Prati nas

Vijesti

Rekonstrukcija vlade

Pavić preuzima ministarstvo eurofondova. Murganić, Žalac i Tolušić su izbačeni

Potpredsjednici vlade bit će ministri unutarnjih poslova i financija Davor Božinović i Zdravko Marić.

Objavljeno

|

Marko Pavić

Nakon sastanka s koalicijskim partnerima, premijer Andrej Plenković (HDZ) objavio je tko odlazi iz njegove vlade. Garnitura će doživjeti bitne promjene, a najveće iznenađenje je odlazak Marka Pavića iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Zamijenit će ga ekonomist Josip Aladrović, dosadašnji šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

No Pavić neće daleko i neće biti kažnjen zbog problematično provedene mirovinske reforme, već će zamijeniti Gabrijelu Žalac. Tako će uploviti u mirniju i bogatiju luku, neopterećenu referendumom i sindikalnim prosvjedima pa možemo reći da je on pravi dobitnik ove igre. Za dosadašnju skandalima opterećenu ministricu regionalnog razvoja i europskih fondova više nema mjesta u Banskim dvorima. Žalac novinarima nije željela komentirati Plenkovićevu odluku.


Vladu će napustiti i ministrica socijalne skrbi Nada Murganić čiji će posao preuzeti HDZ-ova saborska zastupnica, pedagoginja Vesna Bedeković. Murganić kaže da nasljednici ostavlja dobre temelje pa dodaje: “Meni je bilo prestrašno što se događalo u resoru, to su bile strašne tragedije. Ako će moj odlazak resetirati ove stresove i dati šansu za nove pokušaje, nova rješenja, bit ću itekako zadovoljna. Uvijek sam isticala da sam dio sustava i jesam, ja sam socijalna radnica. Došla sam u Vladu da ministar bude netko tko je radio sa strankama.”

Gabrijela Žalac (screenshot: N1)

Izbačen je i Tomislav Tolušić pa će ministrica poljoprivrede biti aktualna državna tajnica ekonomistica Marija Vučković. Izjavio je da je u resoru poljoprivrede napravljeno puno toga, ali da se nada će njegova nasljednica, dosadašnja državna tajnica nastaviti isto. “Politika je umijeće mogućega”, kaže Tolušić.

Nagađanja o izbacivanju ministra zdravstva Milana Kujundžića pokazala su se netočnima.

Uz sve to, podsjetimo, ostavke su dali ministar uprave Lovro Kuščević i ministar državne imovine Goran Marić, obojica nakon što su mediji problematizirali način na koji su stekli vrijedne nekretnine. Mijenjaju ih dekan Veleučilišta u Šibeniku Ivan Malenica i Mario Banožić, dosadašnji predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Odlazi i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, a zbog izbora za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Zamijenit će je Gordan Grlić Radman, veleposlanik u Njemačkoj.

Nada Murganić (foto: Vlada.hr)

Potpredsjednici vlade bit će ministri unutarnjih poslova i financija Davor Božinović i Zdravko Marić.

.

Vijesti

Plenković poručio Hrelji: ‘SUH je riješio problem’ Diže se cenzus za dopunsko

Premijer je komentirao i akciju Stranke umirovljenika Hrvatske koja prikuplja potpise za dizanje cenzusa i čiji prvak Silvano Hrelja najavljuje da će mu autobusima dovlačiti nezadovoljne umirovljenike pod prozor.

Objavljeno

|

Autor

Premijer Andrej Plenković (HDZ) na početku redovne sjednice Vlade komentirao je problem dijela umirovljenika koji ostaju bez besplatnog dopunskog osiguranja zbog simboličnih usklađivanja mirovina. Objavio je da je imao odlične sastanke s predstavnicima Sindikata umirovljenika i Matice umirovljenika Hrvatske koji su iznijeli problematiku nedovoljno visokog cenzusa.

“Zahvaljujući mirovinskoj reformi mirovine rastu, pa dio sugrađana ide iznad praga koji ej bitan da im dopunsko osiguranje bude besplatno. Pokušat ćemo riješiti pitanje u dva koraka – izmjenom praga da se on povisi i da se nađe trajni mehanizam koji bi pratio i usklađivao ovakve okolnosti da ne bi dolazilo do apsurdnih situacija da mirovina poraste pa se mora platiti dopunsko i da se onda na kraju ima manje sredstava. Moramo naći održivo rješenje da umirovljenici budu zadovoljni”, rekao je Plenković i najavio da će nadležna ministarstva pripremiti prijedloge za zakonske izmjene.


Premijer je komentirao i akciju Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) koja prikuplja potpise za dizanje cenzusa i čiji prvak Silvano Hrelja najavljuje da će mu autobusima dovlačiti nezadovoljne umirovljenike pod prozor: “Tako da ovi koji žele dolaziti pod prozor znaju da su ovi koji su za razgovor riješili problem!“

Podsjetimo, zbog ovog problema SUH i MUH su organizirali tri mini prosvjeda na Markovu trgu za vrijeme sjednica vlade.

foto: SUH

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP