Prati nas

Mozaik

Poslovne prilike za umirovljenika

Koje su najbolje poslovne prilike za umirovljenike u 2019. godini?

Ne žele svi umirovljenici život posvetiti čuvanju unuka i gledanju sapunica. Nekima je mirovina prilika za profesionalno ostvarenje i ugodno balansiranje poslovnih obveza s privatnim životom.

Objavljeno

|

foto: Karen Arnold/Pixabay

Mirovina nije isto što i mirovanje. Vrijeme je to u kojem se mnogi pojedinci posvećuju nekom poslu, pogotovo u društvima koja rad ne doživljavaju kaznom, već jednim od stupova čovjekova bitka.

Umirovljeni profesionalci tako počinju nove poslove, ali na način koji ih minimalno opterećuje, a pri tome im donosi zadovoljstvo. Nekima je to prva prilika u životu da budu sami svoji šefovi te da stručne kompetencije nastave razvijati u smjeru u kojem oni žele. Ukratko, oni koji to žele, mogu skrojiti posao po svojoj mjeri.

Na internetu postoji cijeli niz stranica za profesionalno savjetovanje u kojem poslovni treneri umirovljenicima savjetuju kako ostvariti drugu karijeru. Čak i na hrvatskom dijelu interneta postoje brojni forumi i vrlo korisne stranice na kojima možete pročitati sve o tehničkim i administrativnim zahtjevima pokretanja posla. Mi ćemo se u nastavku ovog priloga pozabaviti poslovima koji bi mogli prilika, koji su u skladu s vremenom i njegovim potrebama. Što god radili, važno je da budete točni, uredni i, prije svega, profesionalni.

1. Poduzetnik ili savjetnik možete biti i u vlastitoj dnevnoj sobi

Ako ste umirovljeni profesionalac, imate jednu vrijednost koju niti jedan mlađi kolega ne može imati – iskustvo. Primjerice, umirovljene računovođe s više od 30 godina iskustva mogu pokrenuti svoju malu tvrtku u kojoj će se brinuti o nekoliko malih klijenata, obrtnika ili udruga. Također, ako ste umirovljeni marketingaš, vaše iskustvo i kontakti su gotovo neprocjenjivi. Ne biste vjerovali koliko je teško pronaći nekoga tko zna i može prodati oglasni prostor na internetskim portalima. Mogli biste se, recimo, specijalizirati za portale namijenjene vašoj dobnoj skupini. (Upravo smo vam namignuli.)  

Možete postati i savjetnik unutar svoje profesionalne niše. Vaše iskustvo je vrijedno novca, ne podcjenjujte ga.

2. Blog je dobar početak, a možda i posao

Naravno, tema bloga trebala bi biti vaša struka, vaš interes ili hobi. Blog je jeftin medij na kojem možete objavljivati svoja mišljenja, davati odgovore na aktualna pitanja i što je najbolje, predstavlja vas kao profesionalca. Pisanje bloga može biti samootkrivajuće iskustvo, proces koji će vam otkriti u kojem smjeru želite ići. Osim što ćete svojim objavama pomoći drugima, blog je i sjajan kanal preko kojeg vas potencijalni klijenti mogu angažirati kao poduzetnika ili savjetnika iz prve točke ovog popisa.

3. Možete nastaviti podučavati, ali po svojim pravilima

Brojni umirovljeni nastavnici i profesori u mirovini daju instrukcije. To je sjajan način da očuvate vlastito znanje i zaradite dobar novac. Što je najbolje u svemu, ovoga puta možete birati svoje učenike.

Kako održavati klimu? Kako popraviti klima uređaj?
foto: BigStock

4. Zlatne ruke vrijede zlata

Milijun puta ste čuli kako u Hrvatskoj više nema majstora, kako su se vi ili odselili ili preselili na Jadran “na sezonu”. Dobri majstori već sada se plaćaju suhim zlatom. Ovo je sjajna prilika za sve one koji su mirovinu zaradili u kompatibilnim tehničkim zanimanjima. Ako znate zamijeniti puknutu cijev ili prekidač za rasvjetu, vaše susjedstvo će biti više nego sretno. I što je najbolje, ne morate ulagati u reklamu, jer glas o dobrim majstorima jednostavno se širi sam od sebe.

5. Šećete svoga psa. Zašto ne biste i tuđeg?

Možda ne znate, ali u Hrvatskoj postoji nekoliko registriranih servisa za čuvanje kućnih ljubimaca. Usluga brige o psima i mačkama sve je traženija pa je gotovo nemoguće pronaći dobrog čuvara ili čuvalicu tijekom godišnjih odmora. I što je najbolje, dobro se plaća. A kad već volite životinje, ovaj odgovoran posao ne bi trebao biti odveć težak, zar ne? Uz to, potaknut će vas na neophodnu fizičku aktivnost.

Turistički radnik u vlastitom domu

Posjedujete li nekretninu s viškom prostora, prilika je to za otvaranje pansiona. Noćenje i doručak klasična su formula koju traže turisti ili poslovni ljudi na proputovanju. Olakotna okolnost je što na internetu postoje iznimno popularni servisi na kojima možete cijelom svijetu besplatno oglasiti svoju uslugu. Otegotna okolnost je što su ti servisi stvorili žestoku konkurenciju. No zadovoljni gosti uvijek se vraćaju, zar ne?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.