Prati nas

Vijesti

Stroga gradska pravila

Osječani ne smiju sušiti rublje na balkonima, a zabranjeno im je ostavljati i hranu životinjama

Komunalni redari, prema novim pravilima, smiju legitimirati građane i koristiti pomoć policije.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Gradskog vijeće Osijeka usvojilo je Odluku o komunalnom redu koja donosi niz novih pravila ponašanja u javnom prostoru te kazne za njihovo nepoštivanje.

Osječani tako ne smiju sušiti rublje na balkonima, lođama, terasama i drugim dijelovima zgrada koje su okrenute prema površinama javne namjene; dakle prema ulicama, parkovima i trgovima. Tko objesi rublje protivno pravilima, platit će kaznu od 200 kuna.


Također, zabranjuje se i ostavljanje posuda za hranu i hranjenje napuštenih i slobodnih životinja. Ovaj prekršaj kažnjavat će se također s 200 kuna. Istom će se svotom kazniti i oni koji budu ispijali alkoholna pića na javnim površinama, osim ako se ne radi o organiziranom javnom okupljanju ili terasi kafića.

Odluka o komunalnom redu

Zabranjeno je lijepljenje i postavljanje plakata na drveće, pročelja zgrada, ograde, trafostanice i mjesta koja za to nisu namijenjena. Kazna za to je 2.500 kuna. Komunalni redari, prema novim pravilima, smiju legitimirati građane i koristiti pomoć policije.

.

Vijesti

Kolinda je potvrdila: Imam puno ponuda, ali zatražit ću Ured bivšeg predsjednika RH

Podsjetimo, Ivo Josipović se nakon isteka mandata vratio poslu profesora na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Objavljeno

|

Autor

Još uvijek aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon što preda mandat Zoranu Milanoviću neće nestati s političke scene. Nagađalo se da bi mogla čak pokušati osvojiti vrh HDZ-a, no danas je objavila sasma drugačiju nakanu.

Naime, kako javlja Nova TV, zatražit će od države da joj osigura Ured bivšeg predsjednika, pravo koje je svojevremeno koristio i Stjepan Mesić. Vlada je 2015. godine izvijestila da je Mesić u pet godina stolovanja u vili u Grškovićevoj na uredski materijal potrošio gotovo 134.000, a na promidžbu 127.000 kuna. Telefon, pošta i prijevoz stajali su više od pola milijuna kuna porezne obveznike. U tom trenutku na ukupno funkcioniranje ureda potrošeno je 3,9 milijuna kuna. Mesić je Grškovićevu napustio 2017. godine nakon što se na njega počeo retroaktivno primjenjivati novi zakon koji je ovo pravo ograničio na pet godina. Ustavni sud nije uvažio njegov zahtjev za pokretanjem ocjene ustavnosti te odluke.


“Fizički sam umorna nakon pet godina rada. Želim se odmoriti prvo. Imam toliko ponuda već, ali sigurno ću raditi na promidžbi Hrvatske. Neću se petljati u rad predsjednika Zorana Milanovića. Mislila sam da neću zatražiti Ured, ali ako se sa svim tim mislim baviti, trebam imati neku bazu”, kazala je Grabar-Kitarović. Nakon prestanka obnašanja dužnosti predjednica ima pet godina pravo na ured, na dva državna službenika, osobnog vozača i službeno osobno vozilo.  

Podsjetimo, Ivo Josipović se nakon isteka mandata vratio poslu profesora na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP