Prati nas

Vijesti

Novo lice mirovinske politike

Tko je Josip Aladrović (34), novi ministar mirovinskog sustava?

Dolazi iz politički moćne obitelji s obzirom da mu je otac Marijan Aladrović, nekadašnji požeško-slavonski župan koji sada predsjedava Gradskim vijećem Pleternice, a ujedno je i upravitelj tamošnje filijale Hrvatskih šuma.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Josip Aladrović (screenshot: Nova TV)

Član HDZ-a i diplomirani ekonomist Josip Aladrović novo je lice u fotelji ministra rada i mirovinskog sustava. Prije dvije godine postao je poznatiji javnosti nakon što je preuzeo čelno mjesto Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Prije toga je bio pomoćnik direktora podružnice Croatia osiguranja.

Novi ministar rođen je 1985. godine, osnovnu školu završio je u Pleternici, gimnaziju u Požegi, a studij je nastavio u Zagrebu. Dolazi iz politički moćne obitelji s obzirom da mu je otac Marijan Aladrović, nekadašnji požeško-slavonski župan koji sada predsjedava Gradskim vijećem Pleternice, a ujedno je i upravitelj tamošnje filijale Hrvatskih šuma.


Iz podataka koje je predao Povjerenstvu za utvrđivanje sukoba interesa vidljivo je da je novi ministar oženjen te da ima djecu. U HZMO-u je imao plaću 14.300 kuna neto. Supruga mu zarađuje 87.000 kuna neto godišnje u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima. Aladrović ima stambeni kredit u Erste banci koji, prema podacima iz travnja, otplaćuje 5.668 kuna mjesečno uz iznos duga od 553.536 kuna.

Vlasnik je stana u zagrebačkom Trnju površine 50 kvadrata koji je procijenio na 675.000 kuna i vjerojatno je opterećen navedenim kreditom. Prijavio je i da mu supruga posjeduje automobil Smart fortwo iz 2015. godine.

Vlasnik je i Obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva Aladrović koje se, prema objavama na Facebooku, primarno bavi proizvodnjom jabuka na površini od 10 hektara. Josip Aladrović u jednom fondu ima udio od 4.500 kuna. Uštedio je 10.000 eura na svojem te 1.200 eura na djetetovu računu.

.

Vijesti

I Škoro ima svog penzića, Lazar Gruić i Stranka umirovljenika pristupili Domovinskom pokretu

Gruić je poručio kako misli da bi barem 50 posto mirovine trebalo ostati mužu ili ženi umrloga bračnog druga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Koliko ima stranaka umirovljenika?

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i predsjednik Stranke umirovljenika (SU) Lazar Grujić potpisali su koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na srpanjske parlamentarne izbore.

Podsjetimo, Gruić je u ožujku izjavio da podupire SDP-ov plan za umirovljenike te je najavio parlamentarnu suradnju tih dviju stranaka. U međuvremenu je koalicijski sporazum sa SDP-om potpisao Silvano Hrelja, prvak Hrvatske stranke umirovljenika.


Škoro tvrdi da će suradnja Domovinskog pokreta i Stranke umirovljenika uroditi boljitkom za sve umirovljenike i one koji žive u lošim materijalnim uvjetima. Sporazum navodi kako će se boriti za uvođenje pravobranitelja za osobe starije životne dobi te da prosječna mirovina za puni radni staž bude 75 posto od prosjeka plaće.

Radit će na edukaciji i promicanju ulaganja u privatne mirovinske stupove, tražiti promjenu formule za usklađivanje mirovina. Osim toga, zauzimat će se za izdvajanje povlaštenih mirovina od onih stečenih isključivo radom. Kažu, novac za povlaštene mirovine trebao bi ići izravno iz proračuna.

Gruić je pak poručio kako misli da bi trebalo omogućiti nasljeđivanje barem 50% mirovine preminulog bračnog druga.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP