Prati nas

Vijesti

Bizarno

Postoji li gluplji sukob od toga je li Nikola Tesla hrvatski ili srbijanski genij?

Tvrditi da je Teslina nacionalnost u Hrvatskoj prešućivana i prisvajana, bila bi teška laž. Zapravo, bilo bi zanimljivo čuti što bi jedan od najvećih umova svih vremena mislio o glupom i huškačkom sukobu koji se oko njega vodi.

Objavljeno

|

Nikola Tesla

Nema toga oko čega se Srbija i Hrvatska ne mogu sukobiti, a kada manjka povoda u nastupima političara, onda je tu, ni kriv ni dužan – Nikola Tesla. Ili Ivo Andrić. Ili Ruđer Bošković. Naime, ministarstvo kulture i informiranja Srbije reagiralo je na vijest da će Hrvatska na Svjetskoj izložbi “Dubai Expo 2020” uz Fausta Vrančića i Matu Rimca, predstaviti Nikolu Teslu kao svog znanstvenika i inovatora.

“Nedopustiv je pokušaj prisvajanja ovog srpskog naučnika koga celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi”, piše u priopćenju srbijanskog Ministarstva. “Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog znanstvenika i neprimjereno krivotvorenje istine neće donijeti nikakvo dobro niti dobit Hrvatskoj”, misli ministar Vladan Vukosavljević u potpuno neobjašnjivom “skandalu”. Jer ako se o Tesli govori, u Hrvatskoj je najcitiranija izjava koja mu se pripisuje: “Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom.”


Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odgovora da se, razliku od Srbije koja ne prestaje s falsificiranjem povijesti i posezanjem za tuđim povijesnim osobama, Hrvatska “s poštovanjem sjeća jednog od svojih najvećih izumitelja nikad ne pokušavajući negirati Teslino porijeklo”.

“Reakcije su pretjerane, Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj, srpsko podrijetlo je njegovo, govorio je da se ponosi hrvatskom domovinom i srbijanskim podrijetlom. I tu nema nikakvog problema”, rekao je i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman za N1 dodajući: „Možemo se ponositi, i Hrvati i Srbi, da smo imali takvog čovjeka. On je svjetski, univerzalni i pridonio je čovječanstvu.“ Naveo je primjer Nikole Šubića Zrinskog kojeg slave i Hrvati i Mađari te Lavoslava Ružičke, Vukovarca nagrađenog Nobelovom nagradom za svoj rad u Švicarskoj.

Iz Srbije, nakon svega, i dalje stižu poruke koje su sve samo ne miroljubive pa tako ministar Vukosavljević odgovara da bi Tesla bio bačen u jamu i zaklan da se 1941. vratio u rodni Smiljan. Pri tome ministra nije briga ni za Tesline osjećaje, ni za Tesline izjave pa ga svodi tek na instrument potpirivanja nacionalizama i mržnje. U neko normalno vrijeme i na normalnom mjestu, ovaj bi genij bio točka u kojoj bi se dva naroda povezala.

Hrvatska enciklopedija u prvoj rečenici teksta o Tesli piše: „Tesla, Nikola, američki i hrvatski izumitelj srpskoga podrijetla (Smiljan, 10. VII. 1856 – New York, 7. I. 1943). Rođen u Lici, ali je gotovo cijeli život radio u SAD-u, gdje je i ostvario sve izume.“ Tvrditi da je Teslina nacionalnost u Hrvatskoj prešućivana i prisvajana, bila bi teška laž. Zapravo, bilo bi zanimljivo čuti što bi jedan od najvećih umova svih vremena mislio o glupom i huškačkom sukobu koji se oko njega vodi. Bi li i danas bio ponosan rodom i domovinom?  

.

Vijesti

Kolinda o micanju Titove biste s Pantovčaka: ‘Joj, Mate, jesmo li to trebali napraviti?’

Kako piše Nacional, predsjednica se Ivanu Zvonimiru Čičku obraćala sa “Zvonkec moj” te tražila da on kao šef nevladine udruge piše židovskim organizacijama u njezinu obranu.

Objavljeno

|

Autor

U današnjem izdanju tjednik Nacional objavio je nekoliko mailova za koje tvrde da ih je poslala Kolinda Grabar-Kitarovića svom tadašnjem savjetniku Mati Radeljiću.

“Čak 200 privatnih e-mail poruka i gotovo tisuću poruka SMS-a koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom četiri godine izmijenila sa svojim sada bivšim savjetnikom za unutarnju politiku Matom Radeljićem postali su jedno od oružja koje krug ljudi blizak stožeru predsjedničkog kandidata Miroslava Škore planira koristiti kao svojevrsnu “crvenu krpu” kojom u svakom trenutku mogu zaprijetiti predsjednici”, piše tjednik.


Između ostalog, navodi da je Radeljiću prosljeđivala svoju komunikaciju s Ivanom Zvonimirom Čičkom, predsjednikom Hrvatskog Helsinškog odbora, kojega je zamolila za pomoć na reakcije oko njezine izjave “Za dom spremni”. Kako piše Nacional, ona mu se obraćala sa “Zvonkec moj” te tražila da on kao šef nevladine udruge piše židovskim organizacijama u njezinu obranu.

Navodno je i, nakon što je maknula Titovu bistu s Pantovčaka, Radeljića pitala: “Joj, Mate, jesmo li to trebali napraviti?” Nacional tvrdi i da postoji i mail u kojem stoji da ju je Aleksandar Vučić zamolio da više ne koristi izraz “velikosrpska agresija”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP