Prati nas

Kuhinja

Punč pita je jednostavna, ukusna i pomalo starinska slastica

Ovaj kolač možda neće oduševiti djecu, ali će goditi zrelim nepcima. Uz to, punč pita se relativno brzo napravi, može dugo stajati, a i sastojke ćete, vjerojatno, pronaći u smočnici.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Iako u našim krajevima ne postoji tradicija njegovog ispijanja, sama riječ ‘punč’ nije nepoznanica, barem kada se o aromi sladoleda ili kolača govori. A zapravo, punč je piće čiju su recepturu moreplovci u 17. stoljeću donijeli iz Indije i koje se brzinom svjetlosti proširilo po salonima tadašnje engleske elite.

Sam naziv potječe iz sanskrta. Riječ panca označava broj pet, budući da se piće pripremalo od pet sastojaka; alkohola, šećera, limuna, vode i čaja ili začina. Europljani su u njega potrpali svašta; med, voće pa čak i razne vrste rakija. No najpopularniji dodatak mu je rum pa voćno-rumastu aromu danas zovemo punčem.

Upravo je takva jednostavna i pomalo staromodna slastica čiju vam isprobanu recepturu nudimo i koja možda neće oduševiti djecu, ali će goditi zrelim nepcima. Uz to, punč pita se relativno brzo napravi, može dugo stajati, a i sastojke ćete, vjerojatno, pronaći u smočnici.

Sastojci

Kore

560 g brašna
1 prasak za pecivo
200 g margarina
2 žlice ulja
200 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
prstohvat soli
mlijeko prema potrebi

Nadjev

3 žlice šećera u prahu
1 dl ruma
2 žlice marmelade (miješana, marelica ili šipak)
100 g oraha
2 žlice kakao praha
3 dl vruće vode

Glazura

75 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca
1 žlica ulja

Priprema

Izmiješati brašno, prašak za pecivo, sol, margarin i ulje dok se ne dobije sipka smjesa. U to dodati dva cijela jaja, šećer i vanilin šećer pa zamijesiti u podatno tijesto uz dodatak mlijeka. Podijeliti u tri dijela od kojih će se peći tri kore na 180 °C, svaka po 15-17 minuta. Važno je da kore uhvate lagano žućkastu boju, ali da ostanu svijetle.  Za pečenje se mogu koristiti okrugli kalup za tortu promjera 26 cm ili manji pleh (cca. 30×22 cm), obloženi papirom za pečenje. Kore ohladiti, najbolje na rešetki kako bi vlaga isparila.

Za nadjev sitno izmrviti jednu koru pa u nju dodati sve sastojke osim vode. Izmiješati. Dodavati vruću vodu i žustro miješati dok se ne dobije konzistencija guste kreme, ali koja bi se trebala bez suvišnog napora mazati na koru.

Nadjenuti u kalupu ili plehu u kojem su se kore pekle, preliti glazurom čiji sastojci su otopljeni na pari ili na električnom kolu uz najniži stupanj temperature. Ovaj prhki kolač najbolje je poslužiti ohlađen, drugi ili treći dan.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.