Prati nas

Vijesti

Novo lice mirovinske politike

Tko je Josip Aladrović (34), novi ministar mirovinskog sustava?

Dolazi iz politički moćne obitelji s obzirom da mu je otac Marijan Aladrović, nekadašnji požeško-slavonski župan koji sada predsjedava Gradskim vijećem Pleternice, a ujedno je i upravitelj tamošnje filijale Hrvatskih šuma.

Objavljeno

|

Josip Aladrović (screenshot: Nova TV)

Član HDZ-a i diplomirani ekonomist Josip Aladrović novo je lice u fotelji ministra rada i mirovinskog sustava. Prije dvije godine postao je poznatiji javnosti nakon što je preuzeo čelno mjesto Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Prije toga je bio pomoćnik direktora podružnice Croatia osiguranja.

Novi ministar rođen je 1985. godine, osnovnu školu završio je u Pleternici, gimnaziju u Požegi, a studij je nastavio u Zagrebu. Dolazi iz politički moćne obitelji s obzirom da mu je otac Marijan Aladrović, nekadašnji požeško-slavonski župan koji sada predsjedava Gradskim vijećem Pleternice, a ujedno je i upravitelj tamošnje filijale Hrvatskih šuma.


Iz podataka koje je predao Povjerenstvu za utvrđivanje sukoba interesa vidljivo je da je novi ministar oženjen te da ima djecu. U HZMO-u je imao plaću 14.300 kuna neto. Supruga mu zarađuje 87.000 kuna neto godišnje u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima. Aladrović ima stambeni kredit u Erste banci koji, prema podacima iz travnja, otplaćuje 5.668 kuna mjesečno uz iznos duga od 553.536 kuna.

Vlasnik je stana u zagrebačkom Trnju površine 50 kvadrata koji je procijenio na 675.000 kuna i vjerojatno je opterećen navedenim kreditom. Prijavio je i da mu supruga posjeduje automobil Smart fortwo iz 2015. godine.

Vlasnik je i Obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva Aladrović koje se, prema objavama na Facebooku, primarno bavi proizvodnjom jabuka na površini od 10 hektara. Josip Aladrović u jednom fondu ima udio od 4.500 kuna. Uštedio je 10.000 eura na svojem te 1.200 eura na djetetovu računu.

.

Vijesti

Sabor je promijenio uvjete za mirovinu. Mirovinska reforma je i službeno pala

Izmjenama se također produljuje prijelazno razdoblja za izjednačavanje uvjeta za starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu za žene.

Objavljeno

|

Autor

Sa 115 glasova ZA i 5 suzdržanih, Sabor je po hitnom postupku izmijenio Zakon o mirovinskom osiguranju. Tako se na 65 godina života vraća granica​ za starosnu mirovinu i smanjuje penalizacija za ranije umirovljenje, odnosno prihvaćaju zahtjevi građanske inicijative “67 je previše”.

Starosna mirovina sa 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža

Sada pravo na starosnu mirovinu ostvaruje osiguranik s navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža umjesto 67 godina života i 15 godina mirovinskog staža, što su po dosadašnjem zakonu bili uvjeti  za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu za žene i muškarce od 1. siječnja 2033. 


Prijevremena starosna mirovina sa 60 godina života i 30 godina mirovinskog staža

Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu osiguranik će ostvariti kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža, umjesto dosadašnjih  62 godine i 35 godina mirovinskog staža. Pravo na starosnu mirovinu dugogodišnji osiguranik ostvarivat će sa 60 godina života i 41 godinu mirovinskog staža osiguranja u efektivnom trajanju, umjesto kada navrši 61 godinu života i 41 godinu staža.

Penalizacija je smanjena s 0,3% na 0,2% posto po mjesecu

Umjesto 0,3 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja, mirovine će se penalizirati 0,2 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja. To znači da maksimalna penalizacija prijevremenog umirovljenja za pet godina iznosi 12 posto, dok je dosad iznosila 18 posto.

Prijelazno razdoblje produljeno je za 3 godine

Izmjenama se također produljuje prijelazno razdoblja za izjednačavanje uvjeta za starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu za žene – umjesto 31. prosinca 2026. utvrđuje se rok 31. prosinca 2029. godine. Od 1. siječnja 2030. godine žene i muškarci ostvarivat će pravo na starosnu mirovinu pod istim uvjetima, a to su navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP