Prati nas

Vijesti

Ljubav je slijepa

Hrvatica (72) se zaljubila u ‘američkog časnika’. Poslala mu je ušteđevinu, slike u donjem rublju…

‘Majka je to jutro, baš jutro prije nego sam došla kod nje i čula cijelu priču, bila u banci i uplatila na jedan račun u Dubaiju svu svoju ušteđevinu – točno 3.500 eura.’

Objavljeno

|

foto: Nick Karvounis/Unsplash

Marija je prije nekoliko mjeseci primijetila da se s njezinom majkom nešto događa. Ona je udovica već desetak godina, živi sama, dobrog je zdravlja i, ističe njena kćerka, dobro izgleda za svoje 72 godine. Dosta je povučena, ima krug prijateljica s kojima se ujutro nađe na kavi, a navečer obično kartaju. Uvijek je imala neku svoju rutinu, a onda je prije nekoliko tjedana iznenadila sve u svojoj obitelji, piše Jutarnji list o slučaju umirovljenice s juga Hrvatske.

Kupila je nekoliko novih haljina, cipele na petu, novo čipkasto donje rublje. Išla je kod kozmetičarke na tretman lica, manikuru i pedikuru. Sve je to pravdala riječima da je dobila neku novu želju za životom, da želi neke promjene u životu.


“Pomislila sam da ima pravo na to, da se napokon probudila i postala jako sretna. Uživala sam vidjeti je nasmijanu, punu života”, kaže Marija. Zatim ju je jedno popodne pozvala k sebi, bila je lijepo našminkana, dotjerana i sretna, te joj rekla da će uskoro na dvotjedno putovanje, a možda se i dulje zadrži.

“Pričala mi je kako će proputovati cijelu Hrvatsku. Pitala sam je s kim ide, a ona je rekla da se jako zaljubila. Priznala je kako je nakon smrti mog oca bila uvjerena da više nikoga neće upoznati, otac je bio njezina prva i jedina ljubav. Ali, dogodilo se čudo, nastavila je, i upoznala je osobu koja je razumije, muškarca koji je nevjerojatno nježan i osjećajan, koji točno zna što ona voli i kao da joj čita misli”, opisuje majčino oduševljenje.

Kćer ju je pitala tko je taj muškarac, gdje ga je upoznala, kako se zove… “On je američki vojnik! Upoznala sam ga preko Fejsa!” odgovorila je veselo, a Mariji je pao mrak na oči. Sve ono što je puno puta čula, svi oni profili koje je ona sama odmah brisala, u zamku tih kriminalaca uplela se njezina majka.

“Prije nekoliko mjeseci za rođendan smo joj kupili tablet. Bila je sretna što će moći surfati internetom, gledati propuštene epizode omiljene serije, čitati dnevni tisak i sve novosti u zemlji i svijetu. Mami smo odmah napravili i mail kako bi se mogla povezati s dalekom rodbinom i pisati im. Nakon nekoliko tjedana majka je sama otvorila Facebook profil. Povezala se s prijateljima, rodbinom… I već sljedeći dan stigao je zahtjev od nepoznatog američkog vojnika”, nastavlja priču naša sugovornica.

Njezina se majka, ispostavilo se, dopisivala se s tim čovjekom tjednima, noći je provodila za tabletom i bila je uvjerena da je on stvaran, da je u misiji u Libiji i da je prije tjedan dana radi nje tražio da ide u mirovinu. Rekao joj je da će doći kod nje u Hrvatsku, da će tjednima putovati, da mu ona može pokazati našu divnu zemlju…

Prije njegova dolaska morala mu je samo pomoći, naravno novčano, kako bi paket s njegovim osobnim stvarima, koje je poslao preko vojske, stigao na njezinu adresu, za što mu je bilo potrebno 3.500 eura. Tako će ga njegove stvari, pisao joj je, već čekati kad stigne u Hrvatsku.

“Majka je to jutro, baš jutro prije nego sam došla kod nje i čula cijelu priču, bila u banci i uplatila na jedan račun u Dubaiju svu svoju ušteđevinu – točno 3.500 eura. Rekla sam joj da je sve to laž, da iza toga stoje kriminalci, ali ona mi na početku nije vjerovala. Uvjeravala me da zna da ima svega na svijetu, ali da za njezina vojnika nije moguće da je kriminalac. Uvjeravala me da je on stvarno vojnik, da joj je poslao puno svojih slika, sliku svoje kćeri, kuće u Dallasu, slike njega u misiji, slike dokumenata da je umirovljen, značke…”

“Ja sam joj onda pokazala kako je sve to moguće i jednostavno skinuti s interneta. Pročitala sam joj članak u Jutarnjem listu na tu temu i tek onda joj je poslalo jasno da je žrtva velike prevare”, priča s mještavinom tuge i bijesa Marija. Njezina je majka na to počela plakati, jecati, kriviti sebe.

“Zagrlila sam je i rekla joj da idemo odmah do banke stopirati novac te na policiju da ga prijavimo. Satima smo bile na policiji i davale izjavu. Saznala sam tamo da mu je majka poslala sliku osobne, sve moguće osobne podatke, obiteljske fotografije, sliku u donjem rublju…” opisuje svoj šok naša sugovornica.

Policija je rekla da će odmah obavijestiti Interpol i zamolila ih je da majka, ako može, još nekoliko dana održava komunikaciju s njim kako bi ga lakše locirali. Ona je to odmah odbila i rasplakala se.

“Ja sam pristala, željela sam da ga nađu, željela sam da završi iza rešetka kako više ne bi mogao povrijediti i opljačkati niti jednu ženu.I tako dolazimo do toga zašto ja noći provodim dopisujući se s čovjekom, ili više njih, za koje znam da su kriminalci.”

Njihov je slučaj, srećom, dobro završio jer su uspjeli na vrijeme stopirati uplatu i nakon nekoliko dana vraćen im je novac na račun, no u većini slučajeva novac se nikad ne vrati jer prevarene osobe nikome ne ispričaju za uplatu te još danima ili tjednima ne saznaju da je sve bila varka, piše Jutarnji.

.

Vijesti

Nakon ukidanja dostave mirovina poštom, stare i nemoćne sada tjeraju iz banaka

Pohlepnim bankarima je na račun siromašnih i poniženih umirovljenika važno smanjiti broj zaposlenih i pojeftiniti rad. Ako je ‘socijalna’ država ukinula poštare, što ne bi banke ukinule šaltere!

Objavljeno

|

Autor

Nosi li poštar mirovinu?

Ni nakon više godina podnošenja inicijative Sindikata umirovljenika Hrvatske nizu HDZ-ovih ministara rada i mirovinskog sustava, i to uz potporu Pučke pravobraniteljice, umirovljenici umirovljeni nakon 1. siječnja 2014. godine i dalje nisu u mogućnosti ostvarivati pravo na besplatnu dostavu mirovine do kućnog praga. To pravo ukinuo je Mirando Mrsić svojedobnim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, piše predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović za Glas umirovljenika.

Briga bivšeg ministra za invalidne i slabo pokretne osobe, za one koji žive u zabitima, na planinama ili na otocima, u novogradnjama ili na periferijama, gdje nema banaka niti bankomata. Zovu nas u panici iz Sv. Klare, udaljene četvrti sa zapadne periferije Zagreba, i kažu kako su im zatvorili poštu, gdje su do sada podizali mirovine. Može li im država vratiti poštara da im zvoni na vrata?


Točno, bivši ministar Mrsić, uz glasno protivljenje umirovljeničkih udruga, naprosto je napravio dogovor s bankama kako se mirovine trebaju isplaćivati isključivo na bankovne račune, a ako nema banke u blizini, ili umirovljenik ne može doći do banke, preostaje mu svoju privatnu karticu i osobni PIN povjeriti prvom pokretnom susjedu ili rođaku.

Briga njega što se time stvorio čvrsti temelj za tipične zloporabe i prijevare umirovljenika, a čini se da glava ne boli niti ekipu sadašnjeg ministra Josipa Aladrovića, jer ga nije niti bilo na 15. sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, kad je SUH ponovno aktivirao to pitanje. Njegov prethodnik Pavić se nije niti bavio takvim sitnicama pa ih nije uključio u svoju “sveobuhvatnu mirovinsku reformu”. On je samo hladnokrvno ustvrdio kako pošta i dalje dostavlja mirovine.

Točno, ako se plati! A za to je potrebno otvoriti račun kod Hrvatske poštanske banke, plaćati 10 kuna mjesečno, plus kod svake isplate jedan posto vrijednosti mirovine. Super recept za one najbjednije! Dakle, svi umirovljeni nakon 1. siječnja 2014. moraju otići (biti odneseni?) do najbliže banke i tamo otvoriti svoj tekući račun, a onda i redovito dolaziti jednom mjesečno podići svoju mirovinu.

Zašto jednom mjesečno, iako je opasno držati novac u kući ili stanu? Iz dva razloga: prvi, jer je teško naći dobrohotnog rođaka ili susjeda koji će vas iznijeti s desetog kata ili prevesti do prve pošte ili banke više puta mjesečno, a drugo, zato što su bahatim bankarima dosadili redovi i gužve početkom mjeseca u bankama, pa su odlučili da niti ne žele gledati njihova ostarjela izborana lica bez naknade.

Da, dobro ste čuli, uvedene su naknade za podizanje gotovine za sada u nekoliko banaka, npr. četiri kune po transakciji u OTP-u i 1,95 kn u Zabi. Koliko je to pohlepno i opasno upravo po umirovljenike, javnim priopćenjem je banke upozorio guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, tvrdeći kako se naplatom takvih naknada na svaku isplatu gotovine u banci ugrožavaju starije osobe.

Danas se čak 89 posto svih gotovinskih transakcija odvija preko bankomata ili internet bankarstva, što znači da samo 11 posto transakcija ide preko šaltera. No, pohlepnim bankarima je na račun siromašnih i poniženih umirovljenika važno smanjiti broj zaposlenih i pojeftiniti rad. Ako je “socijalna” država ukinula poštare, što ne bi banke ukinule šaltere! Koga briga za stare!  (Jasna A. Petrović, Glas umirovljenika)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP