Prati nas

Vijesti

Ljubav je slijepa

Hrvatica (72) se zaljubila u ‘američkog časnika’. Poslala mu je ušteđevinu, slike u donjem rublju…

‘Majka je to jutro, baš jutro prije nego sam došla kod nje i čula cijelu priču, bila u banci i uplatila na jedan račun u Dubaiju svu svoju ušteđevinu – točno 3.500 eura.’

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Nick Karvounis/Unsplash

Marija je prije nekoliko mjeseci primijetila da se s njezinom majkom nešto događa. Ona je udovica već desetak godina, živi sama, dobrog je zdravlja i, ističe njena kćerka, dobro izgleda za svoje 72 godine. Dosta je povučena, ima krug prijateljica s kojima se ujutro nađe na kavi, a navečer obično kartaju. Uvijek je imala neku svoju rutinu, a onda je prije nekoliko tjedana iznenadila sve u svojoj obitelji, piše Jutarnji list o slučaju umirovljenice s juga Hrvatske.

Kupila je nekoliko novih haljina, cipele na petu, novo čipkasto donje rublje. Išla je kod kozmetičarke na tretman lica, manikuru i pedikuru. Sve je to pravdala riječima da je dobila neku novu želju za životom, da želi neke promjene u životu.


“Pomislila sam da ima pravo na to, da se napokon probudila i postala jako sretna. Uživala sam vidjeti je nasmijanu, punu života”, kaže Marija. Zatim ju je jedno popodne pozvala k sebi, bila je lijepo našminkana, dotjerana i sretna, te joj rekla da će uskoro na dvotjedno putovanje, a možda se i dulje zadrži.

“Pričala mi je kako će proputovati cijelu Hrvatsku. Pitala sam je s kim ide, a ona je rekla da se jako zaljubila. Priznala je kako je nakon smrti mog oca bila uvjerena da više nikoga neće upoznati, otac je bio njezina prva i jedina ljubav. Ali, dogodilo se čudo, nastavila je, i upoznala je osobu koja je razumije, muškarca koji je nevjerojatno nježan i osjećajan, koji točno zna što ona voli i kao da joj čita misli”, opisuje majčino oduševljenje.

Kćer ju je pitala tko je taj muškarac, gdje ga je upoznala, kako se zove… “On je američki vojnik! Upoznala sam ga preko Fejsa!” odgovorila je veselo, a Mariji je pao mrak na oči. Sve ono što je puno puta čula, svi oni profili koje je ona sama odmah brisala, u zamku tih kriminalaca uplela se njezina majka.

“Prije nekoliko mjeseci za rođendan smo joj kupili tablet. Bila je sretna što će moći surfati internetom, gledati propuštene epizode omiljene serije, čitati dnevni tisak i sve novosti u zemlji i svijetu. Mami smo odmah napravili i mail kako bi se mogla povezati s dalekom rodbinom i pisati im. Nakon nekoliko tjedana majka je sama otvorila Facebook profil. Povezala se s prijateljima, rodbinom… I već sljedeći dan stigao je zahtjev od nepoznatog američkog vojnika”, nastavlja priču naša sugovornica.

Njezina se majka, ispostavilo se, dopisivala se s tim čovjekom tjednima, noći je provodila za tabletom i bila je uvjerena da je on stvaran, da je u misiji u Libiji i da je prije tjedan dana radi nje tražio da ide u mirovinu. Rekao joj je da će doći kod nje u Hrvatsku, da će tjednima putovati, da mu ona može pokazati našu divnu zemlju…

Prije njegova dolaska morala mu je samo pomoći, naravno novčano, kako bi paket s njegovim osobnim stvarima, koje je poslao preko vojske, stigao na njezinu adresu, za što mu je bilo potrebno 3.500 eura. Tako će ga njegove stvari, pisao joj je, već čekati kad stigne u Hrvatsku.

“Majka je to jutro, baš jutro prije nego sam došla kod nje i čula cijelu priču, bila u banci i uplatila na jedan račun u Dubaiju svu svoju ušteđevinu – točno 3.500 eura. Rekla sam joj da je sve to laž, da iza toga stoje kriminalci, ali ona mi na početku nije vjerovala. Uvjeravala me da zna da ima svega na svijetu, ali da za njezina vojnika nije moguće da je kriminalac. Uvjeravala me da je on stvarno vojnik, da joj je poslao puno svojih slika, sliku svoje kćeri, kuće u Dallasu, slike njega u misiji, slike dokumenata da je umirovljen, značke…”

“Ja sam joj onda pokazala kako je sve to moguće i jednostavno skinuti s interneta. Pročitala sam joj članak u Jutarnjem listu na tu temu i tek onda joj je poslalo jasno da je žrtva velike prevare”, priča s mještavinom tuge i bijesa Marija. Njezina je majka na to počela plakati, jecati, kriviti sebe.

“Zagrlila sam je i rekla joj da idemo odmah do banke stopirati novac te na policiju da ga prijavimo. Satima smo bile na policiji i davale izjavu. Saznala sam tamo da mu je majka poslala sliku osobne, sve moguće osobne podatke, obiteljske fotografije, sliku u donjem rublju…” opisuje svoj šok naša sugovornica.

Policija je rekla da će odmah obavijestiti Interpol i zamolila ih je da majka, ako može, još nekoliko dana održava komunikaciju s njim kako bi ga lakše locirali. Ona je to odmah odbila i rasplakala se.

“Ja sam pristala, željela sam da ga nađu, željela sam da završi iza rešetka kako više ne bi mogao povrijediti i opljačkati niti jednu ženu.I tako dolazimo do toga zašto ja noći provodim dopisujući se s čovjekom, ili više njih, za koje znam da su kriminalci.”

Njihov je slučaj, srećom, dobro završio jer su uspjeli na vrijeme stopirati uplatu i nakon nekoliko dana vraćen im je novac na račun, no u većini slučajeva novac se nikad ne vrati jer prevarene osobe nikome ne ispričaju za uplatu te još danima ili tjednima ne saznaju da je sve bila varka, piše Jutarnji.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP