Prati nas

Vijesti

Rekonstrukcija vlade

Pavić preuzima ministarstvo eurofondova. Murganić, Žalac i Tolušić su izbačeni

Potpredsjednici vlade bit će ministri unutarnjih poslova i financija Davor Božinović i Zdravko Marić.

Objavljeno

|

Marko Pavić

Nakon sastanka s koalicijskim partnerima, premijer Andrej Plenković (HDZ) objavio je tko odlazi iz njegove vlade. Garnitura će doživjeti bitne promjene, a najveće iznenađenje je odlazak Marka Pavića iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Zamijenit će ga ekonomist Josip Aladrović, dosadašnji šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

No Pavić neće daleko i neće biti kažnjen zbog problematično provedene mirovinske reforme, već će zamijeniti Gabrijelu Žalac. Tako će uploviti u mirniju i bogatiju luku, neopterećenu referendumom i sindikalnim prosvjedima pa možemo reći da je on pravi dobitnik ove igre. Za dosadašnju skandalima opterećenu ministricu regionalnog razvoja i europskih fondova više nema mjesta u Banskim dvorima. Žalac novinarima nije željela komentirati Plenkovićevu odluku.

Vladu će napustiti i ministrica socijalne skrbi Nada Murganić čiji će posao preuzeti HDZ-ova saborska zastupnica, pedagoginja Vesna Bedeković. Murganić kaže da nasljednici ostavlja dobre temelje pa dodaje: “Meni je bilo prestrašno što se događalo u resoru, to su bile strašne tragedije. Ako će moj odlazak resetirati ove stresove i dati šansu za nove pokušaje, nova rješenja, bit ću itekako zadovoljna. Uvijek sam isticala da sam dio sustava i jesam, ja sam socijalna radnica. Došla sam u Vladu da ministar bude netko tko je radio sa strankama.”

Gabrijela Žalac (screenshot: N1)

Izbačen je i Tomislav Tolušić pa će ministrica poljoprivrede biti aktualna državna tajnica ekonomistica Marija Vučković. Izjavio je da je u resoru poljoprivrede napravljeno puno toga, ali da se nada će njegova nasljednica, dosadašnja državna tajnica nastaviti isto. “Politika je umijeće mogućega”, kaže Tolušić.

Nagađanja o izbacivanju ministra zdravstva Milana Kujundžića pokazala su se netočnima.

Uz sve to, podsjetimo, ostavke su dali ministar uprave Lovro Kuščević i ministar državne imovine Goran Marić, obojica nakon što su mediji problematizirali način na koji su stekli vrijedne nekretnine. Mijenjaju ih dekan Veleučilišta u Šibeniku Ivan Malenica i Mario Banožić, dosadašnji predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Odlazi i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, a zbog izbora za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Zamijenit će je Gordan Grlić Radman, veleposlanik u Njemačkoj.

Nada Murganić (foto: Vlada.hr)

Potpredsjednici vlade bit će ministri unutarnjih poslova i financija Davor Božinović i Zdravko Marić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.