Prati nas

Mozaik

Kućne čarolije

Jednostavna rješenja za uobičajene kućanske probleme

Od prašine, smrdljive perilice pa do dosadnih mrava – s ovim se problemima susreće svako kućanstvo. No dobra je vijest da i za te probleme postoje učinkovita i jeftina rješenja.

Objavljeno

|

foto: rawpixel.com/Pexels

Održavanje kućanstva čistim i ugodnim zahtijeva puno truda i pokoji lukavi trik. Donosimo vam nekoliko savjeta kako se riješiti najuobičajenih problema:

Smrdljiva perilica za rublje

Verojatno nema iritantnije pojave od one kad operete rublje, a ono iz perilice izađe smrdljivo umjesto da miriše po omekšivaču. I koliko god da praška i omekšivača stavili, stvar se ne popravlja.

Rješenje za ovaj problem vrlo je jednostavan, no zahtijeva malo upornosti. Kao prvo, nikada nemojte dozvoliti da vam nakon pranja mokra roba predugo stoji u perilici već je čim prije izvadite na sušenje. Nakon toga ključno je ostaviti vrata od perilice otvorenima. Naime, vlaga koja se nakuplja u perilici pogoduje razvoju raznih mikroba koji su odgovorni za nesnosan smrad.

Također, s vremena na vrijeme trebalo bi perilicu očistiti tako da u nju ubacite malo alkoholnog octa i sode bikarbone i pokrenete da odradi ciklus na 90 stupnjeva. Također, očistite ladicu u koju se stavlja prašak jer se ondje može nakupiti plijesan.

Dosadni mravi

Tijekom ljeta mnogi muku muče s dosadnim mravima koji nanjuše svaku mrvicu hrane koja vam padne na pod i začas ih bude na tisuće. Naravno, možete ih pokušati otjerati nekim insekticidom, no ako ne želite imati posla s otrovnim kemikalijama, znajte da mravi ne vole sol tako da možete pokušati posipati malo soli na mjesto odakle mislite da mravi dolaze.

No sol sama neće riješiti problem ako vam i dalje hrana konstantno pada po podu, a stol ostavljate prekriven raznim ukusnim mrvicama. Imate li problem s mravima, jednostavno morate uklanjati svu hranu. Tek tada sol može pomoći.

Uporna prašina

Prašina je jedan od najdosadnijih i najupornijih problema na koji nije imuno niti jedno kućanstvo. Pogotovo će pogođeni biti oni čiji je namještaj crn ili neke tamne boje jer se na takvom namještaju prašina bolje primijeti.

No prašina se skuplja i na svijetlom namještaju, iako ju možda ne vidimo. Postoje različita kupovna sredstva koja obećaju da će smanjiti nakupljanje prašine, no jedno prilično učinkovito sredstvo već imate u svojem domu. To je – omekšivač za rublje. Razrijedite malo omekšivača u vodi i onda time prebrišite sve površine. Zbog omekšivača će se prašina manje nakupljati, a stan će vam ugodno mirisati.

Masne mrlje na odjeći

Ako vam je kapnulo malo ulja na omiljenu majicu, ne očajavajte. Vjerojatno ćete je se moći riješiti pomoću običnog dječjeg pudera. Obilno posipajte mrlju puderom i ostavite stajati nekoliko sati, najbolje preko noći. Puder će upiti masnoću i problem bi trebao biti riješen. Nakon par sati, puder jednostavno otresite, a majicu prema potrebi još jednom operite.

Tragovi znoja pod pazusima

Tijekom ljetnih mjeseci znojimo se toliko da nam ponekad niti jedan dezodorans ne može pomoći. Ako još nosite uske majice na kojima se vide tragovi znojenja, mogli biste tijekom cijeloga ljeta imati vlažne mrlje pod pazusima.

No za to postoji, pomalo neobično, rješenje: samoljepljivi dnevni mini ulošci. Zalijepite po jedan uložak na unutarnju stranu košulje ili majice u području na kojem vam se pojavljuju mrlje, a uložak će upiti znoj i spriječiti ga da prodre do tkanine.

Fleke na kauču

Za neke fleke morat ćete pozvati stručnjake, no manje masne mrlje s namještaja od mikrofibre možda ćete uspjeti i sami ukloniti otopinom alkohola i vode. Poškropite otopinom kauč i protrljajte čistom mekom krpom. Alkohol bi trebao ukloniti mrlju, a kad se osuši i voda, kauč bi trebao biti kao nov.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.