Prati nas

Vijesti

Žele biti sigurni

Branko Bačić (HDZ): bilo bi dobro da se referendumska pitanja pošalju na Ustavni sud

Ako pitanje bude u skladu s Ustavom te Vlada ne udovolji zahtjevu sindikata, na referendum bismo mogli ići najkasnije za tri mjeseca.

Objavljeno

|

Darko Horvat i Branko Bačić (screenshot: Youtube)

Vlada će na današnjoj sjednici Saboru poslati izvješće o provjeri potpisa koje je prikupila referendumska inicijativa “67 je previše” pa je pred Saborom odluka hoće li raspisati referendum ili će ga pokušati rušiti na Ustavnom sudu.

Ustavni sud ima rok od 30 dana da odluči jesu li se ispunili uvjeti za raspisivanje referenduma, s time da taj rok može produljiti bude li tražio očitovanja nadležnih tijela, izračune i mišljenja ustavnopravnih stručnjaka, javlja Jutarnji list. Taj bi proces mogao potrajati najviše dva mjeseca.

Ako pitanje bude u skladu s Ustavom te Vlada ne udovolji zahtjevu sindikata, na referendum bismo mogli ići najkasnije za tri mjeseca. Naime, nakon objave o raspisivanju referenduma do dana održavanja ne smije proći manje od 20 ni više od 40 dana, pa bismo u tom slučaju na referendum mogli ići najkasnije 25.12., što je malo vjerojatno jer se predsjednički izbori održavaju najvjerojatnije 22. 12.

Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić misli da je Ustavni sud dobar put pa za Jutarnji kaže: “Bilo bi dobro da Sabor prije raspisivanja referenduma traži mišljenje Ustavnog suda jer pitanje značajno zadire u proračun i gospodarska pitanja o kojima odlučuje Sabor na prijedlog Vlade, o čemu upozoravaju neki ustavnopravni stručnjaci, a s druge strane, s obzirom na to da ćemo mijenjati i Zakon o referendumu, zakonodavcu će puno pomoći stav suda o tome što može biti predmet referenduma, a što ne.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.