Prati nas

Vijesti

Bizarno

Postoji li gluplji sukob od toga je li Nikola Tesla hrvatski ili srbijanski genij?

Tvrditi da je Teslina nacionalnost u Hrvatskoj prešućivana i prisvajana, bila bi teška laž. Zapravo, bilo bi zanimljivo čuti što bi jedan od najvećih umova svih vremena mislio o glupom i huškačkom sukobu koji se oko njega vodi.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Nikola Tesla

Nema toga oko čega se Srbija i Hrvatska ne mogu sukobiti, a kada manjka povoda u nastupima političara, onda je tu, ni kriv ni dužan – Nikola Tesla. Ili Ivo Andrić. Ili Ruđer Bošković. Naime, ministarstvo kulture i informiranja Srbije reagiralo je na vijest da će Hrvatska na Svjetskoj izložbi “Dubai Expo 2020” uz Fausta Vrančića i Matu Rimca, predstaviti Nikolu Teslu kao svog znanstvenika i inovatora.

“Nedopustiv je pokušaj prisvajanja ovog srpskog naučnika koga celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi”, piše u priopćenju srbijanskog Ministarstva. “Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog znanstvenika i neprimjereno krivotvorenje istine neće donijeti nikakvo dobro niti dobit Hrvatskoj”, misli ministar Vladan Vukosavljević u potpuno neobjašnjivom “skandalu”. Jer ako se o Tesli govori, u Hrvatskoj je najcitiranija izjava koja mu se pripisuje: “Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom.”


Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odgovora da se, razliku od Srbije koja ne prestaje s falsificiranjem povijesti i posezanjem za tuđim povijesnim osobama, Hrvatska “s poštovanjem sjeća jednog od svojih najvećih izumitelja nikad ne pokušavajući negirati Teslino porijeklo”.

“Reakcije su pretjerane, Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj, srpsko podrijetlo je njegovo, govorio je da se ponosi hrvatskom domovinom i srbijanskim podrijetlom. I tu nema nikakvog problema”, rekao je i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman za N1 dodajući: „Možemo se ponositi, i Hrvati i Srbi, da smo imali takvog čovjeka. On je svjetski, univerzalni i pridonio je čovječanstvu.“ Naveo je primjer Nikole Šubića Zrinskog kojeg slave i Hrvati i Mađari te Lavoslava Ružičke, Vukovarca nagrađenog Nobelovom nagradom za svoj rad u Švicarskoj.

Iz Srbije, nakon svega, i dalje stižu poruke koje su sve samo ne miroljubive pa tako ministar Vukosavljević odgovara da bi Tesla bio bačen u jamu i zaklan da se 1941. vratio u rodni Smiljan. Pri tome ministra nije briga ni za Tesline osjećaje, ni za Tesline izjave pa ga svodi tek na instrument potpirivanja nacionalizama i mržnje. U neko normalno vrijeme i na normalnom mjestu, ovaj bi genij bio točka u kojoj bi se dva naroda povezala.

Hrvatska enciklopedija u prvoj rečenici teksta o Tesli piše: „Tesla, Nikola, američki i hrvatski izumitelj srpskoga podrijetla (Smiljan, 10. VII. 1856 – New York, 7. I. 1943). Rođen u Lici, ali je gotovo cijeli život radio u SAD-u, gdje je i ostvario sve izume.“ Tvrditi da je Teslina nacionalnost u Hrvatskoj prešućivana i prisvajana, bila bi teška laž. Zapravo, bilo bi zanimljivo čuti što bi jedan od najvećih umova svih vremena mislio o glupom i huškačkom sukobu koji se oko njega vodi. Bi li i danas bio ponosan rodom i domovinom?  

.

Vijesti

‘Kako to da Šveđani žive normalno, a mi jadni Hrvati smo u kućnom zatvoru?’ Znamo odgovor

Premijer će moći zatvoriti luke, škole, teretane, restorane, trgovine i druge tvrtke. Ipak, taj zakon neće mu omogućiti proglašenje jačih mjera, poput policijskog sata, za što će ipak trebati parlamentarnu proceduru.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Nema teoretičara zavjera i negatora protuepidemijskih mjera koji nije bar jednom u zadnjih tjedan dana postavio ovo naslovno pitanje.  I slabije informirani čitatelji jako se ljute kada objavimo izvješće o radu Nacionalnog stožera civilne zaštite pa nas porukama uvjeravaju kako, eto, “Šveđani žive posve normalno, a mi smo podlegli psihozi koju je stvorio Stožer”.

Prije daljnjeg razmatranja materije valjalo bi utvrditi da u ovom trenutku Švedska ima 687 umrlih od COVID-19, a Hrvatska 19. Što znači da ta zemlja od 10 milijuna stanovnika ima 68 preminulih na milijun stanovnika, dok je taj omjer u Hrvatskoj manji od 5 na milijun.


Kakve su mjere na snazi u Švedskoj?

Prava istina jest da Šveđani ne žive normalno te da i u toj zemlji postoje rasprave o tome jesu li poduzete mjere dovoljne. Mjere, za sada, propisuju distanciranje, zabranu okupljanja 50 i više osoba te zabranu posjeta staračkim domovima. U Švedskoj, doduše, rade restorani, no samo ako imaju uvjete za propisani razmak među gostima.

Osim toga, službeno je ljudima preporučeno da ostanu doma, da prakticiraju osobnu higijenu, da ne prilaze drugima na javnim površinama i u javnim prostorima, da izbjegavaju zabave, vjenčanja, pogrebe i slične aktivnosti, da rade od doma, da ne putuju, da (ako već moraju putovati) izbjegavaju vrijeme s pojačanim prometom te da svi stariji od 70 godina izbjegavaju odlaske u trgovine.

Premijer dobiva veće ovlasti u proglašenju mjera

Uz to, Vlada je pripremila novi zakon koji će joj omogućiti veće ovlasti u proglašenju spasonosnih restriktivnih mjera, ako to bude potrebno. Kako javljaju švedski mediji, zakon još nije prihvaćen, no neupitno je da će za njega ruku dignuti većina zastupnika.

“Prijedlog zakona propisuje samo mjere koje su povezane s borbom protiv koronavirusa i samo na određeno vrijeme”, objasnio je premijer Stefan Löfven. Očekuje se njegova primjena od 18. travnja do 30. lipnja.

U tom će vremenu premijer moći zatvoriti luke, škole, teretane, restorane, trgovine i druge tvrtke. Ipak, taj zakon neće mu omogućiti proglašenje jačih mjera, poput policijskog sata, za što će ipak trebati parlamentarnu proceduru.

“Zbrajat ćemo mrtve u tisućama. Moramo se pripremiti na to”, rekao je Löfven prije nekoliko dana u intervjuu za dnevni list Dagens Nyheter. Upozorio je da će pandemija koronavirusa potrajati “mjesecima, a ne tjednima” uz dodatak: “Moramo imati takvu perspektivu i ne popuštati s mjerama.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP