Prati nas

Vijesti

Bizarno

Postoji li gluplji sukob od toga je li Nikola Tesla hrvatski ili srbijanski genij?

Tvrditi da je Teslina nacionalnost u Hrvatskoj prešućivana i prisvajana, bila bi teška laž. Zapravo, bilo bi zanimljivo čuti što bi jedan od najvećih umova svih vremena mislio o glupom i huškačkom sukobu koji se oko njega vodi.

Objavljeno

|

Nikola Tesla

Nema toga oko čega se Srbija i Hrvatska ne mogu sukobiti, a kada manjka povoda u nastupima političara, onda je tu, ni kriv ni dužan – Nikola Tesla. Ili Ivo Andrić. Ili Ruđer Bošković. Naime, ministarstvo kulture i informiranja Srbije reagiralo je na vijest da će Hrvatska na Svjetskoj izložbi “Dubai Expo 2020” uz Fausta Vrančića i Matu Rimca, predstaviti Nikolu Teslu kao svog znanstvenika i inovatora.

“Nedopustiv je pokušaj prisvajanja ovog srpskog naučnika koga celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi”, piše u priopćenju srbijanskog Ministarstva. “Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog znanstvenika i neprimjereno krivotvorenje istine neće donijeti nikakvo dobro niti dobit Hrvatskoj”, misli ministar Vladan Vukosavljević u potpuno neobjašnjivom “skandalu”. Jer ako se o Tesli govori, u Hrvatskoj je najcitiranija izjava koja mu se pripisuje: “Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom.”

Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odgovora da se, razliku od Srbije koja ne prestaje s falsificiranjem povijesti i posezanjem za tuđim povijesnim osobama, Hrvatska “s poštovanjem sjeća jednog od svojih najvećih izumitelja nikad ne pokušavajući negirati Teslino porijeklo”.

“Reakcije su pretjerane, Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj, srpsko podrijetlo je njegovo, govorio je da se ponosi hrvatskom domovinom i srbijanskim podrijetlom. I tu nema nikakvog problema”, rekao je i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman za N1 dodajući: „Možemo se ponositi, i Hrvati i Srbi, da smo imali takvog čovjeka. On je svjetski, univerzalni i pridonio je čovječanstvu.“ Naveo je primjer Nikole Šubića Zrinskog kojeg slave i Hrvati i Mađari te Lavoslava Ružičke, Vukovarca nagrađenog Nobelovom nagradom za svoj rad u Švicarskoj.

Iz Srbije, nakon svega, i dalje stižu poruke koje su sve samo ne miroljubive pa tako ministar Vukosavljević odgovara da bi Tesla bio bačen u jamu i zaklan da se 1941. vratio u rodni Smiljan. Pri tome ministra nije briga ni za Tesline osjećaje, ni za Tesline izjave pa ga svodi tek na instrument potpirivanja nacionalizama i mržnje. U neko normalno vrijeme i na normalnom mjestu, ovaj bi genij bio točka u kojoj bi se dva naroda povezala.

Hrvatska enciklopedija u prvoj rečenici teksta o Tesli piše: „Tesla, Nikola, američki i hrvatski izumitelj srpskoga podrijetla (Smiljan, 10. VII. 1856 – New York, 7. I. 1943). Rođen u Lici, ali je gotovo cijeli život radio u SAD-u, gdje je i ostvario sve izume.“ Tvrditi da je Teslina nacionalnost u Hrvatskoj prešućivana i prisvajana, bila bi teška laž. Zapravo, bilo bi zanimljivo čuti što bi jedan od najvećih umova svih vremena mislio o glupom i huškačkom sukobu koji se oko njega vodi. Bi li i danas bio ponosan rodom i domovinom?  

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.