Prati nas

Vijesti

Učini pravu stvar

Udomite, ako možete. Sezona je izbacivanja ljubimaca na cestu, a Dumovec puca po šavovima

Iz Dumovca pozivaju sve koji razmišljaju o nabavljanju kućnog ljubimca da ih posjete kako bi našli svoju njuškicu punu sreće i ljubavi.

Objavljeno

|

foto: Animal Rescue/Pixabay

Početak godišnjih odmora označava i početak sezone kada se nesavjesni vlasnici besramno rješavaju svojih kućnih ljubimaca izbacujući ih na ulicu. Proteklih godina viđali smo izbacivanja egzotičnih kornjača u prirodu kojoj mogu načiniti štetu, Facebookom su se dijelile i fotografije krletki s pticama ostavljenih uz kontejnere, no najviše je napuštenih mačaka i pasa.

Ali ljeto je i pravo vrijeme za udomiti napuštenu životinju. Lijepo vrijeme ljudima i psima omogućuje mnogo boravka vani i zbližavanje kroz igru i šetnje.


U zagrebačkom azilu Dumovec, koji djeluje pri Zoološkom vrtu, sada je više od 160 pasa, a svakodnevno stižu novi. “Karantena u kojoj psi moraju provesti prve dane po dolasku u Dumovec, ali i prostori za njihov smještaj, ograničenih su kapaciteta pa smo zahvalni svim građanima koji se mogu nekoliko dana po pronalasku odbačenog psa brinuti o njemu”, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta.

Iz Dumovca pozivaju sve koji razmišljaju o nabavljanju kućnog ljubimca da ih posjete kako bi našli svoju njuškicu punu sreće i ljubavi. U prvom polugodištu 2019., nažalost, zabilježen je pad broja udomljavanja pasa. U odnosu na prošlu godinu, udomljeno ih je 50 manje – njih 380. Samo u prošlom mjesecu sklonište je primilo osamdeset pasa, od kojih je polovina štenaca.

.

Vijesti

Predsjednica je u povlaštenu mirovinu poslala dvije osobe, mediji tvrde da je riječ o svećenicima

Najviše osoba u privilegirane je mirovine otpremio prvi predsjednik Franjo Tuđman – 495, predsjednik Mesić 85, Ivo Josipović dvije. Vlatko Pavletić je u dva mjeseca obnašanja dužnosti predsjednika u mirovinu stigao poslati 18 osoba, a Zlatko Tomčić u dva tjedna – dvije.

Objavljeno

|

Autor

Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ne želi otkriti imena dviju osoba koje je predsjednica tijekom mandata poslala u povlaštenu mirovinu koja se dodjeljuje zbog osobitog doprinosa za razvoj Oružanih snaga, javlja Jutarnji.

Iz neslužbenih izvora bliskih Uredu predsjednice Jutarnji doznaje da su obje osobe kojima je predsjednica osigurala povlaštene mirovine – svećenici. N1 pak doznaje da su u mirovinu poslani vojni ordinarij u miru monsinjor Juraj Jezerinac i monsinjor Jakov Mamić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.


Predsjednik države kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga ima ovlast da diskrecijskom odlukom nekog od pripadnika Oružanih snaga, policije i tajnih službi pošalje u povlaštenu mirovinu, a to znači i prije nego što je ta osoba po godinama života i staža stekla zakonske uvjete za umirovljenje.

Komu predsjednik može dati mirovinu?

Prema zakonu, međutim, predsjednik privilegiranom mirovinom ne može nagraditi bilo koga, već samo osobu koja imaju “osobite zasluge za unaprjeđenje Oružanih snaga”. Ta je predsjednička ovlast propisana člankom 5. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba.

Najviše osoba u privilegirane je mirovine otpremio prvi predsjednik Franjo Tuđman – 495, predsjednik Mesić 85, Ivo Josipović dvije. Vlatko Pavletić je u dva mjeseca obnašanja dužnosti predsjednika u mirovinu stigao poslati 18 osoba, a Zlatko Tomčić u dva tjedna – dvije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP