Prati nas

Vijesti

Rekonstrukcija vlade

Pavić preuzima ministarstvo eurofondova. Murganić, Žalac i Tolušić su izbačeni

Potpredsjednici vlade bit će ministri unutarnjih poslova i financija Davor Božinović i Zdravko Marić.

Objavljeno

|

Marko Pavić

Nakon sastanka s koalicijskim partnerima, premijer Andrej Plenković (HDZ) objavio je tko odlazi iz njegove vlade. Garnitura će doživjeti bitne promjene, a najveće iznenađenje je odlazak Marka Pavića iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Zamijenit će ga ekonomist Josip Aladrović, dosadašnji šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

No Pavić neće daleko i neće biti kažnjen zbog problematično provedene mirovinske reforme, već će zamijeniti Gabrijelu Žalac. Tako će uploviti u mirniju i bogatiju luku, neopterećenu referendumom i sindikalnim prosvjedima pa možemo reći da je on pravi dobitnik ove igre. Za dosadašnju skandalima opterećenu ministricu regionalnog razvoja i europskih fondova više nema mjesta u Banskim dvorima. Žalac novinarima nije željela komentirati Plenkovićevu odluku.


Vladu će napustiti i ministrica socijalne skrbi Nada Murganić čiji će posao preuzeti HDZ-ova saborska zastupnica, pedagoginja Vesna Bedeković. Murganić kaže da nasljednici ostavlja dobre temelje pa dodaje: “Meni je bilo prestrašno što se događalo u resoru, to su bile strašne tragedije. Ako će moj odlazak resetirati ove stresove i dati šansu za nove pokušaje, nova rješenja, bit ću itekako zadovoljna. Uvijek sam isticala da sam dio sustava i jesam, ja sam socijalna radnica. Došla sam u Vladu da ministar bude netko tko je radio sa strankama.”

Gabrijela Žalac (screenshot: N1)

Izbačen je i Tomislav Tolušić pa će ministrica poljoprivrede biti aktualna državna tajnica ekonomistica Marija Vučković. Izjavio je da je u resoru poljoprivrede napravljeno puno toga, ali da se nada će njegova nasljednica, dosadašnja državna tajnica nastaviti isto. “Politika je umijeće mogućega”, kaže Tolušić.

Nagađanja o izbacivanju ministra zdravstva Milana Kujundžića pokazala su se netočnima.

Uz sve to, podsjetimo, ostavke su dali ministar uprave Lovro Kuščević i ministar državne imovine Goran Marić, obojica nakon što su mediji problematizirali način na koji su stekli vrijedne nekretnine. Mijenjaju ih dekan Veleučilišta u Šibeniku Ivan Malenica i Mario Banožić, dosadašnji predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Odlazi i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, a zbog izbora za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Zamijenit će je Gordan Grlić Radman, veleposlanik u Njemačkoj.

Nada Murganić (foto: Vlada.hr)

Potpredsjednici vlade bit će ministri unutarnjih poslova i financija Davor Božinović i Zdravko Marić.

.

Vijesti

Stranka umirovljenika upozorava: Vlada priprema novo ‘borganje’ i nastavak pljačke

‘Pozivamo sindikate da ne odustanu od svojih zahtjeva i ne nasjedaju političkim pamfletima. Poput najave famoznih kineskih investitora u brodogradilišta, kupovinu INE, izgradnje sustava za navodnjavanje u Slavoniji…’

Objavljeno

|

Autor

Na informaciju da Vlada RH namjerava angažirati jednu od najvećih konzultantskih tvrtki na svijetu za posao analize koeficijenata složenosti poslova u državnim i javnim službama, reagirala je Stranka umirovljenika. Umirovljenici kritiziraju taj mogući potez, Vladu i samog premijera Andreja Plenkovića.

U priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti navodi se da angažman stranaca, koji ne poznaju ni naš sustav ni naš jezik, ima za cilj prikrivanje nove državne pljačke te bacanje kosti razdora.


Priopćenje: Najavljen nastavak “borganja”

“Ne tako davno, dakle za vrijeme ove najsposobnije ili kako kažu Titanic vlade dogodilo se čudo i presudnu ulogu u državnom preuzimanju Agrokora odigrali su domaći intelektualci i stručnjaci. Kasnije se saznalo kako su to u stvari premijerovi prijatelji i dužnici koji su se prozvali grupa Borg i od državnih obveznika legalno oteli par stotina milijuna kuna. Time je započeo proces demistifikacije uljudnog, smirenog i samozatajnog europskog činovnika koji je dobro svladao nekoliko stranih jezika i kao takav preuzeo upravljanje Hrvatskom.

No izgleda kako su oporba, mediji ali i njegovi stranački suradnici koji imaju svoj stav i mišljenje utjecali na to da se za nove mutne poslove više ne angažiraju domaće tvrtke, rodbina, prijatelji i politički sponzori. Tako smo s radošću primili vijest o još jednoj političkoj igri i najavi kako će za izradu koeficijenta u javnoj i državnoj upravi biti angažirani strani konzultanti. Jasno je kako se time još jednom želi kupiti vrijeme i otupiti oštrica sindikalnih zahtjeva, a povećanjem osnovice svim zaposlenicima baciti kost razdora.

Stoga mi u Stranci umirovljenika pozivamo sindikate da ne odustanu od svojih zahtjeva i ne nasjedaju političkim pamfletima. Poput najave famoznih kineskih investitora u brodogradilišta, kupovinu INE, izgradnje sustava za navodnjavanje u Slavoniji…

“Posao će odraditi domaće agencije, stranci će dodati proviziju”

Ipak vezano uz angažman stranaca koji ima za cilj lakše prikrivanje državne pljačke postavljaju se i dodatna pitanja. Poput onih poznaju li bolje naš sustav od nas samih, kako će ostvariti kontakte zaposlenicima i uvažavati sindikate, a jezičnu barijeru da ne spominjemo.

Sigurni smo stoga da će angažirati domaće agencije koje će to sve za njih odraditi, a oni će samo uvećati račun za svoju proviziju i financijski dobitak. Imajući prethodno u vidu potpuno nam je nejasno kako nekome uopće može pasti na pamet ideja o angažiranju vanjskih suradnika. Dodajući tome kako time podcjenjujemo naše znanje, narušavamo ideju da uložene novce u obrazovanje naših sugrađana i znanost zadržimo u domaćim okvirima ili jednostavno ne držimo se obećanja, proklamiranih ideja i stavova. Uostalom na tom tragu je i najnovije povlačenje predizbornog obećanja o smanjenju jedne od najviših stopa PDV-a u Europi.

Pitamo se čemu uopće služe predizborni programi i slogani kada je očigledno da su namijenjeni samo za jednokratnu upotrebu, a birači izgleda ne biraju kvalitetne već medijski nabildane programe. Stoga i ovaj pokušaj clean starta u politici s preraspodjelom koeficijenata treba promatrati samo kao nastavak dobro ukorijenjenih koruptivnih aktivnosti političara na vlasti. U tome nema niti trunke empatije i osjećaja za one koji su ih birali a osobito ne za umirovljenike koji imaju prosječnu mirovinu od 38% prosječne plaće čime smo na začelju u Europskoj uniji.

Posljedica svega je čak i da istaknuti stranački dužnosnici vladajuće stranke odlaze raditi kao skladištari u obećanu zemlju Irsku. A to je vrlo loš znak za sve nas!” stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP