Prati nas

Vijesti

O3

I u Zagrebu su zabilježene prekomjerne koncentracije prizemnog ozona

Građani svojim ponašanjem ne bi smjeli pridonositi onečišćivanju zraka i time dodatno ugroziti ugrožene skupine stanovništva. Ako to nije neophodno, ne koristite motorna vozila ili smanjite brzinu kretanja vozila.

Objavljeno

|

Ljeto u Zagrebu
foto: Sandro Bura

Na mjernoj postaji Ksaver tijekom vikenda došlo je do prekoračenja praga obavješćivanja i praga upozorenja za prizemni ozon u trajanju duljem od tri sata, izvijestio je Grad Zagreb na službenim stranicama. U ranim nedjeljnim satima koncentracija je pala ispod škodljive razine.

Ozon (O3) je snažan oksidirajući kemijski spoj. Nastaje djelovanjem Sunčeva zračenja na ispušne plinove. Simptomi izloženosti koji se pojavljuju uključuju: kašalj, iritaciju grla, bol prilikom dubokog udisaja zraka, bol u prsima, te glavobolju i mučninu. Ovo se posebno odnosi na djecu, osobe s bolestima pluća, starije osobe i ljudi koji obavljaju različite poslove na otvorenom, mogu biti posebno osjetljivi na ozon.

U situacijama prekoračenja praga važno je:

  • ne upotrebljavati uređaje za zagrijavanje prostorija na fosilna goriva, pogotovo ne one bez učinkovitog odvođenja dimnih plinova,
  • za kuhanje koristiti gdje god je to moguće električna kuhala i pećnice umjesto plinskih štednjaka i štednjaka na kruto gorivo,
  • ne pušiti u stambenim i radnim prostorijama, odgoditi čišćenje sredstvima koje sadrže korozivne kemikalije i otapala, popravke pri kojima se koriste ljepila, boje, lakovi, upotrebu insekticida i sve ostale radnje i aktivnosti koje nisu hitne i neophodne, a pri kojima se onečišćuje zrak u prostorijama s obzirom da se prostorije ne mogu provjetriti otvaranjem prozora,
  • ne koristi mehaničku ventilaciju kojom se u prostorije ubacuje zrak,
  • ugrožene skupine stanovništva (mala djeca, trudnice, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe) trebale bi izbjegavati izlazak na ulice.

Građani svojim ponašanjem ne bi smjeli pridonositi onečišćivanju zraka i time dodatno ugroziti ugrožene skupine stanovništva. Ako to nije neophodno, ne koristite motorna vozila ili smanjite brzinu kretanja vozila.

Što je to ozon?

Ozon (njem. Ozon, prema grč. ὄζειν: mirisati), alotropska modifikacija kisika s tri kisikova atoma u molekuli, O3. U čistom stanju to je modrikast plin, koji se na –111,9 °C kondenzira u kapljevinu modroljubičaste boje. Ima karakterističan, jak miris (sličan mirisu klora), koji se osjeća i u velikom razrjeđenju. U vodi je znatno topljiviji od kisika. Koncentrirane su otopine ozona eksplozivne. Ozon se na sobnoj temperaturi sporo, a na visokoj temperaturi brzo raspada uz oslobađanje kisikova atoma, pa je zbog toga najjače poznato oksidacijsko sredstvo: oksidira sve metale osim zlata, platine i iridija, uništava mnoge organske boje, ubija bakterije; u dodiru s ozonom zapale se eter, alkohol i mnoge organske kapljevine. Ozon se zato rabi za izbjeljivanje (ulja, masti, voskova, celuloze, papira, tekstila), za dezinfekciju pitke vode, za osvježavanje i dezinfekciju zraka i dr. Ozon nadražuje dišne organe, veće količine uzrokuju krvarenje iz nosa i glavobolju.

Ozon se može dobiti u ozonizatoru propuštanjem kisika ili zraka kroz područje električnog izbijanja, pri čem nastaje plinska smjesa koja sadrži do 15% ozona. Čisti ozon dobiva se ukapljivanjem te smjese i njezinom frakcijskom destilacijom. Većina ozona u prirodi postoji u višim dijelovima atmosfere, gdje se neprekidno stvara djelovanjem ultraljubičastoga zračenja na kisik, ali se i raspada. Ozonski omotač ima iznimnu važnost za život na Zemlji, jer sprječava da velik dio štetnog ultraljubičastoga zračenja dopre do Zemljine površine. Osim u atmosferi, ozon na Zemlji nastaje djelovanjem Sunčeva zračenja na ispušne plinove, što ima štetne biološke posljedice te mijenja svojstva materijala organskoga podrijetla kao što su guma, koža, tekstil, boje i lakovi, oštećujući ih i smanjujući im vijek trajanja. (Hrvatska enciklopedija)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.