Prati nas

Vijesti

Bez milosti

Nakon provedene revizije, Srbija ima sve manje invalidskih mirovina

Za razliku od Hrvatske, u kojoj bi se to smatralo pravnom nesigurnošću, mirovine su u Srbiji podložne reviziji u svakom trenutku kada se za to ukaže potreba.

Objavljeno

|

foto: Isaac Mehegan/Unsplash

Brojni građani Srbije došli su do invalidske mirovine zahvaljujući lažnoj medicinskoj dokumentaciji, ali i krivotvorenim osobnim dokumentima. Tamošnji mediji javljaju da je proteklih desetljeća ovo bio ogroman biznis u koji su bili uključeni radnici Mirovinskog i invalidskog osiguranja, liječnici i vještaci. Ali i da je broj onih koji traže invalidsku mirovinu posljednjih godina prepolovljen. U čemu je tajna?

Srbija je stoga provela trogodišnju reviziju invalidskih mirovina, što za posljedicu ima pad invalidskih umirovljenika iz godine u godinu. Nepravilnosti u radu službenika prijavljuju se Ministarstvu unutarnjih poslova, a istragu preuzima policija. Tako su u Nišu uhićene tri osobe zbog sumnje na trgovinu utjecajem, dok je kaznena prijava za isto djelo podignuta protiv jedne osobe.

Mediji javljaju da je uhićen liječnik specijalist Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “Gornja Toponica”, dok je protiv liječnika vještaka Mirovinskog osiguranja podnijeta kaznena prijava.

Oglas

Od 2014. do 2017. godine ukinuto je 360 invalidskih mirovina, no kontrola invalidskih mirovina se nastavlja i dalje. Mirovina je ukinuta i onim umirovljenicima koji se nisu odazvali na pregled, dok je 16 osoba predano državnom tužiteljstvu. Za razliku od Hrvatske, u kojoj bi se to smatralo pravnom nesigurnošću, mirovine su u Srbiji podložne reviziji u svakom trenutku kada se za to ukaže potreba.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.