Prati nas

Show

Socijalizam u praksi

Goran Milić vratio se iz socijalističke Kube, kaže da izgleda kao Jugoslavija 1966. godine

‘Četveročlanoj je obitelji potrebno oko 600 eura mjesečno da bi živjela standardom niže hrvatske srednje klase. Dakle, svakog mjeseca treba zaraditi još 19 plaća.’

Objavljeno

|

foto: Stéphan Valentin/Unsplash

Umirovljeni televizijski novinar Goran Milić (73) vratio se s Kube koju je, do sada, posjetio čak 6 puta. Tamo je snimio dokumentarnu seriju “Cuba si, Cuba no” koja bi nam trebala otkriti što se sve promijenilo na tom karipskom otoku. Serijal će se emitirati na jesen na Hrvatskoj televiziji.

Na Kubi, zemlji koju je posjetio pet puta “u mlađim godinama revolucije”, posljednji je put bio prije točno 40 godina, kada je izvještavao sa summita nesvrstanih zemalja, javlja Jutarnji list. Danas je, kaže Milić, situacija sasma drugačija.

Turiste smatraju izvorom zarade, ali i špijunima

“Za razliku od Kube moje mladosti, sada se sve mjeri i cijeni kroz materijalno. Tako nekad nije bilo, jer tada niti sam ja imao novca, niti se nekada moglo nešto kupiti. Današnja Kuba podsjeća me na Jugoslaviju 1966. godine. Otvorile su se granice za strane turiste, a dolazi ih pet milijuna na godinu. Kubanci ih prije svega doživljavaju kao izvor vrlo potrebnih deviza, a tek onda kao potencijalne špijune, kao što je bilo prije, kada su svi stranci bili sumnjivi”, ispričao je ovaj novinar.

Cijene kao u Hrvatskoj, ali plaće 30 puta manje

U razgovoru za Jutarnji kazao je da 60 godina Revolucije u Kubi ipak nije donijelo previše napretka te da je prosječna mjesečna srednjoškolskog nastavnika plaća tek 30 eura. “Četveročlanoj je obitelji potrebno oko 600 eura mjesečno da bi živjela standardom niže hrvatske srednje klase. Dakle, svakog mjeseca treba zaraditi još 19 plaća”, govori Milić, koji kaže da su cijene na Kubi u rangu onih u Hrvatskoj, s tim da su njihove prosječne plaće gotovo 30 puta manje od naših.

Dokumentarci o Jugoslaviji
Foto: Goran Milić @ Facebook

“Kubanci se snalaze na različite načine. Liječnik s dvije specijalizacije dobije ukupno 60 eura na mjesec, ali tu se pokreće sustav beneficija. Liječnik koji se ‘iskaže’ i dokaže da je izvrstan i vrijedan, da je, recimo, dobrovoljno otišao pomagati u nekoj zemlji u razvoju, ima pravo kupnje automobila – stranog, jer domaće proizvodnje nema – koji odmah vrijedi četiri puta više na kubanskom tržištu. Onda su tu iznajmljivači stanova turistima, koji su preko noći postali bogati, za kubanske prilike”, navodi Goran Milić čiji će serijal naći mjesto u jesenskoj shemi HTV-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.