegovoj majci bilo da joj netko šalje takve poruke. Odgovara da one nisu na stranicama za traženje partnera. Okej, donekle ima argument. No ipak ga hladim riječima: “To nikad ne znate. Možda baš njima pošaljete sliku svojeg spolovila. Bila bih oprezna na vašem mjestu.” Nije se više javio.

Sandro (36), Skopje

U prvoj poruci nudi da ga gledam dok masturbira. Šalje fotografiju uda i traži da mu preko chata pokažem grudi. “Mladiću, jeste li svjesni da je slanje takvih fotografija, a da vas ih se ne traži, seksualno nasilje? Pa zar ne možete bolje? Uspijete li uopće komunicirati s djevojkama u stvarnom životu?” kažem mu. Odgovara mi: “Ajde, ne seri!” Pravi je zavodnik. Sigurno je tražena roba među djevojkama.

foto: Charles 🇵🇭/Unsplash

Ne znam zapravo kakve sam poruke očekivala, ali sam sigurna da takve nisam dobila. Da sam primila poruku koja kaže, otprilike, “razveden sam muškarac u pedesetim ili šezdesetim godinama, volim filmove i putovanja i volio bih upoznati nekoga za druženje, a možda i nešto više”, možda bih mu i odgovorila.

Ili da mi se netko javio s “udovac sam i imam dvoje odrasle djece, no muči me usamljenost pa bih s nekim htio podijeliti umirovljeničke dane”, razmislila bih da ga pozovem na kavu.

Dakako da oku ugodan izgled ne bi bio naodmet, no ne bih se isključivo time vodila. A ovo slanje penisa… Ne znam što bih rekla. Razumijem da su “žene s Venera”, a “muškarci s Marsa”, ali s koje god planete da jesi, ne možeš živjeti u takvoj zabludi pa da misliš da će ijedna žena reagirati pozitivno kad joj potpuni stranac pošalje sliku svojeg uda. Ili se možda varam?

Postižu li oni tim slikama ipak nekakav uspjeh kad je ta praksa toliko raširena? Možda samo žive u nadi da će nakon tisuća i tisuća poslanih fotografija penisa naletjeti na onu jednu posebnu kojoj će to nešto značiti. I kako ih, uostalom, nije strah da se te slike rašire bespućima interneta, pa da dospiju do njihovih poslodavaca, obitelji, djece, supruga…

Tko su ti ljudi? Dubravko je možda automehaničar koji mi je prošli tjedan mijenjao pakne, a Marko možda predaje fiziku u srednjoj školi. Provodeći ovaj mali eksperiment puno sam naučila o muškoj psihologiji. No nisam sigurna što sad da radim s tim novim saznanjima i jesu li mi potrebna.

Sa zadnjom rečenicom ovog teksta obrisala sam Lidiju. U svakom slučaju, hvala joj što mi je otkrila kako je biti zrela žena na portalima za traženje ljubavi. 

.

Ljubav i seks

Prokletstvo tablete za potenciju: Ana (72) više ne može trpjeti pohotnog supruga. ‘Ne želim seks!’

‘S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta.’

Objavljeno

|

Autor

Babe u tramvaju

Plava pilula donijela je osmijeh na lica mnogih muškaraca, no njihove partnerice nisu uvijek sretne. Naime, produžila je seksualni život muškaraca do neslućenih razmjera, stvarajući nesklad između njih i njihovih supruga.

Slobodna Dalmacija tako donosi priču o Ani (72), baki koja je u braku već pola stoljeća. “Živim sama sa suprugom, on i ja smo vršnjaci. Tijekom dana kod nas borave i naša dva unuka, jedan vrtićkog, a drugi osnovnoškolskog uzrasta”, govori žena koja zbog osude okoline ne želi objaviti puni identitet.


“Moj suprug je uvijek bio dominantan, u mlađim danima nisam imala nikakvu odbojnost prema seksu i rado sam imala intimne odnose sa suprugom. Sada je počeo uzimati lijek i želi seks više puta na dan. Seks traje kratko, nekada i ne uspije, ali me progoni i do deset puta na dan. Sav je obuzet isključivo razmišljanjem o seksu”, glas gospođe Ane drhti.

Zaskače je deset puta dnevno

U ovoj svojoj životnoj fazi Anin suprug pronalazi načine da je “uhvati nasamo”, tako što unučad pošalje po nekoliko puta dnevno u dućan. Njoj je toliko sada već teško to podnijeti, priznaje da joj se ne sviđa seks uopće: „Ja sam stara i nisam više za te stvari, a njemu ne mogu to objasniti.“

Seksualni odnos joj je i bolan, počeo je i značajno narušavati njezino psihičko zdravlje. Osjeća se napeto, nemirno, plačljivo, trese se, ispadaju joj stvari iz ruke, stalno misli kako će je “zaskočit” i brine je da bi unuci to mogli ili vidjeti ili naslutiti ili ih, ne daj Bože, uhvatiti tijekom čina.

“S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta”, žali se Ana.

To je seksualno zlostavljanje

“Muškarci 65+ (u pravilu treće životne dobi) uzimajući pilulu postaju seksualno aktivni i nekoliko puta na dan, što vrlo često njihove supruge (vršnjakinje) ne mogu pratiti. Pritom se pojavljuje i neugoda kod uporabe vaginalnih lubrikanata zbog neznanja, srama, te su seksualni odnosi praćeni velikom neugodnošću i bolovima tijekom odnosa”, objasnila je profesorica Andrea Russo iz Udruge “Zdravi grad”.

Jedino rješenje jest – povjeriti se nekom u koga imate vjere. Prijaviti nasilje, jer – nemojte se zavaravati – to jest nasilje. To je seksualno nasilje, jednom riječju – silovanje, nad osobama treće životne dobi. I nije u redu. I nije dozvoljeno. I nema veze što ste u braku. I ne morate, ako vam se neće. Pomoć je iza ugla, samo trebate zavapiti, savjetuje Slobodna.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP